28 Nisan 2013 Pazar

Ilgın Beykonak Didiği Sultan Tekke

Ilgın Beykonak Didiği Sultan Tekke ve Zaviyesi
Ilgın Beykonak Didiği Sultan Tekke
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Ilgın Beykonak beldesinde, Didiği Sultan hazretlerinin tekkesi ve zaviyesi beldenin yakınında bir yamacın üzerindedir. Didiği Sultan haziresinde metfun bulunan kabirlerin bir kısmı koruma altındaki tekke'nin yapısının içinde bir kısmı giriş bölümündeki bahçesinde ve diğer kabirler yapının dışında kıble yönünde bulunmaktadır. Her biri ayrı ayrı sanat eseri konumundaki nefis Osmanlıca ve Arapça yazılı kabir taşlarının dışarıda kalanları korumasız olmaları nedeniyle tahrip edilmiş durumdadır. Elde kalan kabir taşları kayıt altına alınarak bilimsel bir çalışma yapılması ihtiyacı vardır.  Ayrıca yapının mescit bölümünün kıble yönünde doğal kayaya oyulmuş muntazam giriş bölümü olan bir oda dikkati çekmektedir. Bu odanın tekkenin aktif olduğu dönemlerde kiler olarak kullanıldığı yönünde söylentiler vardır. Bu bölgede yine kaçak kazılar yapıldığı dikkati çekmektedir.
Didiği Sultan Tekke ve Zaviyesi Ilgın ve çevresindeki en önemli Selçuklu dönemi eserlerinden birisi olup Beykonak kasabasının hem dini yönden hemde tarihi açıdan büyük bir önem arz etmektedir.  Bir dönem adının Mahmuthisar Tekkesi olarak anılmasına sebeptir. Daha sonraları kısaca Tekke olarak anılan belde son düzenleme ile Beykonak olarak değiştirilmiştir.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Beykonak Boldacı Efsanesi

Ilgın Beykonak Boldacı Suyu
Ilgın Beykonak Boldacı Efsanesi
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Ilgın Beykonak beldesinde, Didiği Sultan hazretlerinin tekkesinin yakınında olan Boldacı suyunun anlatılan birde efsanesi vardır. Beykonaklı değerli Avukat Dündar Aydoğdu hocamın "Sen Ağlama Be Çocuk" İsimli o nefis hikayesinden Boldacı Efsanesinin olduğu bölümü okuyalım:
" Birlikte Boldacı kaynağının başına geldiler. Etrafta iri gövdelerinden  sakız kusan çamlar ile topraktan kovulan kütükleşmiş meşe köklerinin yaşlılık yarışını seyrettiler. İki sincap gölgesi düştü dallara, uzun kuyrukları asılı kaldı havada.
Ilgın Beykonak Beldesi Didiği Sultan Tekke ve Zaviyesi
Suyun başında çam dalından oyulmuş çıra kokulu bir kepçe vardı. Kepçeden birer dolum içtiler. Kaynağın üstünü asma tavan gibi örten kayaya üst üste yığılan taşlarla destek verilmişti. Kayanın alt yüzünde baş yeri izlenimi veren üç oyuk vardı. Oyukların altına vardıklarında bir yarasa, düşen yaprak gibi aşağıya sarktı, sonra yükselerek kayboldu. Arabacı, “Bak İbeyit şu oyukları var ya onlara iyi bak” diye elindeki çam dalını birinin içine soktu..“Bunlar Didiği erenlerinden  üç evliyanın baş yerleridir. Duymadıysan duy, diyeceklerimi  iyi belle. Rivayete göre bir zamanlar bu topraklarda böyük çook böyyyük bir kıtlık ve kuraklık yaşanmış. Bir damla rahmet düşmemiş, kaynaklar kurumuş, çeşmeler akmamış. Orta yer cayır cayır yanmış. Ahali ne yapsın? Hacet namazına çıkmış, taş toplayıp okumuş, hiç fayda etmemiş. Bir gün bir köylü  Didiği Sultanı rüyasında görmüş. Ak sakallı Didiği bana gelin bana demiş. Köycek toplanıp türbeye gitmişler. Kapısındaki kız-oğlan taşına yüz sürüp dua etmişler. Ertesi gün bakmışlar ki bu derede gürül gürül su akıyor. Meğer köylülerin duası kabul edilmiş, Didiği üç müridine emir vermiş, Boldacı kayaların en altındaki taşı çekin çıkarın. Kuş olup uçmuşlar evliyalar bu dereye. Yaaa destur deyip alttakini çekmişler, üsttekini de kaldırmışlar ki sular çağlayıp akmış. Kayayı kaldırırken başları sokulup kalmış kayaya, evliyaların. İşte yerleri.” İbeyit baka kaldı arabacının ağzına.”Yüzüme bön bön bakma. Bir hikmeti kerameti vardır buraların. Didiği Sultan ziyaretçilerinin azaldığına bakma sen. Onun ululuğundan bu diyarın taşı toprağı kutsanmıştır. Bak etrafına,bu korudan başka hiçbir yerde böyle  heybetli böyle iri ağaçlar var mı? yoktur, yok. Nedeeen ?.. Çünküm kim ki korudan ağaç keser odun alırsa ya öküzü ölür ya da evi yanar. Anladın mı guzum bunu unutma “dedi."
Nice efsaneler var Ilgın ve çevresinde Boldacı efsanesi bunlardan sadece bir tanesi Dündar Aydoğdu ağabey yüreğine kalemine sağlık.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Dündar Aydoğdu / Beykonaklım - Babamın Islığı

Ilgın Beykonak Boldacı Suyu

Ilgın Beykonak Beldesi Boldacı Kaynağı
Ilgın Beykonak Boldacı Suyu
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler

Ilgın Beykonak beldesinde, Didiği Sultan hazretlerinin tekkesinin yakınında olan Boldacı suyu ile doğal çevresi ile emsalsizdir. Bir yamacın sonunda bulunan Boldacı kaynağının üstünde duran kaya kapalı bir bölüm oluşturmuştur. Kayanın alt yüzünde baş yeri izlenimi veren üç oyuk vardır. Buradan çok nefis bir suyun kaynadığı bunarı gözleri dikkati çeker. Kaynak suyu akarak küçük bir çay oluşturur. Çevresine hayat ve serinlik verir. Beykonak eski adı ile Tekke pek çok doğal güzelliğe sahip bir beldemiz olmakla beraber Boldacı hem doğal hemde manevi olarak özel bir öneme sahiptir. Boldacı zaman zaman define arayıcılarının tahribatına uğrasa'da halen çok iyi durumdadır. Gereği gibi korunması ve sahip çıkılması gereken bir değerdir.  Bölge yaşlı meşe ve çam ağaçlarının gölgesinde emsalsiz bir mesire ve piknik alanıdır.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Gökçeyurt Kembos Kasabası Tuluk İni

Ilgın Gökçeyurt Kembos Tuluk İni Mağarası
Gökçeyurt Kembos Kasabası Tuluk İni
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Ilgın Gökçeyurt (Kempos) Beldesinin birkaç km. batısında bir akar suyun kenarında, doğal oluşum bir mağara var. Ilgın ve civar köylerden gelen üreticiler bu mağaraya hazırladıkları tuluk peynirlerini koyuyorlar. Geleneksel olarak çok eski tarihlere dayanan bu şekilde peynir yapma yöntemi uzun süre peynirin bozulmadan sağlıklı bir şekilde korunmasını sağlıyor. Yaz boyu serin ve doğal bir ortamda olgunlaşan peynir tuluklarını Sonbaharda yani güzün alıyorlar. Davar postuna bilhassa keçi postuna yani deriye basılan bu küflü peynirlere talep oldukça fazla. Küflü tuluk peyniri organik oluşu ve lezzeti ile emsalsizdir. Bölgede eskiden yaylalarda yapılan küçük baş hayvancılık koyun, keçi yetiştiriciliği ve bunlardan elde edilen sütler ile bu in geçmişte talebe cevap vermemekteydi. Günümüzde bilhassa keçi yetiştiriciliği neredeyse tamamen bitme noktasındadır. Son yıllarda ticari amaçlı olarak hazırlanmış plastik kaplara belli kilogramlarda hazırlanan küflü tuluk peyniri, İstanbul, İzmir, Konya, gibi büyük şehirlerden özel olarak talep edilmektedir. İn, son yapılan çalışmalar ile Jeneratörle aydınlatılarak kullanım imkanları kolaylaştırılmıştır. Mağaranın uzunluğu tam olarak bilinmemekle beraber içerisinden bir yer altı suyunun aktığı söylenmektedir. Tarihi açıdan incelenmeye değer olan mağara içerisinde eski yerleşmelere ait izler bulunmaktadır.
Gökçeyurt Kembos Kasabası tuluk ini mağarası yaz mevsiminde dışarıda ortalık yanarken içeride üşüyecek şekilde serin oluyor. Bir doğa harikası olan in, çevresi düzenlenmiş girişinin yakınındaki güzel bir bir çeşme ile ziyaretçilerine iyi bir ortam sunuyor.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

27 Nisan 2013 Cumartesi

Ilgın ve Konya Civarında Mutasavvıflar

Ilgın ve Konya Civarında Mutasavvıflar
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Ilgın Beykonak Didiği Sultan Tekke
Gönül sultanları, İslamın ve türklüğün yerleşmesinde ve gelişmesinde büyük emeği olan tasavvuf büyükleri başta Mevlana Celaleddin-i Rumi olmak üzere Konya civarında pek çok eren Allah rızası için hizmetler yapmışlardır.
Ilgın ve çevresinde; Mahmuthisar Tekkesi Beykonak'ta Didiği Sultan, Argıthanı Argıt Baba, Ilgın merkezde Handevi Kandevi Hazretleri gibi pek çok gönül ereni Anadolu'nun vatan olmasında büyük katkıları vardır.
Türklerin 26 Ağustos 1071 yılında Konya Bölgesine yerleşmesiyle bu bölgeye gelen Türkmenler, Anadolu Selçuklu Devletinin 1308 yılında yıkılmasından sonra Karamanoğulları beyliğinin hâkimiyetine girmişlerdir.
Türkistan’da doğup, Yesi şehrinde 1166 yılında 63 yaşında ölen, yaşadığı bölgede İslamiyet’in yayılması ve tasavvuf hareketinin gelişmesine büyük hizmetlerde bulunan, bu yüzden Türkistan tasavvuf hareketinin piri, lideri olarak tanınan Ahmet Yesevi Hazretlerinin vefatıyla, XII. Asrın sonundan itibaren bu büyük zatın derviş ve halifeleri, Anadolu’ya gelerek bölgenin İslamlaşmasına büyük ölçüde hizmetlerde bulunmuşlardır. XII  Asrın sonundan  XV. Asra kadar Konya  Bölgesinde Türkistan ve Horasan’dan gelen Yesevi tarikatına mensup olan mutasavvıflar arasında Argıthanı’nda Argıt Baba, Ilgın Mahmut Hisar Tekkesinde Hacı Bektaşi Veli’nin amcasının oğlu Didiği Halit Sultan, Seydişehir’de Seyyid Harun Veli, Yatağan’da Ahmet Mürsel, Hasan Şıh’ta Şeyh Hasan, İlyas Baba Köyünde İlyas Baba, Kiçi Muhsine Köyünde Hacı Haydar Sultan, onlardan sonra Ağrıs’ta  (Sağlık)  bulunan Doğan Yörük Zaviyesi, bölgenin İslamlaşmasına ve manevi yönden ilerlemesine büyük ölçüde hizmet etmiştir.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Mecidiye Köyü Uyuz Pınarı

Ilgın Mecidiye Köyü

Ilgın Mecidiye Köyü Uyuz Pınarı
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Uyuz Pınarı, Kapaklı köyü sınırında Yukarı Böcüklü mevkisinde bulunan çeşmenin suyu acıdır. Çevresinde oluşan çamur; uyuza, ellerdeki siğile, ayaklardaki nasırın tedavisinde uygulanmakta olup, olumlu sonuçlar alınmaktadır. Hayvanlardaki şap hastalığına da iyi gelen Uyuz Pınarını duyanlar bölge dışından tedavi için gelmektedirler.
Ilgın Mecidiye köyü Uyuz Pınarı, Ilgın civarındakı şifalı sulardan birisi olup doğal şifa kaynağıdır.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

25 Nisan 2013 Perşembe

Ilgın Çiğil Söğütlü İni

Ilgın Çiğil Beldesi inderesi (söğütlüini) mağaraları
Ilgın Çiğil İnderesi veya Söğütlü İni

Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler

Ilgın Çiğil Beldesinin İnderesi veya Söğütlü İni olarak ifade edilen mağaralar tarihi yerleşmeleri.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Çiğil Gelin Kayaları

Ilgın Çiğil Gelin Kayaları
Ilgın Çiğil Gelin Kayaları

Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Ilgın Çiğil Beldesinin Kumdöken suyunun karşı yamacında doğal olarak oluşmuş peri babacalarına benzeyen bölgede Gelin Kayaları adı verilen vadiye ayrı bir güzellik vermektedir. Bir tabiat harikası olan oluşumlar her mevsim bölgeye ayrı bir görsel güzellik katmaktadır. Gelin Kayaları hakkında anlatılan değişik efsaneler vardır.
Çiğil Gelin Kayaları Ilgın civarındakı görülmeye değer ender doğal güzelliklerden birisidir.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Çiğil Beldesi

Ilgın Çiğil Belde Beledyesi
Aşağıçiğil Adı Çiğil Olarak Değiştirilişi
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Ilgın'ın güzel ilçelerinden Aşağıçiğil belde belediyesinin adının değiştirilmesi hakkında 2012 yılında alınan ve resmi gazetede yayınlanan karar.
18 Mayıs 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı: 28296
Yer adının değiştirilmesine dair karar
İçişleri Bakanlığından:
Konya İli Ilgın İlçesi Aşağıçiğil Beldesinin isminin “Çiğil” olarak değiştirilmesi, 5393 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi uyarınca uygun görülmüştür.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Ulaşım

Ilgın Tren İstasyonu

Ilgın Ulaşım
Ilgın ve çevresi genel bilgiler:
Ilgın ilçe merkezimiz önemli kara ve demiryolu üzerine kurulmuştur. Tarihte de bu ulaşım yolları antik dönemlere kadar uzanır. Kral yolu, Tuz yolu, Hicaz yolu, ipek yolu gibi yolların geçtiği Ilgın önemli bir uğrak yeri ve geçiş güzergahındadır.
Osmanlı imparatorluğu döneminde 1896 yılında yapılan demiryolunun ilçemizin gelişmesinde önemi büyüktür. Ilgın merkezinden geçen Konya - İstanbul, Konya - İzmir yolu ilçemizin ulaşımını daha canlı kılmaktadır. Ilgın İlçesi Konya’ya 87 km uzaklıktadır. Komşu ilçelere olan uzaklıklarımızda şöyledir. Akşehir 46 km Beyşehir 88 km. Kadınhanı 28 km. Sarayönü 50 km. Doğanhisar 36 km. Yunak 106 km Ilgın - Ankara arasıda 318 km. dir.
Ilgına ulaşımda demiryolu Ilgın tren garı, Çavuşcugöl tren istasyonu, ve Argıthanı tren istayonları ile hizmet vermektedir. Karayolu ulaşımında Ilgın şehir otogarı karayolu taşımacılığında ihtiyaca cevap vermektedir.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

22 Nisan 2013 Pazartesi

Ilgın Araştırmaları Ilgının Sesi Günden Haber Gazetesi


Ilgın Araştırmaları Ilgının Sesi Günden Haber Gazetesi
Ilgın Araştırmaları Beytullah Yıldırım
Ilgın Hakkında Farklı Kaynaklardaki Yazılarım
Sırların hazinesi olan Bismillah ile başlıyorum. Gayret biz aciz kullardan takdir Cenab-ı Allah (c.c.) dan. 
Ilgın Araştırmaları isimli çalışmaya 2006 yılında bir Ilgın İnternet sitesi kurmak amacı ile başlatmıştım. Ilgın ile ilgili bilgi toplamak amacı ile yaptığım araştırmada maalesef bu konuda bir kaç küçük kitap haricinde tatmin edici yazılı kaynak bulamadım. Söz konusu kitaplarda neredeyse 
birbirlerinin tekrarı niteliğindeydi. Bu sebeple kendim araştırma çalışmalarına başladım. Elde ettiğim bilgileri iki ayrı İnternet sitesinde yayınladım. Bu web siteleri; Uzun yıllar yönetiminde old
uğum ve hizmet etmekten onur duyduğum İstanbul Ilgınlılar Derneği web sitesi ve aslen
Ilgın Eldeş köyünden olmam hasebi ile köyüme de bir vefa borcu olarak Türkiye'de ilk kurulan köy sitelerinden birisi olan Eldeş Köyü İnternet sitesini Eldesnet olarak uzun yıllar yayınladım.
Ilgın ile ilgili araştırma çalışmalarım halen devam etmekte olup her yıl Ilgın çalışma programı yaparak Ilgın merkez başta olmak üzere Belde ve köylerde; tarih, kültür, folklor, inanç, doğal güzellikler başta olmak üzere hemen her konuda bilgi birikimi oluşturarak Ilgınımızı ve çevresinin 
Ilgının Sesi Gündem Haber Gazetesi
tanıtımına katkıda bulunmak istiyorum. Doğru ve yeterli bilgi ile Ilgının değerlerini ortaya koyarak gelişen gelişirken değişen daha güzele doğru çaba sarf etmeyi bir Ilgınlı olarak kendimde vefa borcu olarak telakki ediyorum.
Genelde, Konya yüzeysel, Ilgın'ın tamamı (beldeler ve köyler dahil) ve lokalde ise Eldeş köyü hakkında yaptığım çalışmalar hakkında Ankara Hacettepe Üniversitesi "İnternet'teki Köyler" isimli akademik bir çalışmaya davet etti. Bu çalışmaya katıldım ve Ilgın ve çevresini anlatarak, tanıtarak , söz konusu çalışma kitap olarak yayınladı Ilgın bu kitapta katkılarımla tanıtıldı.
Bir Ilgın sevdalısı kardeşiniz olarak Ilgın Araştırmaları başlığı altında bir blok sitesinde yayınladığım Ilgın Araştırmaları notlarımı buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Takip etmek isteyenler için blok İnternet adresim: http://ilginarastirmalari.blogspot.com sizlerinde katkılarınızı ve yorumlarınızı beklerim.
Ilgının Sesi Gazetesi yönetimine bana bu imkanı verdiği için bu ilk yazım vesilesi ile çok teşekkür ediyorum. Sözde değil özde Ilgın aşkı ile gurbetten sılam Ilgın'a yük ile denk ile kucak dolusu selam ve saygılarımla.

Yukarıdaki yazım Ilgının Sesi Gündem Haber Gazetesi İnternet sitesinde Ilgın Araştırmaları başlığı ile 22.04.2013 tarihinde yayınlanmıştır. Gazete İnternet Sitesi
http://www.ilgininsesi.com
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Aşağı Çiğil İnderesi Mağaraları


Ilgın Aşağıçiğil Kumdöken
Ilgın Aşağı Çiğil İnderesi Mağaraları
Ilgın ve çevresi genel bilgiler:
Aşağı Çiğil Beldesinde ormanlık alan içerisinde bulunan tarih öncesi ve kırsal yerleşim alanları mağara gibi doğal oluşumlardan istifade edilmiş yerleşmeler vardır. Çiğil, İn Deresi mevkisindeki bir vadinin ulaşılması güç yamacındaki mağara oymaları eski yerleşim alanları dikkati çekmektedir.
Çiğilin, kuruluş yeri oldukça eskidir. İnderesi, Söğütlü ve Ballıkaya mağaralarından İnderesi mağarasında tarih öncesi yaşam izlerine rastlanmaktadır. Mağaranın insan eliyle oluşturulduğu gözlemlenmektedir. Yerleşme, birbirine bağlı geçitler merdivenler veya baca şeklindeki bağlantılarla irtibatlı muntazam bir yapı sergilemektedir. İnsan ve doğal koşullar nedeni ile yer yer tahrip olduğu gözlenmektedir.
İnderesi mağaraları Çiğil bölgesinde tarihi yönden olduğu kadar doğal yönü ilede dikkati çeken güzel bir bitki örtüsüne sahiptir. Çam ağaçları ve nefis doğası ile Ilgın civarında gezilip görülmesi gereken önemli tarihi doğal güzelliklerden birisidir.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Argıthanı Argıt Köprüsü


Ilgın Argıthanı Argıt Köprüsü
Ilgın Argıthanı Kesik Köprü Kitabesi

Ilgın ve çevresi genel bilgiler:
Argıthanı (Argıt) köprüsü, Argıthanı merkezinde Argıthanı çayı üzerinde bulunmaktadır. İki yönlü olup, kesme taştan yapılmış, Ilgın civarındaki önemli Selçuklu dönemi sanat eserlerindendir. Tamamen toprak altında olan bu ecdat yadigarı köprü, gün ışığına çıkarılacağı günü beklemektedir.
Argıt köprüsünün Üzerindeki kitabeye göre:
“Bu mübarek mamurenin yapılmasını Allah’ın zayıf kulu Konyalı .... Oğlu Hacı Hoca 841/1437 yılında  Yapılmasını emretti.”
İbaresi yazılıdır. Bu kitabe, Selçuklu dönemi sanat eserini 841/1437 yılında Hacı Hoca’ nın tamir ettirdiğini ifade etmektedir. Köprü kasabanın eskiden kuzeyinde olmasına rağmen bugün merkezinde kalmıştır. İki gözlüdür. Gayr-i İslami eserlerden devşirilmiş, muntazam  kesme taştan yapılmıştır. Solda ve sol gözün güneyinde İslam dışı yazılar bulunan çok kıymetli bir taş vardır. (KONYALI,1945,s.633)
Köprünün kuzey yönünde ayağın temel kısmında şerit vari bir çerçeve içinde motifler görülmektedir. Bunlarda köprü bedenindeki sarımtırak renkli bir taş üzerine işlenmiştir. Bu motif Selçuklu devri eseri üzerinde hiçte yabancı değildir. (YETKİN’den aktaran CERAN,1996,s.61)
Körprüyü 27 Mayıs 1891 de Argıthanı’ndan geçen Clement Huart incelemiş ve bütün uğraşlarına rağmen kitabeyi çözememiştir, fakat resmini çizmiştir. Köprü iki gözlüdür.
Argıthanı’ndaki yaşlıların ifadesine göre eski köprünün altı da yol olarak kullanılıyordu. Yazın çay genellikle kuruduğu için at arabaları bu köprünün altından geçerdi. Ayrıca gelin alayları sırasında gelinler at ve arabalarla bu köprünün altından geçilirdi.           
Yakın yıllara kadar sapa sağlam ayakta kalan Anadolu Selçuklu ve Osmanlı devrinin sanat şaheseri olan bu köprü l977 –l978 yılında devrin Belediye Başkanı tarafından toprağa gömülmüştür. (CERAN l996.s.61.)

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Argıthanı Belediyesi http://www.argithani.bel.tr

20 Nisan 2013 Cumartesi

Konya Köyleri


Konya Köyleri


1. Hüseyinler - Beyşehir
2. Husurlu - Yunak
3. Hodoğlu - Cihanbeyli
4. Hisarlıköy - Kulu
5. Hatırlı - Yunak
6. Hasanşeyh - Meram
7. Harunlar - Yunak
8. Harmanyazı - Ilgın
9. Hacıyunuslar - Bozkır
10. Hacıpirli - Kadınhanı
11. Hacıömeroğlu - Yunak
12. Hacıoflazlar - Kadınhanı
13. Hacınuman - Altınekin
14. Hacımemiş - Ereğili
15. Hacımehmetli - Kadınhanı
16. Hacılar - Bozkır
17. Hacıfakılı - Yunak
18. Habiller - Güneysınır
19. Böğrüdelik Köyü Cihanbeyli
20. Yürükcamili Köyü Çumra
21. Yünlükuyu Köyü Cihanbeyli
22. Yunuslar Köyü Beyşehir
23. Yukarıkızılca Köyü Hadım
24. Yukarıgöndelen Köyü Ereğli
25. Çukurkent Köyü Hüyük
26. Çukurkavak Köyü Çumra
27. Yukarıeşenler Köyü Hadım
28. Çukurçimen Köyü Meram
29. Şerefli Köyü Kulu
30. Yukarıesence Köyü Beyşehir
31. Çukurağıl Köyü Beyşehir
32. Şatır Köyü Karatay
33. Şamlar Köyü Beyşehir
34. Yukarıaliçomak Köyü Çeltik
35. Çubuk Köyü Kadınhanı
36. Şahören Köyü Kadınhanı
37. Şabanlı Köyü Karapınar
38. Çömlekçi Köyü Ilgın
39. Yorazlar Köyü Ilgın
40. Sürgüç Köyü Çumra
41. Köyyaylası Köyü Cihanbeyli
42. Süleymaniye Köyü Akören
43. Susuz Köyü Seydişehir
44. Çöğürlü Köyü Tuzlukçu
45. Çomaklı Köyü Meram
46. Suruç Köyü Karatay
47. Çomaklar Köyü Meram
48. Suludere Köyü Hüyük
49. Çobankaya Köyü Ilgın
50. Subatan Köyü Tuzlukçu
51. Çivril Köyü Beyşehir
52. Çimencik Köyü Ereğli
53. Söğütözü Köyü Kadınhanı
54. Çimen Köyü Cihanbeyli
55. Söğütlü Köyü Akşehir
56. Çiller Köyü Ereğli
57. Sorkun Köyü Akşehir
58. Çiğil Köyü Karapınar
59. Soğukkuyu Köyü Kulu
60. Çiftlikköy Köyü Ahırlı
61. Soğucak Köyü Bozkır
62. Çiftlikköy Köyü Beyşehir
63. Sinanlı Köyü Yunak
64. Çiftepınar Köyü Hadım
65. Boyalı Köyü - Bozkır
66. Sıram Köyü Yunak
67. Sığırcık Köyü Cihanbeyli
68. Çiçekler Köyü Beyşehir
69. Boyalı Köyü Meram
70. Boyalı Köyü Sarayönü
71. Büyükzengi Köyü Sarayönü
72. Boruktolu Köyü Meram
73. Çiçek Köyü Çumra
74. Ahırlı - Büyüköz Köyü
75. Borukkuyu Köyü - Altınekin
76. Çeşmecik Köyü Kadınhanı
77. Seyitahmetli Köyü Kulu
78. Ilgın - Büyükoba Köyü
79. Boğazören Köyü - Kulu
80. Çengelti Köyü Karatay
81. Çayırbaşı Köyü Yunak
82. Boğazkent Köyü - Ilgın
83. Sevinç Köyü Yunak
84. Servili Köyü Ereğli
85. Çayırbağı Köyü Meram
86. Çeltik-Büyükhasan Köyü
87. Biçer Köyü Selçuklu
88. Çavdar Köyü Kadınhanı
89. Beyreli Köyü - Hadim
90. Halkapınar - Büyükdoğan Köyü
91. Çatören Köyü Akören
92. Sertler Köyü Yunak
93. Selahattin Köyü Hadım
94. Beyören Köyü Ereğli
95. Ereğli - Büyükdede Köyü
96. Pusat Köyü Kadınhanı
97. Beyliova Köyü - Cihanbeyli
98. Beylerce Köyü - Çumra
99. Karatay - Büyükburnak Köyü
100. Beyköy Ereğli
101. Çumra - Büyükaşlama Köyü
102. Pirali Köyü Kadınhanı
103. Beykavağı Köyü - Kadınhanı
104. Bükçe Köyü Seydişehir
105. Beşkardeş Köyü - Kulu
106. Burunağıl Köyü Kulu
107. Pınarözü Köyü Ereğli
108. Beşışıklı Köyü Yunak
109. Burhaniye Köyü Ereğli
110. Beşağıl Köyü - Karatay
111. Bulgurpınarı Köyü - Kadınhanı
112. Pınarbaşı Köyü Hüyük
113. Besci Köyü - Emirgazi
114. Bulgurluk Köyü Ereğli
115. Belkuyu Köyü - Akören
116. Pınarbaşı Köyü Cihanbeyli
117. Belekler Köyü - Ilgın
118. Belceağaç Köyü - Ereğli
119. Bulcuk Köyü Ilgın
120. Hüyük - Budak
121. Yunak - Böğrüdelik
122. Güzelyayla - Kulu
123. Güvendik - Doğanhisar
124. Cihanbeyli - Böğrüdelik
125. Güvenç - Selçuklu
126. Gürsu - Tuzlukçu
127. Gürağaç - Güneysınır
128. Akşehir - Bozlağan Köyü
129. Güneypınar - Ilgın
130. Güneyköy - Derbent
131. Güneydere - Meram
132. Bozkır - Bozdam Köyü
133. Gündoğdu - Beyşehir
134. Gülpınar - Hadım
135. Gözpınar - Akşehir
136. Bozan Köyü - Kulu
137. Bektemir Köyü - Seydişehir
138. Görünmez - Hüyük
139. Gönen - Beyşehir
140. Bayramlı Köyü - Kadınhanı
141. Gölyüzü - Seydişehir
142. Gölyaka - Ilgın
143. Bayındır Köyü - Beyşehir
144. Boyalı Köyü - Seydişehir
145. Baybağan Köyü - Bozkır
146. Bayat Köyü - Beyşehir
147. Başlamış Köyü - Hüyük
148. Başkaraören Köyü - Seydişehir
149. Uzunkuyu Köyü Çumra
150. Başgöze Köyü - Beyşehir
151. Başgötüren Köyü - Karatay
152. Barakmuslu Köyü - Ilgın
153. Uzuncayayla Köyü Cihanbeyli
154. Balıklava Köyü - Ahırlı
155. Balçıkhisar Köyü - Çumra
156. Bakırtolu Köyü - Karatay
157. Uncular Köyü Doğanhisar
158. Ulupınar Köyü Akşehir
159. Ulupınar Köyü Bozkır
160. Ulumuhsine Köyü Selçuklu
161. Ulumeşe Köyü Ereğli
162. Uğurlu Köyü Derebucak
163. Bakırpınar Köyü - Kadınhanı
164. Bahçesaray Köyü - Sarayönü
165. Bahçeli Köyü - Ereğli
166. Ufacık Köyü Seydişehir
167. Ürünlü Köyü Çumra
168. Üçhüyükler Köyü Çumra
169. Üçhüyük Köyü Akşehir
170. Selahattin Köyü Selçuklu
171. Seçme Köyü Çumra
172. Sebiller Köyü Ilgın
173. Sazlıpınar Köyü Karapınar
174. Sazlı Köyü Bozkır
175. Sazak Köyü Taşkent
176. Savaş Köyü Akşehir
177. Sarnıçköy Köyü Altınekin
178. Sarnıç Köyü Hadım
179. Sarıyayla Köyü Kulu
180. Sarıtopallı Köyü Ereğli
181. Sarıköy Köyü Beyşehir
182. Sarıkız Köyü Meram
183. Sarıkaya Köyü Kadınhanı
184. Sarıhacı Köyü Güneysınır
185. Sarıcalar Köyü Selçuklu
186. Sarıca Köyü Ereğli
187. Saraypınar Köyü Derbent
188. Sarayköy Köyü Yalıhüyük
189. Sarayköy Köyü Akşehir
190. Saraycık Köyü Seydişehir
191. Sakyatan Köyü Karatay
192. Sağlık Köyü Cihanbeyli
193. Sadıklar Köyü Meram
194. Sadıkköy Köyü Ilgın
195. Saçıkara Köyü Kadınhanı
196. Yolören Köyü Bozkır
197. Mülayim Köyü Derbent
198. Mutlukonak Köyü Cihanbeyli
199. Muradiye Köyü Ilgın
200. Yıldızlı Köyü Ereğli
201. Misafirli Köyü Ilgın
202. Meydanlı Köyü Kadınhanı
203. Yığar Köyü Yunak
204. Meydanköy Köyü Selçuklu
205. Yeşilyurt Köyü Kulu
206. Mevlütlü Köyü Tuzlukçu
207. Yeşilyurt Köyü Halkapınar
208. Meşelik Köyü Yunak
209. Yeşilyayla Köyü Yunak
210. Yeşiltepe Köyü Kulu
211. Meşeli Köyü Emirgazi
212. Yeşiltekke Köyü Meram
213. Çatmakaya Köyü Seydişehir
214. Yeşiloba Köyü Yunak
215. Mesutlar Köyü Beyşehir
216. Yeşilköy Köyü Akşehir
217. Çatköy Köyü Seydişehir
218. Mesudiye Köyü Seydişehir
219. Yeşildere Köyü Cihanbeyli
220. Yeniyayla Köyü Altınekin
221. Mellicek Köyü Ereğli
222. Çatak Köyü Ilgın
223. Mehmetali Köyü Güneysınır
224. Yenimescit Köyü Çumra
225. Çandır Köyü Selçuklu
226. Yenikuyu Köyü Karapınar
227. Çamlı Köyü Akşehir
228. Mecidiye Köyü Ilgın
229. Yenikuyu Köyü Yenikuyu
230. Çaltı Köyü Selçuklu
231. Yeniköy Akşehir
232. Mantar Köyü Altınekin
233. Yeniköy Köyü Bozkır
234. Çaldere Köyü Selçuklu
235. Mahmuthisar Köyü Ilgın
236. Çakmak Bucak Merkezi Köyü Ereğli
237. Yeniköy Ereğli
238. Çakıllar Köyü Halkpınar
239. Yenikent Köyü Karatay
240. Cebrail Köyü Yunak
241. Mahmudiye Köyü Kadınhanı
242. Cankurtaran Köyü Akşehir
243. Yenicekaya Köyü Sarayönü
244. Madenli Köyü Seydişehir
245. Konarı Köyü Tuzlukçu
246. Canımana Köyü Kulu
247. Konar Köyü Sarayönü
248. Yenice Köyü Seydişehir
249. Koçyaka Köyü Altınekin
250. Koçaş Köyü Altınekin
251. Yenice Köyü Hüyük
252. Kildere Köyü Bozkır
253. Kızören Köyü Karatay
254. Kızılöz Köyü Güneysınır
255. Yenice Köyü Karatay
256. Kızılkuyu Köyü Kadınhanı
257. Yenibahçe Köyü Meram
258. Kızılgedik Köyü Ereğli
259. Yelmez Köyü Hadım
260. Kızılçakır Köyü Bozkır
261. Kızılcakuyu Köyü Selçuklu
262. Yellice Köyü Ereğli
263. Kızılca Köyü Seydişehir
264. Kırkkuyu Köyü Kulu
265. Kırkışla Köyü Cihanbeyli
266. Yelbeyi Köyü Bozkır
267. Kınık Köyü Bozkır
268. Kınık Köyü Selçuklu
269. Kıllar Köyü Yunak
270. Pazarkaya Köyü Tuzlukçu
271. Kesmez Köyü Karapınar
272. Yazyurdu Köyü Beyşehir
273. Kervan Köyü Selçuklu
274. Kemer Köyü Doğanhisar
275. Keçimen Köyü Taşkent
276. Yazlık Köyü Ereğli
277. Kazanhüyüğü Köyü Karapınar
278. Pabuççular Köyü Bozkır
279. Kayıören Köyü Sarayönü
280. Yazlıca Köyü Doğanhisar
281. Kayıhüyük Köyü Meram
282. Kayı Köyü Cihanbeyli
283. Küplüce Köyü Hadım
284. Kayasaray Köyü Halkapınar
285. Kayapınar Köyü Bozkır
286. Küçüköz Köyü Ahırlı
287. Yazır Köyü Doğanhisar
288. Kayalı Köyü Meram
289. Küçükmuhsine Köyü Selçuklu
290. Küçükkuyu Köyü Kadınhanı
291. Kayadibi Köyü Meram
292. Kayacılar Köyü Bozkır
293. Küçükköy Köyü Çumra
294. Kayacık Köyü Karapınar
295. Küçükhisarlık Köyü Bozkır
296. Küçükbeşkavak Köyü Cihanbeyli
297. Kayacık Köyü Ahırlı
298. Kayaağzı Köyü Güneysınır
299. Kavakköy Köyü Seydişehir
300. Küçükaşlama Köyü Karapınar
301. Yazıçayırı Köyü Kulu
302. Küçükafşar Köyü Beyşehir
303. Katrancı Köyü Karatay
304. Kaşören Köyü Çeltik
305. Kargalı Köyü Yunak
306. Kuzukuyu Köyü Ereğli
307. Yazıbelen Köyü Selçuklu
308. Kuzucu Köyü Çumra
309. Yazdamı Köyü Bozkır
310. Kargacı Köyü Ereğli
311. Kuyulusebil Köyü Sarayönü
312. Karayusuflu Köyü Halkapınar
313. Kuyubaşı Köyü Yunak
314. Kuşça Köyü Bozkır
315. Karayörüklü Köyü Kadınhanı
316. İshakuşağı Köyü Çeltik
317. Kusluca Köyü Beyşehir
318. Kuskuncuk Köyü Ereğli
319. Kurukavak Köyü Güneysınır
320. Yaylakaya Köyü Kadınhanı
321. İsaköy Köyü Beyşehir
322. Kuruçay Köyü Ahırlı
323. Evliyatekke Köyü Meram
324. Karayahya Köyü Bozkır
325. İpekler Köyü - Karatay
326. Yaylacık Köyü Seydişehir
327. Eskihisar Köyü Halkapınar
328. Esentepe Köyü Karatay
329. Ertuğrul Köyü Sarayönü
330. Karatepe Köyü Sarayönü
331. Erler Köyü Karatay
332. Karasevinç Köyü Kadınhanı
333. Yaylabelen Köyü Akşehir
334. Erentepe Köyü Çumra
335. Karaören Köyü Emirgazi
336. Erenkaya Köyü Meram
337. Yayıklı Köyü Halkapınar
338. Yavşankuyu Köyü Karatay
339. Yavaşlı Köyü Yunak
340. Kurtuşağı Köyü Yunak
341. Yatağan Köyü Meram
342. Kurthasanlı Bucak Merezli Köyü Kadınhanı
343. Kuran Köyü Seydişehir
344. Kundullu Köyü Tuzlukçu
345. Pamukçu Köyü Meram
346. Kumralı Köyü Meram
347. Kumluca Köyü Seydişehir
348. Köylütolu Köyü Kadınhanı
349. Köşkler Köyü Kulu
350. Kösere Köyü Halkpınar
351. İnli Köyü Çumra
352. Yaşarlar Köyü Akşehir
353. Yassıören Köyü Derbent
354. İncesu Köyü Seydişehir
355. Yassıkaya Köyü Halkapınar
356. Köseali Köyü Karatay
357. Körlü Köyü Halkpınar
358. Yaraşlı Köyü Kulu
359. Kömüşini Köyü Kulu
360. Pınarcık Köyü Bozkır
361. Köklüce Köyü Tuzlukçu
362. İmamoğlu Köyü Yunak
363. Erdoğan Köyü Ahırlı
364. Erdoğdu Köyü Tuzlukçu
365. Yamaçköy Emirgazi
366. Kökez Köyü Kadınhanı
367. İlyaslar Köyü Doğanhisar
368. İlyasbaba Köyü Meram
369. Kozlu Köyü Seydişehir
370. Zincirli Köyü Karatay
371. İkizli Köyü Emirgazi
372. Elmaağaç Köyü Bozkır
373. Yalnızca Köyü Bozkır
374. Kozağaç Köyü Bozkır
375. Gölören - Bucak
376. Eldeş Köyü Ilgın
377. İkipınar Köyü Meram
378. Karaömerler Köyü Selçuklu
379. Gölkaşı - Beyşehir
380. Eğrikuyu Köyü Yunak
381. Karakurtlu Köyü Kadınhanı
382. Yağmapınar Köyü Karapınar
383. Karaköy Köyü llgın
384. Yağlıca Köyü Kadınhanı
385. Eğribayat Köyü Selçuklu
386. Karakışla Köyü Karapınar
387. Kovanlık Köyü Bozkır
388. Karakaya Köyü Karatay
389. Eğlikler Köyü Beyşehir
390. Korkmazlar Köyü Cihanbeyli
391. Koraşı Köyü Tuzlukçu
392. Karakaya Köyü Altınekin
393. Yağlıbayat Köyü Karatay
394. Eğirler Köyü Beyşehir
395. Karahüyük Köyü Akören
396. Konurören Köyü Kadınhanı
397. Yağcı Köyü Hadım
398. Kongul Köyü Taşkent
399. Ayvalıca Köyü Bozkır
400. Ayrıtepe Köyü Yunak
401. Karahisarlı Köyü Kadınhanı
402. Ayışığı Köyü Altınekin
403. Karahisar Köyü Beyşehir
404. Karagüney Köyü Güneysınır
405. Aydınkışla Köyü Bozkır
406. Aydınkent Köyü Halkpınar
407. Avdul Köyü Çumra
408. Avdancık Köyü Beyşehir
409. Türkmenkarahüyük Köyü Çumra
410. Karadona Köyü Karatay
411. Avdan Köyü Ilgın
412. Avcıtepe Köyü Güneyşehir
413. Karadiken Köyü Beyşehir
414. Türkmen Köyü Ereğli
415. Aşıklar Köyü Ereğli
416. Aşağıkızılkaya Köyü Hadım
417. Tüfekçipınarı Köyü Cihanbeyli
418. Aşağıkızılca Köyü Hadım
419. Aşağıkaraören Köyü Seydişehir
420. Karadiğinderesi Köyü Meram
421. Aşağıgöndelen Köyü Ereğli
422. Tursunlu Köyü Tuzlukçu
423. Karacaören Köyü Seydişehir
424. Karacakuyu Köyü Ahırlı
425. Turanlar Köyü Cihanbeyli
426. Aşağıesenler Köyü Hadım
427. Arşıncı Köyü Kulu
428. Tosunoğlu Köyü Kadınhanı
429. Karacahisar Köyü Bozkır
430. Arslantaş Köyü Bozkır
431. Armutlu Köyü Bozkır
432. Arasöğüt Köyü Yalıhüyük
433. Karacadere Köyü Kulu
434. Gökyurt - Meram
435. Karacaardıç Köyü Bozkır
436. Arapsaraycık Köyü Çumra
437. Torunlar Köyü Çeltik
438. Göktöme - Ereğli
439. Gökler - Kulu
440. Gökhüyük - Seydişehir
441. Gökhüyük - Çumra
442. Karaburun Köyü Ereğli
443. Topraklık Köyü Altınekin
444. Tolköy Seydişehir
445. Karabulut Köyü Akşehir
446. Karabulak Köyü Seydişehir
447. Dülgerler Köyü Hadım
448. Karabıyık Köyü Sarayönü
449. Düğer Köyü Ilgın
450. Dutlu Köyü Akören
451. Karabayır Köyü Bozkır
452. Karabayat Köyü Beyşehir
453. Durak Köyü Derebucak
454. Dumanlı Köyü Beyşehir
455. Dolhanlar Köyü Hadım
456. Karaağaç Köyü Meram
457. Doğutepe Köyü Kulu
458. Kaplanlı Köyü Hadım
459. Doğanyurt Köyü Çeltik
460. Kapaklı Köyü llgın
461. Doğanlı Köyü Çumra
462. Kamışlıözü Köyü Kadınhanı
463. Doğancık Köyü Beyşehir
464. Divanlar Köyü Karatay
465. Tipiköy Akşehir
466. Dipdede Köyü Kulu
467. Dinlendik Köyü Çumra
468. Dineksaray Köyü Çumra
469. Tepelice Köyü Bozkır
470. Zaferiye Köyü Ilgın
471. Dikilitaş Köyü Seydişehir
472. Kamışlıkuyu Köyü Ereğli
473. Tepecik Köyü Seydişehir
474. Dığrak Köyü Ilgın
475. Kalınağıl Köyü Hadım
476. Dereköy Köyü Ilgın
477. Derbenttekke Köyü Derbent
478. Kaleköy Köyü llgın
479. Tepearası Köyü Derebucak
480. Zaferiye Köyü Cihanbeyli
481. Demiroluk Köyü Kadınhanı
482. Tepearası Köyü Bozkır
483. Tekke Köyü Akşehir
484. Tekke Köyü Doğanhisar
485. Tekeler Köyü Ilgın
486. Tavlıören Köyü Kulu
487. Özyayla Köyü Yunak
488. Özkent Köyü Sarayyönü
489. Özgüler Köyü Ereğli
490. ÖrnekKöy Köyü Kadınhanı
491. Örenboyalı Köyü Güneysınır
492. Ömeroğlu Köyü Güneysınır
493. Ölmez Köyü Altınekin
494. Öbektaş Köyü Emirgazi
495. Oymalı Köyü Karapınar
496. Osmanköseli Köyü Halkapınar
497. Ortaoba Köyü Karapınar
498. Ortakonak Köyü Karatay
499. Ortakışla Köyü Yunak
500. Ortaca Köyü Akşehir
501. Ormanözü Köyü Ilgın
502. Orhaniye Köyü Akören
503. Orhaniye Köyü Ilgın
504. Orhaniye Köyü Ereğli
505. Olukpınar Köyü Ilgın
506. Oğlakçı Köyü Seydişehir
507. Oduncu köyü Hadım
508. Odabaşı Köyü Yunak
509. Altınöz Köyü Yunak
510. Bucak Merkezi Köyü
511. Altılar Köyü Kulu
512. Aliçerçi Köyü Ahırlı
513. Kaleköy Köyü Selçuklu
514. Alhan Köyü Ereğli
515. Kabacali Köyü Kadınhanı
516. Alemdar Köyü Çumra
517. İhsaniye Köyü Ilgın
518. Tatlıkuyu Köyü Ereğli
519. Alanyurt Köyü Akşehir
520. Taşlıpınar Köyü Derebucak
521. İğdeören Köyü Hadım
522. Taşbudak Köyü - Ereğli
523. Alanköy Köyü Akören
524. Alakova Köyü Meram
525. Işıklar Köyü Bozkır
526. Irmaklı Köyü Seydişehir
527. Alabağ Köyü Kadınhanı
528. Aksaklı Köyü Karatay
529. Taşbaşı Köyü Bozkır
530. Taşağıl Köyü Seydişehir
531. Taşağıl Köyü Çumra
532. Ilıcak Köyü Akşehir
533. Fırınlı Köyü Doğanhisar
534. Taşağıl Köyü Ereğli
535. Akpınar Köyü Selçuklu
536. Akörenkışla Köyü Karatay
537. Akören Köyü Karapınar
538. Akköy Köyü Altınekin
539. Fevziye Köyü Kulu
540. Delimahmutlu Köyü Halkapınar
541. Akhüyük Köyü Ereğli
542. Değiş Köyü Derbent
543. Akçayazı Köyü Karapınar
544. Değirmenli Köyü Sarayönü
545. Tarlabaşı Köyü Bozkır
546. Akçaşar Köyü Altınekin
547. Değirmenköy Köyü Akşehir
548. Tahtalı Köyü Çumra
549. Değirmenaltı Köyü Hüyük
550. Akçapınar Köyü Bozkır
551. Akburun Köyü Beyşehir
552. Akbaş Köyü Karatay
553. Ahmediye Köyü Akören
554. Ağılönü Köyü Beyşehir
555. Fethiye Köyü Çumra
556. Ağılbaşı Köyü Kulu
557. Fasıllar Köyü Beyşehir
558. Ağalar Köyü Ilgın
559. Ağaçoba Köyü Güneysınır
560. Ağaççı Köyü Hadım
561. Ağabeyli Köyü Cihanbeyli
562. Afşarlı Köyü Kadınhanı
563. Gökçeyazı - Ereğli
564. Gökçekuyu - Beyşehir
565. Fakılar Köyü Hadım
566. Afşar Köyü Çumra
567. Gökçehüyük Köyü - Seydişehir
568. Gökbudak - Ilgın
569. Adakasım Köyü Çeltik
570. Bağyurdu Köyü - Bozkır
571. Göçü - Beyşehir
572. Bağrıkurt Köyü - Selçuklu
573. Göçü Köyü - Karatay
574. Gedil - Akşehir
575. Bademli Köyü - Ahırlı
576. Bademli Köyü - Beyşehir
577. Gedikören - Ilgın
578. Geçitköy - Ilgın
579. Gaziler Köyü - Hadim
580. Dedemoğlu Köyü Çumra
581. Adakale Köyü Çumra
582. Adabağ Köyü Ereğli
583. Dedeli Köyü Halkapınar
584. Damlapınar Köyü Beyşehir
585. Damlakuyu Köyü Cihanbeyli
586. Dağdere Köyü Selçuklu
587. Gaybi Köyü - Ereğli
588. Acıpınar Köyü Ereğli
589. Acıkuyu Köyü Kulu
590. Acıkuyu Köyü Ereğli
591. Acıdort Köyü Karatay
592. Abditolu Köyü Çumra

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
http://www.konkoyder.org

15 Nisan 2013 Pazartesi

Ilgın Çavuşçugöl Beldesi Çavuşçu Gölü


Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Ilgın Çavuşçugöl Beldesi Çavuşçu Gölü
Ilgın Çavuşçugöl Beldesi Çavuşçu Gölü

Ilgın Çavuşçu Gölü, İç Anadolu bölgesinin Konya bölümünün batı kesiminde Ilgın ilçesinin kuzeyindeki Çavuşçugöl beldesi sınırları içindedir. Tektonik kökenli bir göldür. Gölün Çevresi 51 km2dir. Yaklaşık olarak 180 milyon metreküp su kapasitesine sahip olan göl 2008 yılı itibariyle 36 milyon metreküp suyu mevcuttu. Ilgın kaplıcaları ile aynı fay hattı üzerinde bulunan Çavuşçugölün güney tarafında ve Ilgına 10 km kadar uzaklıkta bulunan ve halk tarafından Açık ılıca suyunun aynı kaynağa tabi olduğu ayrıca Çavuşçu gölün içindeki adada aynı suyun mevcut olduğunu yazmaktadır.
Sultan dağlarından inen akarsular, Ilgın Çayı ve çevresindeki sıcak su kaynakları gölü besleyen başlıca kaynaklardır. Ilgın ovasının tarımsal sulanmasında önemli bir yer tutar. Sultan dağlarının doğusunda küçük bir çukura yerleşmiş olan gölün yükseklikleri 1300-1400 metreye varan tepelerin arasındaki bu gölün ekseni kuzey-güney doğrultusunda uzanır. Uzunluğu 18 km. Genişliği 2.5,3 kmdir. Rakımı 1025 metre yüz ölçümü 51 km2 batı kenarında Sultan dağlarından inen Ilgın Çayının göle kavuştuğu yerde meydana getirdiği delta çıkıntısı dikkati çeker. Gölün bu kenarında birde sıcak su kaynağı vardır. Göl sığ olup bazı seneler yaz aylarında sular iyice çekilmektedir. Göl suyunun tatlı olması bu tahmini kuvvetlendirir. Fazla yağış olan senelerde bu seviye yükselmekte ve güneydeki kanal vasıtası ile boşaltıldığı olmaktadır.
Çavuşçu Gölün kıyısı sazlıktır. Buradan hasır otu kamış elde edilir. Halk sepet yapımında yakacak ve yapı işlerinde kullanarak istifade etmektedir. Göl ve çevresi aynı zamanda bir kuş gözlem noktasıdır. Bölge gezilip görülmeye değer doğal bir güzelliğe sahiptir. Çavuşçu Göl önemli kuş alanlarımızdan biridir. Göl çevresinde sumru macar ördeği gibi kuşlar barınmaktadır. Ilgın ilçesinde bulunan biyolojik zenginlik açısından önemli sulak alanlardan biridir. Gölün su seviyesi yılların yağış durumuna göre yükselip alçalıyor. Su tarımsal amaçlı kullanıldığı içinde tehlike altındadır.
Ilgın Çavuş Gölünün geçmişini araştıran Selçuk Üniversitesi ve Çevre İl Müdürlüğü Yetkilileri tarihte Çavuşçu gölünün yıllar önce su seviyesinin bir hayli fazla olduğu zamanlarda Atlantı Kanalı vasıtasıyla Sakarya Nehrine boşaldığını belirtiyor. Ilgın Çavuşçu gölünün Battal ve Çebişçi dereleri tarafından beslenen bir tatlı su gölü olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi ve Çevre İl müdürlüğü yetkilileri Çavuşçu Gölünün kuzey ve güneyinde satler bulunmaktadır. Çavuşçu Gölünün alanı ortalama 1200 hadır. Suları tatlı olduğu için sulama suyu olarak kullanılmaktadır. Göl 1992 yılında sit alanı ilan edilmiştir. Göl eski haliyle 5000 ha alanı kaplamaktaydı,geniş sazlık alanlara sahip olduğu öğrenilen Çavuşçu su seviyesi yüksek olduğu yıllarda göldeki suyu Atlantı Kapalı vasıtasıyla Sakarya nehrine boşalmaktaydı. Çavuşçu gölünü 1960 yıllarında besleyen kaynakların Bulcuk, Eldeş ve Tekke gölleri ile tutulmuş Gölün kuzey ve güneyindeki sulak alanlar kurutulmuş olarak tarıma açılmıştır. Gölde yapılan seddeler ile ılgın ve Atlantı Ovalarında toplam 22.000 halık alan sulanmaktadır.
Selçuk Üniversitesi Araştırma Görevlileri Çavuşçu Gölünün sorunlarını şu şekilde sıraladı. Tarım alanlarından kaynaklanan kirlilik kum alımı su seviyesindeki değişimler, kaçak avcılık, bilinçsiz balıkçılık gölün sorunlarıdır. Çavuşçu Gölü Sulak alanların yönetmenliği gereği koruma bölgeleri Ulusal sulak alan komisyonunca onaylanmıştır.


Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Çavuşçu Gölü Sazan Balığı

Ilgın Çavuşçu Gölü Sazan balığı
Ilgın Çavuşçu Gölü Sazan Balığı
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Son yıllarda, yaşanan küresel ısınmanın etkisiyle yağışların azalması, bilinçsiz tarımsal sulama ve sulak alanların yeni tarım alanları için kurutulması gibi nedenler yüzünden Türkiye, genelinde önemli oranda kullanılabilir suyunu kaybetti.
Göller ve sulak alanlar kuruyor, yer altı suları metrelerce düştü, barajlardaki sular azaldı. Suyun kaybedilmesi, ekonomik açıdan da büyük zararlara yol açıyor. Ülkenin birçok bölgesinde balık ve kamışa dayalı geçimini sağlayan birçok aile zorunlu olarak meslek değiştiriyor, veya göç etti. Sulak alan kaybı ve ekonomi açısından bakıldığında en fazla etkilenen bölge Konya ve çevresi oldu.
Çavuşçu Gölü’nde de tehlikeli sınırlarda bulunuyor. Ilgın ilçesinin en önemli sulak alanı olan Çavuşçu Gölü’nde de son yıllarda tehlike sınırlarına dayanmış durumda. Atlantı Ovası başta olmak üzere binlerce dekarın sulanmasında önemli görev üstlenen gölde, kış ayları sonunda, kapasitesinin ancak dörtte biri oranında su kalıyor.
Çavuşçu Gölü’nde 40 balıkçının geçimini sağladığı gölden artık, yılda en fazla yaklaşık 15 ton balık üretildiği be su seviyesinin azalması, Atlantı Ovası sulanırken verilen suyla birlikte balıkların gitmesi, balık sayısını hızla azaltıyor.
Ilgın Çavuşçu Gölü bölgenin ekolojik sisteminde çok önemli bir yere sahiptir. Balık çeşitleri ile, çevresindeki ağaçlandırma ve bitki çeşitliliğinin artırılarak korunması ile sıcak su kaynakları ile korunarak gelecek kuşaklara taşınmalı.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Ntvmsnbc Arşiv

Ilgın Yukarı Çiğil Kilimleri

Ilgın Yukarı Çiğil Kilim Tezgahı
Ilgın Yukarı Çiğil Kilimleri
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Çiğil Kilimleri

Ilgın yöresinde kilim denilince ilk akla gelen Çiğil kilimleri Yukarı Çiğil Beldesinde halen yaşatılmaktadır. Yukarı Çiğil Belde Belediyesinin büyük katkıları ile yaşatılan bu kültür değeri geçmişten geleğe yeni kuşaklara önemli bir miras konumundadır.
Kilim dokuma işi Çiğil Türkleri için Orta Asya'dan kalma geleneksel bir sanattır. Günümüze daha çok hediye ve süs amaçlı olarak kadınlar tarafından yapıla gelmiştir. Her motifti ayrı bir mana ifade eden bu kilimler tarihi bir değer taşımaktadır.
Bu tarihi değere yeniden hayat vermek ve yöre halkına ekonomik bir getiri sağlamak amacıyla Yukarıçiğil Belediyesi; Selçuk Üniversitesi, İl Jandarma Komutanlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Saylık Kilim'in işbirliğiyle 2006 yılında Çiğil Kilimleri Dokuma ve Üretim Merkezini açmıştır.
Bu sanatı daha da ileri götürmek amacıyla bu konuda bir proje hazırlatılarak, AB fonlarına yardım amacıyla müracaat edilmiş ve sonucu beklenmektedir.

Bir Kilim Doku Bana


Bir kilim doku bana ley 
İlmek ilmek yüreğin olsun 
Motif motif gözlerin 
Desen desen tutkuların 
Buram buram memleketim
Elvan elvan Anadolu koksun.

Bir kilim doku bana ley 
Hatıralar içinde saklansın 
Tutuşsun korkular
İhanet yansın 
Vurgunu koy derinliğine 
Hasreti sıkıştır köşeye 
Vuslata imzasını at ki 
Bakanlar beni sansın.

Bir kilim doku bana ley 
Anamın elleri göğe değsin 
Bacım su beklesin çeşmede 
Sitilleri umutla dolsun 
Yalın ayak bir köy çocuğu 
Mektup yazsın köhne okulundan 
Ve yorgun bir akşam 
Martıyı vursun kanadından.


Bir kilim doku bana ley 
Aşkı hürriyet abidesi 
Özgürlüğü sevgi 
Yağlı bir urgan yada kızıl bir kurşun 
Sebep olsun bana 
Ay yıldızlığı bayrağım 
TÜRKİYEM ebed olsun sana.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Yukarı Çiğil Belediyesi www.yukaricigil.bel.tr

Ilgın Balkı Beldesi Balkı Camii

Ilgın Balkı Beldesi Balkı Cami

Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Ilgın Balkı Beldesi Balkı Camii

Balkı Camii Ilgın çevresinde günümüze ulaşmış ender Osmanlı dönemi eserlerinden olup Hicri 1309 Miladi 1891-1892 yılı yapıldığı söylenmektedir. Tarihi Balkı camii taş yapı olarak yapılmış olup binanın dış cephelerinde devşirme malzemeler gözlenmektedir. Cami'nin iç kısmında dikkati çeken ahşap işçiliği yanı sıra mihrap ve minber süslemeleri oldukça dikkat çekicidir. Halk tarafından yaptırıldığı bilinmekte olan camii yaklaşık olarak 650 kişi aynı anda ibadet edebilecek şekilde yapılmıştır.

Günümüzde ibadete açık olan Balkı camii Ilgın ve çevresinde dikkati çeken önemli tarihi camilerden birisi konumundadır.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Çiğil Yöresel Kıyafetleri

Ilgın Çiğil Yöresel Bayan Kıyafetleri

Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Çiğil Yöresel Kıyafetli Bebekleri

Aşağıçiğil Yöresel Bayan Kıyafetleri
Çiğil Belediyesi tarafından Çiğil kadın giyim kuşamını folklor kıyafetlerini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Kasaba hamınlarına üretimi yaptırılan yerel kıyafetli bebekler yerel kültüre önemli bir katkı sağlamaktadır. Dört farklı kıyafetin tanıtıldığı ürünler; Saya Kıyafeti, Yeşil, Kutmu, ve Kadife Takım olarak sunulmaktadır.

Kıyafetin Adı: Saya
Giyildiği Zaman: Gelin gitmeden bir gün önce ve kına gecesinde giyilir.
Önce bu kıyafeti giyerek tüm kız arkadaşlarıyla Kasabanın tüm sokaklarını gezer.
Bu elbise bir daha Hiçbir zaman giyilmez.
Kıyafetin Anlamı: Bu elbise masumiyeti, temiz Ve lekesizliği tüm halka göstermenin yanında alnının
Akıyla çıktığı ana evine, ancak kefenle dönüleceği ima edilir.

Kıyafetin Adı: Yeşil
Giyildiği Zaman: Gelin giderken duvak yerine ve ertesi gün giyilmeye başlanılır ve 1 – 2 yıl özel günlerde (bayramlarda, akraba düğünleride) giyilmeye devem edilir.
Kıyafetin Anlamı: Hane halkına ve eşine Huzur, güzellik ve mutluluk getirdiği ima edilir

Kıyafetin Adı: Kutmu
Giyildiği Zaman: Gelin olduktan sonra ( kıyafet kalıp olarak uyduğu surece ) her özel Günde ve her zaman günlük giyilir.
Kıyafetin Anlamı: Eşine olan sadakat, mutluluk Ve muabbeti ima eder.

Kıyafetin Adı: Kadife Takım
Giyildiği Zaman: Nişanlandıktan sonra Düğüne kadar geçen zamanda ve evlendikten Sonra ömür boyu giyilir
Kıyafetin Anlamı: Gençliği, güzelliği ve Giyen kişinin başının bağlı yani (Nişanlı) olduğunu ima eder.

Bu güzelim el emeği göz nuru Çiğilli hanımların ürettiği Çiğil kültürünün numunesi ürünlerden temin etmek isteyenler Çiğil Belde Belediyesi ile irtibata geçebilirler.
Aşağı Çiğil Belediyesi Ilgın - Konya
Telefon: 0332 886 20 39 – 0532 501 22 71

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Argıthanı Ulu Camii

Ilgın Argıthanı Damat İbrahim Paşa (Ulu) Camii 
Ilgın Argıthanı Ulu Camii
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler

Damat Nevşehirli İbrahim Paşa (Ulu) Camii
Ulu Camii, Argıthanı Beldesinin yeniden kuruluşunda Damat Nevşehirli İbrahim Paşa tarafından külliye şeklinde yapılar topluluğu olarak yaptırılmıştır. Cami Argıthanı çarşısında Konya’ya giden şosenin doğusundadır. Kıble ve kuzey taraflarında  beşer, sağ ve solunda ikişer sıra halinde sekiz penceresi vardır. Ulu camiye 1959 yılında minare, l96l yılında cami, kerpiç bina yıkılarak yerine yeni betonarme bina inşa edilmiştir. Bugünkü cami, mektep, han, çarşı, medrese, çeşme ve kuyudan meydana gelen mamureyi yaptıran II. Sultan Ahmet’in Sadrazamı Damat Nevşehirli İbrahim Paşanın yapı şeklidir.
Ulu Camiinin sağ kuzey köşesinde küpüne kadar olan kısmı taş, üstü tuğla ile yapılmış ,kısa ve harap bir minaresi vardır. Minarenin kıble tarafı kaidesinde eski ve islam-i devirlere ait kitabe taşları kullanılmıştır. Bir taşta kufi ile “Allah”,bir başkasında da sülüs ile “el-Hac” yazılı idi.
Bu minare bugün yok olan asıl mabed ile birlikte yapılmıştır. Eski Argıthanlılara göre “İstanbul şehzade başında Nevşehirli Damad İbrahim Paşa  mescidi gibi kubbeli kurşun örtülü bir mescid vardı. Bir depremde hasara uğradığı için bu mescid tamamen, minaresinin üst kısmı yıktırılmış yerine taştan örülü bir bina yaptırılmıştır. Camii bitişiğinde de bir mektep vardır.
Camiinin sağ ve sol tarafı da bedesten şeklinde çarşı ve bir çeşme vardı. Harap olan bu binalarla birlikte çeşme de 1945 yılında belediye tarafından yıktırılmıştır. (KONYALI,1945,s.634)

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Argıthanı Belediyesi Harun Şenozan

11 Nisan 2013 Perşembe

Ilgın Yemek Kültürü

Ilgın Yemek Kültürü: Etliekmek
Ilgın'da ne yenir? Tabi ki Ilgın'ın nefis etliekmeği ve köpüklü ayran. Ilgın'da etliekmek ustaları tarafından yörenin enfes eti ve sebzeleri ile yapılan etliekmek Ilgın'a özgü müstesna bit lezzete sahiptir.
Ilgın'da Nefis Bir Lezzet Etliekmek
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

9 Nisan 2013 Salı

Ilgın'ın Belde ve Köyleri

Ilgının Belde ve Köyleri
Ilgın Köyleri Konya
Konya Vilayeti İlçeleri

Argıthanı Beldesi
Aşağı Çiğil Beldesi
Ağalar Köyü
Avdan Köyü
Balkı Beldesi
Barakmuslu Köyü
Belekler Köyü
Beykonak Beldesi
Boğazkent Köyü
Bulcuk Köyü
Büyükoba Köyü
Çatak Köyü
Çavuşçugöl Beldesi
Çobankaya Köyü
Çömlekci Köyü
Dereköy Köyü
Dığrak Köyü
Düğer Köyü
Eldeş Köyü
Geçitköy Köyü
Gedikören Köyü
Gökbudak Köyü
Gökçeyurt Beldesi
Gölyaka Köyü
Göstere Köyü
Güneypınar Köyü
Harmanyazı Köyü
İhsaniye Köyü
Kaleköy Köyü
Kapaklı Köyü
Karaköy Köyü
Mahmuthisar Köyü
Mecidiye Köyü
Misafirli Köyü
Olukpınar Köyü
Orhaniye Köyü
Ormanözü Köyü
Sadıkköy Köyü
Sebiller Köyü
Tekeler Köyü
Yorazlar Köyü
Yukarı Çiğil Beldesi
Zaferiye Köyü


Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın ve Konya İlçeler Haritası

Konya ve ilçelerin sınırlarını gösteren harita
Konyanın İçeleri:


AHIRLI
AKÖREN
Konya İli İlçeleri Haritası
AKŞEHİR
ALTINEKİN
BEYŞEHİR
BOZKIR
CİHANBEYLİ
ÇELTİK
ÇUMRA
DERBENT
DEREBUCAK
DOĞANHİSAR
EMİRGAZİ
EREĞLİ
GÜNEYSINIR
HADIM
HALKAPINAR
HÜYÜK
ILGIN
KADINHANI
KARAPINAR
KARATAY
KULU
MERAM
SARAYÖNÜ
SELÇUKLU
SEYDİŞEHİR
TAŞKENT
TUZLUKÇU
YALIHÜYÜK
YUNAK

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
wikimedia

Ilgın Folkloru

Ilgın Folkloru
Ilgın Genel Görünüm
Zengin kültür birikimi ve geleneksel Konya ananeleri ile Ilgın geçmişten günümüze halk folkloru ile müstesna bir şehrimizdir.
KIYAFETLER
Ilgın'da düğünlerde erkeklerin giydiği özel bir kıyafet yoktur. Genelde takım elbise giyilir. Merkez olarak kadınlar düğünlerde takım elbise giyerler. Kadife, şali, yünlü diye adlandırılan kumaşlardan dikilen şalvar ve işlikten oluşur. Bu elbiseler genelde nişan, kız hamamı, kına gecesi günlerinde giyilir. Köylerimizde de değişik kıyafetlere rastlamak mümkündür. 
HALK OYUNLARI
Ilgın'ın kendine has oyunları Konya bölgesinin klasik kaşık oyunlarıdır. Düğünlerde davul zurna, ve ince saz eşliğinde oynanır. Oyunlar genelde karşılıklı iki kişi tarafından tarafından gerçekleştirilir. Oyun havaları Konyalı, Kozan dağı, Aslan Mustafa, Şerif hanım, Çubuk telde bağlama, Mevlana, Kaymakam kızı, Çifte telli, Emmiler, Develi ve son zamanlarda ILGIN'ım türküsüdür. 
ILGIN TÜRKÜLERİ
KAMİLİM
Değirmenin yolu Ilgın'ın düzü 
Kamil i vuranın kapansın gözü

Kamilim Kamilim aslan Kamilim
Sana nasıl kıydı düşman kamilim
Değirmenin yolu Ilgın'a karşı
Kamilin başına vurdular taşı

Kamilim, Kamilim aslan Kamilim
Sana nasıl kıydı düşman Kamilim
Tabutun boyu boylu boyunca
Saramadım Kamilim seni doyunca
Kamilim, Kamilim Aslan Kamilim
Sana nasıl kıydı düşman Kamilim 
Tabutum altı boyunca çatlak
Beni vuran deyyus bendende alçak
Kamilim, Kamilim aslan Kamilim
Sana nasıl kıydı düşman Kamilim. 
FATMA TÜRKÜSÜ
Aman Fatmam neler olacak
Mahkemeler lalik olacak
Yine sözler benim olacak
Gül memeler bana kalacak
Aman fatmam hopla da gel 
Mor fistanı topla da gel
Kapıları katıran 
Fatma beni batıran
Ben hapiste yatacam
Fatma senin hatıran

Aman Fatmam Hopla da gel
Mor fistanı topla da gel
Kapıları kalındır
Kardeşleri zalımdır
Zalım olsa ne yazar
Fatma benim malımdır

Aman Fatmam hopla da gel
Mor fistanı topla da gel 
Aman Fatmam yan yatma
Rakılara su katma 
Sen katarsan ben içmem 
Ben Fatmam dan vazgeçmem
Aman Fatmam hopla da gel
Mor fistanı topla da gel
Ocak başı höşmerim
Mahalle benim düşmanım
Varamadığımı aramam
Kaçmadığıma pişmanım
Aman fatmam hopla da gel
Mor fistanı topla da gel
Şu Ilgının hanları 
Güne karşı camları
Bizim için yapılmış
Hapishane damları 
Aman Fatmam hopla da gel
Mor fistanı topla da gel
Patlıcanı dildin mi 
Bıçağını sildin mi
İstanbulu gezdirdim
Kıymetimi bildin mi
Aman Fatmam hopla da gel 
Mor fistanı topla da gel
Yaylı geliyor yaylı
Bizide bindirse bari
Yarın mahkeme günü
Doğru söylese bari
Aman Fatmam Hopla da gel
Mor fistanı topla da gel
Fatmam suya gidiyor
Saçı talim ediyor
Saçı başını yesin
Fatmam elden gidiyor
Aman Fatmam hopla da gel 
Mor fistanı topla da gel
Sarpın sarpın üstüne
Bu sarpının aslı ne
Gidi gibi kurulmuş 
Velesbitin üstüne
Aman Fatmam hopla da gel
Mor fistanı topla da gel

MUSTAFA TÜRKÜSÜ
Çarşının ortasında 
Al mintan arkasında
Mustafa yı vurmuşlar
Yatsının ortasında
Anne benim ecelim
Taksiratim tecellim
Öldüğümü aramam
İllede benim sevdiğim
Öküzü yayamadım
Uykuyu alamadım
Mustafa yı Kesmişler
Yatsıyı kılamadım
Karşıda cam parlıyor
Makineyi yağlıyor
Ablasıyla ağası
Mendil tutmuş ağlıyor
Mendilimin uçları
Çıkamam yokuşları
Mustafa yı kesmişler
İstanbulun puştları
Çarşıya varamadım 
Ehpabları göremedim
Mustafayı kesmişler
Vasiyeti alamadım
ÇEKİN KIR ATIMI
Çekin kır atımı nalbant nallasın
Verin parasını hakkı kalmasın
Sen Sütün kaymağısın gelin aman
Şu Ilgının oynağısın gelin aman
Çekin kır atımı binek taşına
Eller ulaşmaz eğer kaşağına
Sen sütün kaymağısın gelin aman 
Şu Ilgının oynağısın gelin aman
Çekin kır atımı verin gemini
Üstüne binenler sürsün demini
Sen sütün kaymağısın gelin aman
Şu Ilgının oynağısın gelin aman
HASTANE
Hastaneye vardım yan basa basa
Ciğerlerim koptu anam kan kusa kusa
Hastaneye vardım soyun dediler
Hastane elbisesini giyin dediler
O zaman boynumu büktüm ağladım
Perişan saçlarımı yoldum ağladım
Beyazdan gömleğim kana boyandı
Ameliyat masasında çok canlar yandı
Söyle doktor söyle ölecekmiyim 
Ölmeden yavrularımı görecekmiyim
O zaman boynumu büktüm ağladım
Perişan saçlarımı yoldum ağladım
FAHRİYEM
Kazıkta Silahım asılı kaldı
Gelin Fahriyemin kekili kesili kaldı
Güveyi elbiseleri sandıkta basılı kaldı
Kıyma celalım kıyma canıma 
Yeter bitsin bu dünya malına
Kapımızın önü bir dönüm avlu
Avlunun içinde kır atım bağlı
Sineme giren kurşun gavur dağlı 
Kıyma Celalım kıyma canıma 
Yeter bitsin bu dünya malına
Camiye giderken potinim kaydı
İpek mendilimi örüzgar aldı
Gelin Fahriyemle kavuşmamız ahrete kaldı
Kıyma Celalım kıyma canıma
Yeter bitsin bu dünya malına
ŞARKI
Sarı saçlarında yeller eser
Kara gözlerin dünyadan güzel
Benim güzel melek yüzlüm 
Şirin bebeğim tatlı sözlüm
Bitsin artık bu sevdanın sonu
Kara gözlerin neşe dolu
Benim güzel melek yüzlüm
Şirin bebeğim tatlı sözlüm
ILGINIM
Hamam dağı üç köşeli
Etrafı badem döşeli
İnsanları hep neşeli
Ilgınımda Ilgınım canım Ilgınım
Ilgınımız var şehirler içinde
Kaplıcamız var içmeler içinde
Her yerin başka başka biçimde
Ilgınımda Ilgınım canım Ilgınım
Hamamdağı yeşil koyu
Şifalıdır sıcak suyu
İnsanların güzel huyu
Ilgınımda Ilgınım canım Ilgınım
Ilgınımız var şehirler içinde
Kaplıcamız var içmeler içinde
Heryerin başka başka biçimde
Ilgınımda Ilgınım canım Ilgınım 
Hamadağı görür gölü
Üzerinde tatil köyü
Memleketim Deliköyü
Ilgınımda Ilgınım canım Ilgınım
Ilgınımız var şehirler içinde
Kaplıcamız var İçmeler içinde 
Heryerin başka başka biçimde
Ilgınımda Ilgınım canım Ilgınım
Deliköylü Talip MERCAN
ILGIN BÖLGESİNDE YAYGIN OLAN MANİLER
Minarede ezan var 
Has bahçede gezen var
Şu Ilgının içinde
Yüreğimi ezen var
Çorabın ağına bak
Çevirde bağına bak
Ben aklına geldikçe 
Hamamın dağına bak
Ilgının terzileri 
Dike dike bezdiler
Haydi yarim gidelim
Bizden şüphelendiler
Dünya diyorlar fani 
Ölüm geliyor ani
Kimse olamıyor mani
İster zengin, ol ister cani

Pancarın sırasına
Oturdum arsına
Baban seni eversin
Pancarın parasına
Pancarın sırasına 
Koyuldum arasına 
Ağalar kıyamıyor
Bir sakız parasına
Pencerede su tası
Su tasının ortası
Babam sana kız vermez 
Git eşeğin sıpası
Masa üstünde susam 
Yarimin adı Hasan
Hasan benim olursa
Ne derdim var ne tasam 
Köprünün altı musluk
Erkekler çalar ıslık
Benim yarimi sorarsan
Taze kavrulmuş fıstık 
Bahçelerde hıyarlar
İnce ince kıyarlar
Sevmediğim oğlanla
Nikahımı kıyarlar 
Yarimin adı Murat
Boynunda mor kravat
Adresini sorarsanız
Ilgın Çarşısı son durak 
Mavi çemberi senden
Oyalaması benden 
At sevdiğim martini
Fişek parası benden
Pencerede küpeli
Dibini süpürmeli
Sevipte almayanın
Yüzüne tükürmeli 
Pencereden bakıyor
Açmış kitap okuyor
Kakülüne mis sürmüş
Yel vurdukça kokuyor 
Düşte gör
Hayalde gör, düşte gör
Düşenin dostu olmaz
Hele bir yol düşte gör
Kul eden
Ses geliyor kuleden
O kaş O göz değilmi
Beni sana kul eden 
Taneden
Kısmet aldım taneden
Ah ı bülbülden aldım
Yanmayı pervaneden
Ben bu aşka düşeli
Çıkmadım meyhaneden
Felek beni ayırdı
Gözleri Mestaneden
Yaradan
Tabib anlar yaradan
Cümlenin ver muradını
Benimle beraber yaradan
Dertli sinem doludur
Her dert ile yaradan 
Tekke kenarı serindir
Girme çaya derindir
Karşıda güzeller var
En güzeli benimdir. 

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Merkez Mahalleleri

Ilgın
Ilgın'ın Mahalleleri

Ayvatdede Mahallesi
Behlülbey Mahallesi
Camiatik Mahallesi
Esentepe Mahallesi
Fahrettin Altay Mahallesi
Fatih Mahallesi
Ilıca Mahallesi
Milli Egemenlik Mahallesi
Ucarı Mahallesi
İstasyon Mahallesi
Şıhbedrettin Mahallesi
Şıhcarullah Mahallesi


Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Türk Halk Müziği Türküsü


Ilgın Türk Halk Müziği Türküsü
Ilgın Türküsü
Konya - Ilgın
Yöre Ekibi - Muzaffer Sarısözen

Hani Benim Elli Direm Kesdenem
(Hey Hey) Hani Benim Elli Direm Kesdenem 
Konya'lıdan Başkasını İstemem

Yar Yar Konya'lım Yörü
Yörü Yavrum Yörü
Saçlarını Sürü
Şimdi Burdan Geçti
Konya'lının Biri

(Hey Hey) Hani Benim Elli Direm Pırasam 
Mumlar Yaksam Konya'lıyı Arasam

Yar Yar Konya'lım Yörü
Yörü Yavrum Yörü
Saçlarını Sürü
Şimdi Burdan Geçti
Konya'lının Biri 


Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Türk Halk Müziği


Ilgın Türk Halk Müziği
Ilgın Türküsü Bölge: Konya - Ilgın
Ali Çalışkan - Muzaffer Sarısözen

Karanfil Oylum Oylum

Karanfil Oylum Oylum, 
Geliyor Fidan Boylum. 
Fidan Boylum Gelirse...
Yandım Hey 
Sen Olur Benim Gönlüm.

Karanfil Olacaksın,
Sararıp Solacaksın.
Ben Hakime Danıştım,
Sen Benim Olacaksın.

Karanfil Oymak Oymak,
Olur Mu Yare Doymak. 
Yare Doydum Diyenin, 
Caizdir Boynun Vurmak. 


Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları