17 Ağustos 2021 Salı

Ilgın Araştırmaları 2021

Ilgın Araştırmaları 2021

Allah'ın izniyle Ilgın Araştırmaları 2021 çalışma programı saha çalışmalarımı yarın itibariyle mübarek 10 Muharrem Aşüre günü Konya Merkez'den başlatıyoruz. Konya ziyareti, Ilgın Araştırmaları, Ilgın Merkez ve köyleri, Eldeş, Sıla-i rahim ziyaretleri, Eldesnet çalışmaları sahada hayırlısıyla başlıyor. 

Allah, hayırlar, bereketler, ve kolaylıklar ihsan eylesin.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 
https://ilginarastirmalari.blogspot.com
#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #IlgınAraştırmaları2021
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

16 Ağustos 2021 Pazartesi

Ilgın Caddeleri

Ilgın Caddeleri

Ilgın, Camiatik Mahallesi, Nevzat İspir Caddesi ve çevresinden şehir merkezine doğru genel bir görünüm.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #Camiatik #Nevzatİspir
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları


15 Ağustos 2021 Pazar

Gökçeyurt Kembos Tuluk İni

Gökçeyurt Kembos Tuluk İni

Ilgın'ın eski adı Kembos olan Gökçeyurt Mahallesinde geleneksel olarak atadan dededen yüzyıllardır yapılagelen yöreye özgü tuluk peynirlerinin olgunlaşması için olmazsa olmazı olan doğal mağara Kembos Tuluk İni günümüzde halen önemini koruyor.

Konya'nın Ilgın çevresinde "Tuluk Peyniri, in peyniri" olarak da bilinen "Kembos peyniri" en önemli özelliğini doğal bir mağarada olgunlaşmasından alıyor.

Gökçeyurt Mahallesi'nde, lezzetiyle nam salan "Kembos mağara peyniri", yüzyıllardır aynı yöntemle, derinliği 400 metreyi bulan mağarada saklandıktan sonra sofralardaki yerini alıyor. Bir dağın yamacında olan doğal mağara soğuk hava deposu olarak da kullanılmaktadır. Peynir tulukları, mağaraya lezzetlenmesi ve olgunlaşması için bırakılıyor.

Bölgede karasal iklim koşulları nedeniyle sert ve soğuk geçen kış mevsiminin ardından yaylıma çıkan sağlım hayvanları davar koyun keçi ve büyükbaş hayvanların ilkbaharda kırlarda taze çiçek çeşitli şifalı bitkiler ve kekiklerle otlayan hayvanların sütünden elde edilen taze peynirler koyun kuzu veya keçi ve oğlak postundan derisinden elde edilen adına tuluk denilen tamamen doğal nefes alabilen, terleyebilen tulumlara tuzlanarak basılarak hazırlanır. Günümüzde geleneksel tuluk yerine sağlıklı olmayan plastik bidonlar tercih ediliyor. 

Geleneksel olarak Peynir Tulukları, evlerde günlük olarak sağılan yağlı taze sütten mayalanarak elde edilen taze peynir tulumun içinde boşluk kalmayacak şekilde oklava ve elle sıkıca bastırılarak doldurulur, postun dışındaki kılları iyice kırkılarak temizlenip, deri tulumun kol ve açık yerleri güzelce hava almayacak şekilde elle dikilerek, ağız kısmına yeterli miktarda kaya tuzu ile besleyerek dikilerek tamamen kapatılır. Bu şekilde hazırlanan tuluk peyniri suyunu bırakması, serin ve kuru bir ortamda olgunlaşabilmesi için Kembos inine getirilerek bırakılır. Kembos tuluk ini'in görevlisi tarafından yerinde kontrol edilerek kayıt altına alınır. Yaklaşık olarak 6 ay sonra sonbaharda, kış başında Ekim Kasım aylarında mağaradan alınan olgunlaşan peynirler, şifalı, lezzeti, hafif küflü, kendine has lezzetiyle kahvaltı sofralarındaki yerlerini alır. Tamamen doğal olarak üretilen peynirlerin kendine has bir tadı ve lezzeti olur. 

Gökçeyurt, Kembos inine Ilgın'ın çevre köylerinden hatta Ilgın dışından çeşitli yerlerden peynir getirilerek bırakılmaktadır.

Fotoğrafta, Gökçeyurt, Kembos ini içinden genel bir görünüm.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

13 Ağustos 2021 Cuma

Ilgın Orhaniye (Sivri) Mahallesi

Ilgın Orhaniye (Sivri) Mahallesi 

Orhaniye köyü eski adı ile Sivri, Ilgın - Konya karayolunun batısında, Ilgın'a 7 km uzaklıkta, adını aldığı Sivri Dağı'nın doğusunda, düz bir arazi üzerinde kurulmuştur. Köyün sakinleri Osmanlı Devleti idaresinde Padişah Sultan II. Abdülhamid Han zamanında 1896 yılında Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinden gelerek buraya iskan edilmişlerdir. İlk yerleşim yeri, Doğanlı mevkiindeki Kuyubaşı civarıdır. Orhaniye Mahallesi sınırları içerisinde olan Orhaniye Höyüğü köyün tarihi, koruma altında olan sit alanıdır.

Orhaniye'nin doğusunda bulunan Ilgın Şeker Fabrikasının, yerel yönetim olarak bağlı bulunduğu Orhaniye köyünde, 2007 senesinde 866 olan nüfus, 2019 yılı sayım sonucuna göre 1041 kişi yaşamaktadır. Köyde evlerin hepsi çatılı, dışları sıvalı ve badanalıdır. Aşağı mahalle, Yukarı mahalle ve Orta mahalle olarak 3 mahallesi de düzgün yollarla birbirinden ayrılmıştır. Köyde yaşayan bazı sülaleler; Salih Ağalar, Ferhatlar, Osman Ağalar, Hacı Ahmetler, Isiynler'dir.  

Orhaniye köyünün geçimi tarım ve hayvancılıktır. Ilgın Şeker fabrikası ekonomik olarak büyük katkı sağlamıştır. Buğday, arpa, mısır, şeker pancarı, nohut, mercimek, fasulye ve benzeri ürünler yetiştirilir. Hayvancılık yaygındır.

Fotoğrafta, Ilgın, Orhaniye (Sivri) Mahallesi ve civarı görülüyor.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

12 Ağustos 2021 Perşembe

Ilgın Tarihi Müftü Evleri

Ilgın Tarihi Müftü Evleri

Ilgın kültür envanterinde önemli bir yere sahip olan tarihi Müftü evleri sivil mimari, konutları olarak günümüzde Ilgın'da Şıhcarullah Mahallesinde Mimar Sinan Caddesi üzerinde Tarihi Lala Mustafa Paşa Külliyesi (Kurşunlu Camii) kıble yönündedir.

Ilgın Şehrinin tarihinin en önemli sosyal dokusunu teşkil eden ve günümüzde sağlam olarak ayakta olan tarihi Ilgın evleri, geçmişten günümüze Ilgın’ın kültürel mirası konumundadır. Ilgın Merkez'de Lala Mustafa Paşa Külliyesi ile adını aldığı Müftü Mescidi arasında kalan Tarihi Ilgın Evleri birbirine bitişik cumbalı olarak inşaa edilmiştir. Ilgın'da küçük bir sokak olarak birbirine bitişik nizamda teşekkül eden renkli Tarihi Müftü Evleri halk arasında gavur evleri olarak bilinmektedir.

Fotoğrafta, Ilgın Tarihi Müftü Evlerinin, Müftü Mescidi yönünden genel bir görümü.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

11 Ağustos 2021 Çarşamba

Ilgın Tarihi Ilgın Höyükleri Ağalar Çayır Höyük (Saman Tepe)

Ilgın Tarihi Ilgın Höyükleri 

Ilgın Ağalar Çayır Höyük (Saman Tepe)

Çayır Höyük, Ilgın’ın yaklaşık 2,5 km doğusunda Konya karayolunun 1 km güneyinde Ağalar Mahallesi sınırları içerisinde yer alır. Öçleri 400 m x 250 m x 30 m. olan höyüğün deniz seviyesinden yüksekliği 1035 metredir. 

Ilgın Ovası’nın büyük höyüklerinden birisi olan Çayır Höyük’te sel düzlüğünün en az 2 m. altında Helenistik döneme ait seramik parçalar ele geçmiştir. Yapılan çalışmalarda kiremit kırmızısı, monokrom renkli, saman ve bazılarında katkılı, açkılı kalkolitik ve İTÇ (İlk Tunç Çağı) keramikleri bulunmuştur. Az da olsa antik döneme ait keramik parçaları saptanmıştır. 

Ilgın Ağalar Mahallesindeki, Çayır Höyük Saman Tepe antik yerleşimi Konya Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 06.06.1994 tarihinde, 1969 Numara ile, 1. Derece sit alanı olarak tescillenip koruma altına alınmıştır.

Fotoğrafta, Ilgın, Çayır Höyük Saman Tepe yüzey bitki örtüsü ve civarı görülüyor.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

10 Ağustos 2021 Salı

Ilgın Çiğil Kilimleri

Ilgın Çiğil Kilimleri

Ilgın'a bağlı Yukarı Çiğil Mahallesinde dokunan, tarihi Orta Asya'ya kadar dayanan ve günümüzde kurslarla yaygınlaştırılmaya çalışılan Çiğil Kilimleri, gelecek kuşaklara aktarılarak yaşatılıyor. Anadolu'ya gelen Türkmen Oğuz boyları, beraberlerinde getirdikleri kilim kültürünü yaygı ve örtü ihtiyacını gidermek üzere kullanırken, modelleri kendi kültür çevreleri ve sosyal konuları içeren soyut motiflerden oluşmaktaydı. Zaman içerisinde Çiğil kilimleri unutulmaya yüz tutmuştu. Yapılan önemli girişimlerle yerel ve ulusal bazda farkındalık oluşturmaya çalışarak kilimler için Markalaşma Uzmanıyla çalışmaya başladı. Bu sürecin devamı olarak Konya Çiğil kilimleri festivali adı ile tanıtım festivalleri de yapıldı. 

Çiğil Kilimleri, Ecdat yurdumuz Orta Asya'dan başlayıp günümüze kadar yaşatılmış bir kültür değeri olarak Ilgın ve civarında sahip çıkılarak desteklenerek yaşatılması gerekiyor.
Fotoğrafta, el emeği göz nuru, el dokuması, kendine has manidar motifleriyle Çiğil Kilimi görülüyor.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

8 Ağustos 2021 Pazar

Ilgın Beykonak Boldacı

Ilgın Beykonak Boldacı

Beykonak (Tekke) Mahallesinin önemli yeşillik ve ormanlık alanlarından olan Boldacı kayaların arasından kaynayan nefis pınar suyu ile tam bir piknik ve mesire alanı doğal güzelliğidir.

Fotoğrafta, Beykonak'ta Boldacı Mevkii ve Civarından Güzel Bir Görünüm Sene 2018.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

7 Ağustos 2021 Cumartesi

Ilgın Argıthanı Tren İstasyonu

Ilgın Argıthanı Tren İstasyonu

Argıthanı Tren İstasyonu, Konya'nın Ilgın ilçesinde yer alan TCDD'ye ait tren istasyonudur. 

Osmanlı Devleti, Sultan II. Abdlhamid Han tarafından 1893 yılında Osmanlı hükûmeti, Eskişehir'den Konya'ya bir demiryolu hattı inşa edilmesi için Anadolu Demiryolları (CFOA) Şirketi'ne imtiyaz verilmiştir. Demiryolu hattının inşası 1893 yılında başlamış ve hattın Akşehir-Argıthanı-Ilgın-Konya kısmı tamamlanarak Haziran 1896'da hizmete girmiştir.

İstasyon, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Konya Mavi Treni Anahat Trenleri'ne hizmet vermektedir.

Fotoğrafta, Argıthanı Tren İstasyonu Tarihi Binası ve Çevresinden Genel Bir Görünüm.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

6 Ağustos 2021 Cuma

Ilgın'da Kıbrıs'ın Fethi Paneline Davet

Ilgın'da Kıbrıs'ın Fethi Paneline Davet

Ilgın Belediyesi Başkan Yalçın Ertaş tarafından düzenlenen, değerli  konuşmacıların katılacağı "Kıbrıs'ın Fethinin 450. Yıl Dönümü ve Lala Mustafa Paşa" paneli bugün Lala Mustafa Paşa Külliyesi Büyük Han'da Cuma namazından sonra saat: 14:00'da gerçekleştirilecektir. Herkes davetlidir. 

Başta Ilgın Belediyesi olmak üzere katılımcılara, emeği geçen herkese teşekkür eder, hayırlara vesile olmasını temenni ederim.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

5 Ağustos 2021 Perşembe

Ilgın Yamaç Paraşütü

Ilgın Yamaç Paraşütü

Ilgın Belediyesi tarafından düzenlenen yamaç paraşütü kursu eğitimleri başladı. Yapılan açıklamaya göre; Teorik eğitimler tamamlandıktan sonra kursiyerler Ilgın şehrimizin güzelliklerini havadan görme fırsatına sahip olacaklar. 
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

4 Ağustos 2021 Çarşamba

Ilgın Araştırmaları 2014

Ilgın Araştırmaları 2014


Ilgın Araştırmaları kapsamında Ilgın'da Yaşar Pınar, ve Haydar Dilek ile birlikte bir hatıra.

Ilgın, tarih: 4 Ağustos 2014.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın'dan Manavgat Yangın Bölgesine Destek

Ilgın'dan Manavgat Yangın Bölgesine Destek

Ilgın Küçükbaş Hayvan Üreticileri Derneği yardım kamyonu hazırlayarak Manavgatta yangından etkilenenlere gönderdi. Bu güzel destek için emeği geçen herkese teşekkürler. Gün dayanışma ve yardımlaşma günüdür. 

Allah bir an önce bu yangınların sona ererek yeşil vatanımızı feraha çıkarsın inşaallah. 🇹🇷
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

3 Ağustos 2021 Salı

Ilgın Belediyesi Ekipleri Antalya Manavgat'ta

Ilgın Belediyesi Ekipleri Antalya Manavgat'ta

Ilgın Belediyemizin ekipleri Antalya Manavgat'taki yangın söndürme çalışmalarına destek vermek üzere arozöz ve ekiplerimiz alanda çalışmalarına devam ediyor.

Tüm kalbimizle, ekiplerimizle ve dayanışma duygularımızla yanındayız Manavgat.

Rabbim yar ve yardımcınız olsun.

Allah bir an önce bu yangınların sona ererek yeşil vatanımızı feraha çıkarsın inşaallah.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

2 Ağustos 2021 Pazartesi

Ilgın Ormanları ve Ilgın Orman İşletme Şefliği

Ilgın Ormanları ve Ilgın Orman İşletme Şefliği

Konya Orman İşletme Müdürlüğü, Konya İli Meram, Selçuklu, Karatay, Ilgın, Akşehir, Doğanhisar, Kadınhanı, Güneysınır, Bozkır, Yalıhüyük, Ahırlı, Akören, Hadim, Cihanbeyli, Kulu, Derbent, Çumra, Yunak, Sarayönü, Çeltik, Tuzlukçu, Taşkent, ilçelerini kapsamaktadır. 2.961.195,2 Hektar sorumluluk alanına sahip, Orman İşletme Müdürlüğümüzün % 13’ünü (379.546,6 Hektar) ormanlık alan, % 87’ sini 2.581.648,6 Hektar açıklık alan oluşturmaktadır. Ormanlık alanın % 51‘ini ( 192.091,9 Hektar.) Normal Koru, %49’ i (187.454,7) Bozuk Koru niteliğindedir.

Müdürlük bünyesinde 20 adet Orman İşletme Şefliği, 3 adet ATM Şefliği ve 1 KDM, 1 Emlak Şefliği ve 1 adet Elektronik ve Haberleşme Şefliği olmak üzere 26 Şefliği bulunmaktadır.

İşletme Şefliklerimizden olan, Ilgın, Aşağıçiğil, Kadınhanı, Bulcuk Orman İşletme Şefliklerinin kuruluş merkezi Ilgın ilçesindedir. 

Kaynak: Konya Orman İşletme Müdürlüğü Ağustos 2021

Fotoğrafta, Konya Orman İşetme Müdürlüğü haritasında, Ilgın, Bulcuk ve Aşağı Çiğil ormanlık alanları görülüyor.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

1 Ağustos 2021 Pazar

Ilgın Kaymakamı Aytekin Yılmaz

Ilgın Kaymakamı Aytekin Yılmaz


Ilgın Kaymakamı Aytekin Yılmaz geçirdiği rahatsızlık sonucu Şehir Hastanesi’nde yoğun bakıma alınmıştır. 

Yapılan müdahaleler neticesinde sağlığı iyiye gidiyormuş. Endişe verici bir durumunun olmadığı bildirildi.

Allah şifalar versin. Geçmiş olsun.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları