Ilgın Redif Taburu Merkez Konağı Kütüphane
Ilgın Fotoğrafları
Ilgın, tarihi Redif Taburu Merkez Konağı.
Redif Taburu; Osmanlı Devletinde ihtiyat yani yedek askeri birliklerine verilen isimdir. Osmanlı Padişahı II. Mahmud tarafından Yeniçeri Ocağının lağvedilmesinden sonra 1826 senesinde oluşturulmaya çalışılan yeni askerî teşkilatın önemli bir parçası redif birlikleridir. Yeni bir ordu teşkilatıdır. Diğer ismiyle Redif Teşkilatıdır.
Ilgın Redif Taburu binası, Konya Salnâmesine göre 13.10.1894 tarihinde inşa
edildiği belirtilmektedir. Kesme taş malzemeli konak, doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlı yapı, iki katlıdır. Kuzey cephesindeki taş merdivenle girilen konağın giriş kapısını süsleyen üçken alınlığın üzerinde yapıyı inşa ettiren, dönemin Osmanlı Padişahı Cennet Mekan Sultan Abdülhamid Han'ın tuğrası bulunmaktadır.
Redif Taburu binası, Anadolu-Bağdat Demiryollarının inşa edildiği aynı döneme aittir. Kurtuluş savaşının kazanılmasında önemli bir yere sahip olan bina, askeri amaçlı olarak Redif Taburu Merkez Konağı olarak 5. Süvari Birliği tarafından kullanılmıştır.
Cumhuriyet döneminde uzunca bir süre Ilgın askerlik şubesi olarak da kullanılan tarihi Redif Taburu Merkez Konağı yapılan restorasyon ve son düzenlemelerle günümüzde İlçe Halk Kütüphanesi faal olarak burada hizmet vermektedir.
Ilgın Behlülbey Mahallesi, Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi, Fahrettin Altay Parkı ve Çevresinin yakın maziden bir görünümü. Sene 2016.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM