Ilgın Tarihi İlkçağ Klasik Dönem 




Tarihöncesinden itibaren Orta Anadolu’nun batıya açılan önemli güzergâhlarından biri olan Ilgın, hemen her dönemde ulaşım ağı içinde yer almıştır.
Ünlü Anabasis (Ἀνάβασις) veya Onbinlerin Dönüşü Hellen tarihçi Ksenophon'un (Xenophon) M.Ö. 400 senelerde kaleme alınmış olduğu eserinde Ilgın’dan Tyriaion (Tyraion) olarak söz edilmektedir. Dönemin Batı Anadolu Pers satrapı olan Genç Kyros, babası II. Darius ölünce babasının yerine tahta çıkan ağabeyi II. Artaxarxes’e karşı bir sefer düzenledi. Bu sefer ordusu içinde önceleri savaş
muhabiri olan ve daha sonra ordudaki Yunanlı birliklerin başlarındaki komutanların ölmesi üzerine Yunanlı birliklerin komutanı olan Ksenephon, Kyros’un ordusuna Ilgın Kaplıcaları yakınındaki geniş bir düzlük olan Koca Çayır'da bir askeri geçit merasimi yaptırmış ve ordunun son kontrollerini yapmıştı.
Ilgın ile alakalı bölüm şöyle geçmektedir: “Sonra iki günlük bir yürüyüşle (Thymbrion’daki Akşehir Misad Pınarı’ndan) on iki ferseng (fersah) ilerleyerek Ilgın (Tyriaion / Lageina) şehrine ulaştı. Orda üç gün kaldı. Kilikia kraliçesinin, Kyros’tan, kendisine ordusunu göstermesini rica etmesi üzerine Kyros razı olup, Barbar ve Yunanlı birliklerine ovada görkemli bir geçit töreni yaptırdı. Yunalılara, savaş düzeninde toplanmalarını, generallere de birliklerini sıralamalarını buyurdu.” (Anabasis I/14)



Hiç yorum yok:
Yorum Gönder