Ilgın Beykonak Dediği Sultan Kitabeleri 1 




Beykonak (Tekke) Mahallesi'nin yaklaşık bir kilometre güneydoğusunda, tepede yer alan Dediği Sultan Mamuresi; hazire, avlu, ön bölüm ile tekke ve mescit olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde bu mamuranin banisi olan Turgutoğlu Pir Hüseyin Bey, Sultan Didiği için bir vakıf kurmuştur. Üç sureti bulunan vakfiyede Bey, Âb-ı Germ (Ilgın)’e bağlı Akdağ, Yarıklıdere, Çelebi Yaylası, Doğan Yuvası, Bahadır Kayası ve Beyderesi ile çevrilmiş olan Mahmuthisar köyünün yarısı ve Kadınhanı’na bağlı Karasevinç köyünün yarısını, mezralar, hakları, ekleri ve bölükleriyle tamamen Şeyh Didiği Zaviyesi’ne vakfetmiştir. Yapının 1474-1476 tarihli vakıf defterinde kayıtlı olan tekkenin, ayrıca II. Bayezit devrine ait üç adet defterde de adı geçmektedir. 1980’li yıllarda geniş çaplı bir tamirat gören yapı günümüzde sağlam olup ziyarete açıktır.
Yapıya ait iki kitabe bulunmaktadır. Birinci kitabe mescidin giriş kapısı üstünde, mermer malzeme üzerine, kabartma tekniğinde, celi sülüs hatla yazılmıştır. Yedi satırlık bu Arapça kitabeye göre, II. Kılıç Arslan’ın azatlı cariyelerinden Sanavber Hatun tarafından 576/1180 yılında Mimar Eminüddin Mirgün’e yaptırılmıştır. 65x96 cm ölçülerindeki kitabe, Ilgın yöresinin Müslüman-Türk yurdu oluşunun önemli belgelerinden biridir.
Mezkûr Arapça kitabenin okunuşu şu şekildedir:
(1) Emera bi-imârati hâze’l-mescidi’l-mübârek ibtigâe mardâti
(2) ’llâhi teâlâ ve taleben li-sevâbihî ve havfen min-ıkâbihî el-hâtûn
(3) el-âlime el-âbide ez-zâhide et-takiyye radıyyetü’d-dünyâ
(4) ve’d-dîn şerefü nisâi’l-âlemîn er-râcî afve rabbihî Sanavber atîkatü
(5) ’s-sultâni’l-muazzam Kılıc Arslân ve zâlike fî eyyâmi veledihî
(6) ’s-sultâni’l-muazzam Gıyâsü’d-dünyâ ve’d-dîn Keyhusrev bin Kılıc Arslân
(7) bi-târîhi Receb fî sene sittin ve seb’îne ve hamsemie temmet ve hâzâ mi’mâr Emînüddîn Mirkûn abdü’l-hâtûn
Kitabenin Türkçesi de şöyledir:
“Sultanların yücesi Kılıç Arslan’ın oğlu Gıyaseddin Keyhüsrev’in yönetimi zamanında, büyük sultan Kılıç Arslan’ın azatlı cariyesi bilgin, dinine bağlı, Allah’tan korkan, din ve dünyanın sevgisini kazanmış, dünya kadınlarının şereflisi Sanavber Hatun, Allah’ın hoşnutluğunu kazanıp affını rica ve sevabını isteyerek, azabından da çekinerek bu mescidin yapılmasını emretti. Mescit, 576/1180 senesinin Recep ayında tamamlandı ve (Sanavber) Hatun’un kölesi mimar Eminüddin Mirgün bu eseri yaptı.”
Mevla C.C. kendilerinden ve cümle geçmişlerimizden razı olsun.



Hiç yorum yok:
Yorum Gönder