Konya Ilgın Kaplıcaları Termal Tesisleri |
Ilgın Tarihçesi Hakkında
Selçuklu döneminin başkenti Konya iken Ilgın, önemli bir yerleşim yeri Selçuklunun kaplıca şehri olarak ünlenmişti. (Farsça: ابآ گَرم, Āb-e Garm) Âb-ı Germ: Ilık Su, kudretten (Allah c.c. tarafından) ısınmış su, Ilgın adıyla bilinen Kaplıca'ya, Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad'ın, aslan başlı iki mermer lüleden su akıtılan bir havuzun bulunduğu üzeri kubbeli sıcaklık ile camegah yaptırdığını bilinmektedir. Bu yapıya ait, daha sonra kaybolan kitabe metni, ilgili Süheyl Ünver ve Veli Sabri Duyar gibi araştırmacılar tarafından kaynaklarda bilgi verilmektedir. Deprem ve savaş gibi sebeplerle yıkılan hamam, 1267 yılında Sultan III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında, Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından Mimar Kaluyan el-Konevi'ye inşâ ettirilmiştir. Kadınlar bölümünün giriş kapısı üzerindeki dilimli iki kemer içindeki kitabe, celi sülüs hatlı ve 666/1267 tarihlidir. Evliyâ Çelebi, nikris hastalığına tutulan Sultan I. Alaeddin Keykubad’ın Ilgın kaplıcasında şifâ bulduğunu ve bu yapıyı yaptırdığını anlatmaktadır.
Sultan I. Alaeddin Keykubad zamanında soyunma ve sıcaklık kısımları bulunan yapının, daha sonra yıkılması sonucunda 1267 yılında Sahip Ata'nın, han, zaviye[6] ve kaplıcadan oluşan bir külliye[7] yaptığı anlaşılmaktadır.
Ünlü Türk mütefekkir (düşünür) ve Mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretleri, hem sağlık imkânlarından faydalanmak ve hem de ılıca ve meşhur bölge Ilgın pazarları sebebiyle buraya gelen çeşitli insanlarla sohbet ederek, fikirlerini onlara açıklamak üzere, hemen her yıl yaz mevsiminde, aile ve dostlarıyla birlikte buraya gelerek bir süre istirahat ederlerdi.
Devrinde önemli bir Selçuklu Türk şehri olan Ilgın uzunca bir dönem Ab-ı Germ olarak anılmıştır.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder