31 Ocak 2022 Pazartesi

Ilgın Beykonak Dediği Sultan Menkıbesi

 Ilgın Beykonak Dediği Sultan Menkıbesi 

"Acaba ayrılıp gitsem mi?"

Beldemizin manevi büyüğü, Anadolu'muzun gönül erlerinden, erenlerinden, velilerinden, ehli Sünnet, sünni bir Müslüman olan Dediği Sultân hazretleri bilindiği üzere Ilgın, Beykonak mahallesi, kadim ve bilinen adıyla Tekke köyündeki tekkesinde metfundur. 

Evliyaullahtan olan Dediği Sultan Hazretlerinin anlatılan menkıbelerinden birisinde rivayet odur'ki;

Tekke'de, Rahle-i tedrisinde, ilim tahsil eden talebesinden birisi, maddî sıkıntı çekiyordu. Gariban, bir gece evinde otururken bunu düşündü uzun uzun. Sonra, kendi kendine; "Böyle ne olacak. Burada ilim tahsil ediyoruz. İyi de paramız yok. Acabâ buradan ayrılıp bir san'ata mı girsem? Çalışır, para da kazanırım" diye düşündü. Tam o anda bir ses işitti dışarıdan. Kulak kabarttı, hocasının sesiydi bu. - Ahmeet! diye sesleniyordu kendisine. Heyecanla fırladı dışarı. Ancak kimseyi göremedi. - "Allah Allah!" dedi. "Hiç kimse yok. Halbuki hocamın sesiydi bu". İyice meraklandı. "Acabâ rüyâ mı görüyorum?" dedi. Bu duygular içindeyken yine duydu aynı sesi. - Ahmeeet! Evet, hocası çağırıyordu kendisini. Heyecanla giyinip çıktı evden. Sesin geldiği yere doğru yürüdü. Fakat o da ne? O gittikçe ses daha geriden geliyordu. Gide gide hocasının evine geldi nihayet. Halbuki arada yedi sokak mesafe vardı. Tam kapıyı çalacaktı ki, kapı açıldı kendiliğinden. Mübarek zat; - Gel evlâdım! Seni ben çağırdım! buyurdu. İçeri girince, sordu: - Maddî sıkıntı içindesin değil mi? Genç büktü boynunu: - Evet hocam. - Biliyorum evlâdım, dedi. Sonra ona bir kese uzatıp; - Al şu parayı, ihtiyaçlarına kullanırsın! buyurdu. Ayrıca eğilip, şefkatli bir sesle; - Evlâdım, o düşündüğünü sakın yapma olur mu! diye fısıldadı kulağına. Ve ekledi: - Parayı her zaman kazanabilirsin. Ama ilmi her zaman öğrenemezsin. Dînini öğrenmek, para kazanmaktan önce gelir. Genç talebe hayli duygulanmıştı. - Peki Hocam! dedi. Elini öpüp, döndü eve. Ve bir daha da ayrılmayı düşünmedi o dergâhtan. 

Fotoğrafta, Ilgın Beykonak'a bulunan Dediği Sultan Tekkesinden genel bir görünümü.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Beykonak #DediğiSultan
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

30 Ocak 2022 Pazar

Ilgın Tarihi Hamidoğulları Dönemi

 Ilgın Tarihi Hamidoğulları Dönemi

Anadolu Selçuklu Beylikleri Hamidoğulları Döneminde Ilgın.

Anadolu Selçuklu Devletinden sonra hakimiyetine girdiği Beylikler döneminde Ilgın ilk olarak Beyşehir dolaylarına hakim olan Eşrefoğulları beyliğinin eline geçmişti. Eşrefoğlu Süleyman Şah’ın ölümüyle Eşrefoğulları beyliği sona ermiş ve beyliğin İlhanlılar tarafından ortadan kaldırılması üzerine 1307'de Isparta hakimi olan Hamidoğullarının idaresine geçmiştir.

Hamidoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra Eğirdir ve Isparta bölgesinde kurulan 2. Dönem Anadolu Beyliklerindendir. Beyliğin kurucusu Feleküddin Dündar Bey, babası İlyas ile dedesi Hamid zamanında da bu bölgede bulunmuşlardı. Bu nedenle bu bölgenin yabancısı değildi. 

Isparta şehri ve çevresinin adı Cumhuriyet'e kadar Hamîd-ili olarak kaldı. Güneyinde bulunan Tekeoğulları'na komşuydu.

Hamidoğulu İlyas Bey; Karamanoğulları ile girdiği savaşı kaybedince, Germiyanoğlu Süleyman Bey'e sığındı. Onun desteği ile de kaybettiği toprakları geri aldı. Ölümünden sonra başa geçen oğlu Kemalettin Hüseyin Bey; Karamanoğulları'ndan dirlik düzenlik ve rahat yüzü görmedi. Onların saldırılarından bıkıp usanan Hüseyin Bey h.783’te (1381-82) Beyşehir, Seydişehir, Akşehir, Yalvaç, Şarkîkaraağaç ve Ilgın'ı Murad Hüdâvendigâr'ın pâdişâhlığındaki Osmanlı Devleti'ne "80.000 altın" karşılığında devretti. Kendisine ise sâdece Isparta ve Eğirdir kalmış oldu.

Ilgın, Anadolu'daki beylikler döneminde idari yönden sürekli el değiştirerek mücadele edilen bölgedeki bir yerleşim yeri konumunda olduğu görülüyor.

Fotoğrafta, Ilgın Merkezde, Çarşı, Çukur Camii Caddesi ve çevresi görülüyor.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Hamidoğulları

28 Ocak 2022 Cuma

Ilgın Çiğil Mahallesi

 Ilgın Çiğil Mahallesi  

Mazide kalan Ilgın, Aşağı Çiğil Belediye Başkanlığı hizmet binası ve çevresinin genel görünümü.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınBelediyesi #ÇiğilMahallesi
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

27 Ocak 2022 Perşembe

Ilgın Pir Hüseyin Bey Ulu Camii

 Ilgın Pir Hüseyin Bey Ulu Camii

Hayırlı Cumalar 🕋 

Rahmet ve mağfiret, muhabbet ve bereket vesilesi olan mübarek üç ayların manevi gölgesi üzerimize düştü. Önümüzdeki Çarşamba günü Receb ayına kavuşmuş olacağız. Perşembeyi Cumaya bağlayan gece ise Regaib Gecesini idrak edeceğiz inşallah.

Bizleri bu müstesna günlere ulaştıran Yüce Rabbimize sonsuz hamdü sena, mübarek vakitleri nasıl değerlendireceğimizi öğreten Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya salat ve selam olsun.

Cuma Bayramımız Mübarek Olsun.

📍 Ilgın, Pir Hüseyin Bey Ulu Camii.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınBelediyesi #IlgınŞifaŞehri #Konya #HayırlıCumalar

26 Ocak 2022 Çarşamba

Ilgın Tarihi Eşrefoğulları Dönemi

 Ilgın Tarihi Eşrefoğulları Dönemi

Anadolu Seçuklu Beylikleri Eşrefoğulları Döneminde Ilgın.

Anadolu Selçukluları Devleti Padişahı III. Gıyaseddin Keyhüsrev, İlhanlı sultanı tarafından öldürülmüş (683/1284) ve yerine II. Gıyaseddin Mesut geçmişti. son padişah II. Mesud’un 1308’de Kayseri’de vefatı üzerine (Bu bilgi Aksarayi’nindir. Osman Turan’a göre ise Anadolu Selçuklularının son padişahı II. Mesud’dan sonra tahta geçip 1318’e kadar yaşayan V. Kılıçarslandır) idare İlhanlılar’ın eline kalmıştı. Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılışı üzerine Ilgın, merkezi Beyşehir olan XIII. yüzyılın ikinci yarısında Beyşehir ve Seydişehir taraflarında kurulmuş bir Türk beyliği olan Eşrefoğulları’nın kontrolüne geçmiştir. Eşrefoğulları, Anadolu Selçuklu Devleti'nin sınır uç beylerinden Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından 1280 başlarında Beyşehir'de kuruldu. 1320 yılında Eşrefoğlu Mehmed Bey’in vefatından sonra yerine oğlu Süleyman Bey hükümdar olmuştu. Fakat II. Süleyman Bey’in hükümdarlığı çok kısa sürmüş, Anadolu beylerini tamamen yok etmek isteyen Moğolların genel valisi Timurtaş, Beyşehri’ni zabt ve yağma ettikten sonra Süleyman Bey’i işkence ile öldürmüş ve 726 / Ekim 1326’da o bölgeye kendi seçtiği bir valiyi tayin etmiştir.

Süleyman Şah’ın ölümüyle Eşrefoğulları beyliği tarih sahnesinden çekilerek sona ermiş ve daha sonra Eşrefoğulları beyliğinin aralarında Ilgın'ın da olduğu toprakları Hamid ve Karamanoğlu beylikleri arasında taksim olunmuştu. 1327’de Timurtaş’ın Mısır’a kaçıp bir müddet sonra da orada katlinden sonra Ilgın'ın idaresi Hamitoğullarının eline geçmiştir.

Fotoğrafta, Eşrefoğulları, Beyşehir’de (Süleymanşehr) Alâeddin Keykubad adına basılmış 699 (1299) tarihli gümüş sikke görülüyor.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Eşrefoğulları

24 Ocak 2022 Pazartesi

Ilgın Kaplıcaları Kar Manzaraları

 Ilgın Kaplıcaları Kar Manzaraları

Kaplıcalar diyarı, şifa şehri Ilgın Kaplıcalarından Genel Görünümler ve Kar Manzaraları.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınKaplıcaları #Kar

Kaynaklar:

Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

23 Ocak 2022 Pazar

Ilgında Kış Kar Manzarası

 Ilgında Kış Kar Manzarası


Cümleten Hayırlı Günler ☃️❄

Ilgın Hamam Dağından Genel Görünüm, Kar Manzarası.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınBelediyesi #IlgınKaplıcaları #AbıGerm

20 Ocak 2022 Perşembe

Ilgın Organize Sanayi Bölgesi

 Ilgın Organize Sanayi Bölgesi 

Ilgın'da Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmaları 2014 yılında (Mevka) Mevlana Kalkınma Ajansı'na Ilgın Belediyesi ve Ilgın  Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan Fizibilite Çalışması konulu teknik destek projesi ile başlanmıştı. Ilgın Organize Sanayi Bölgesinde 22 Kasım 2019'da müteşebbis heyeti Konya Valisi Başkanlığında oluşturulmuştur. Devam etmekte olan kamulaştırma çalışmaları sona yaklaşmaktadır. 

Şehrimiz Ilgının sanayileşmesi ve istihdamı için önemli katkı sunacak olacak olan Organize Sanayi Bölgesini kazandırmak için çalışan başta müteşebbis heyeti olmak üzere emeği geçenlere teşekkürler.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 


https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınBelediyesi #IlgınTicaretveSanayiOdası #Mevka #IlgınOrganizeSanayiBölgesi
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

19 Ocak 2022 Çarşamba

Sebiller Köyü Tarihi Çukur Çeşme

 Sebiller Köyü Tarihi Çukur Çeşme

Ilgın Sebiller Mahallesinde Osmanlı Devleti Padişahı, Sultan II. Abdlhamid Han Hazretleri dönemi Tarihi Sebiller Çukur Çeşmesi.

Yaz, kış iki lülesinden mütemadiyen akan nefis suyu olan bu tarihi çeşme bir hayrat olarak yaptırılırmıştır. Burhaniye olan köyün ilk adı belki de bu tarihi çeşmeye istinaden Sebiller olarak verilmiş olmalı. Sebiller'de 1861 yılında Kafkasya Adige Cumhuriyeti'nden Antalya yöresine gelen Çerkes'ler 1885 yılında Antalya'dan Ilgın (Burhaniye) Sebiller Köyü'ne gelerek yerleşmişlerdir. 

Tarihi Çeşmenin üç satırlık (Osmanlıca) Osmanlı Türkçesiyle Celi Sülüs üslubundaki hat kitabesinde yazdığı üzere Kafkasya'dan gelen Muhacir bir Çerkez olan "Gökü" isminde bir kadın tarafından vakfedilmiştir.

Kitabenin Okunuşu:

1. Satırda: İnsan Suresi 21. Ayetin son bölümü "Ve sekâhüm Rabbuhum şarâben tahûrâ ve sekâhum rabbuhum şerâben tahûrâ". وَسَقَاهُمْ رَبُّهُمْ شَرَابًا طَهُورًا Mealen: Rableri onlara temiz içecek içirmiştir.

2. Satırda: Kafkasya muhâcirîn-i Çerakise’den Harun

3. Satırda: Vâlidesi merhûme Gökü’nün hayrâtıdır

Tarih satırında: Sene Hicri 1316 Miadi 1898 

Ecdat yadigarı, Sebiller Tarihi Çukur Çeşmesini yapandan ve yaşatandan Allah razı olsun. Suyunu içenlere afiyet ve şifalar olsun. 

Çeşme kitabesinin okunuşu, Sebillerli değerli hocamız Mehmet Akçar'dan alıntıdır. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

Fotoğrafta, Ilgın Sebiller Mahallesi, Çukur Çeşme ve çevresinin kış mevsimi kar manzarası Ocak 2022 itibariyle.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınBelediyesi #IlgınKaplıcaları #AbıGerm #Sebiller #Burhaniye #ÇukurÇeşme

18 Ocak 2022 Salı

Argıthanı Ilgın Nahiyesi Olması H. 1293

 Argıthanı Ilgın Nahiyesi Olması H. 1293

Ilgın tarihi açısından incelediğimiz Osmanlı Devleti son döneminde yazılmış olan Konya Vilayet Salnameleri diğer bir deyişle il yıllıkları her yönüyle önemli bilgiler sunmaktadır. Bu Dönemde Konya Sancağına bağlı bir kaza olan Ilgın'ın idari olarak tek nahiyesi durumunda olan Saiteli (Kadınhanı) Hicri 1293 Miladi 1876 senesinde Konya Merkez'e bağlı bir nahiyeye dönüşmesiyle aynı sene yazılan salname kayıtlarından öğrendiğimize göre Argıthanı nahiyesi idari olarak Ilgın'a bağlanmıştır. 

Konya Vilayet Salnamelerinin daha sonraki yıllardaki kayıtlarında Ilgın'ın tek nahiyesi olarak Argıthanı Nahiyesinin kayıtlı olduğu görülmektedir. 

Fotoğrafta, Ilgın, Argıthanı Mahallesi genel bir görünümü.

H. 1293/ M. 1876 Yılı Konya Vilayeti Salnâmesi

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınBelediyesi #IlgınKaplıcaları #AbıGerm #Salname #Argıthanı
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

17 Ocak 2022 Pazartesi

Ilgın Kaplıcaları Termal Tesisleri 2022

 Ilgın Kaplıcaları Termal Tesisleri 2022

Ilgın Kaplıcalarının, 2022 Senesine ait Ocak ayı itibariyle halen uygulanmakta olan, bay bayan vakıf, erkek yeni hamamları, eski ve yeni aile özel, olimpik yüzme havuzu ve açık havuz kaplıca tesislerine ait giriş fiyat listesi.

Fotoğrafta, Anadolu'daki ilk Türk Kaplıca Hamamı olan Ilgın Kaplıcaları, Tarihi Çifte Vakıf Hamamı'nın Girişi Görülüyor. 

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınBelediyesi #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #IlgınŞifaŞehri #AbıGerm #Konya
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

16 Ocak 2022 Pazar

Ilgın Mevlevi Tekkesi ve Mevlevilik

 Ilgın Mevlevi Tekkesi ve Mevlevilik

Kadim şehrimiz Ilgın'ın tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti dönemi Konya'mızın Manevi Büyüğü Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretlerinin Ilgın'ı sık sık ziyaret ettiği Eflâkî, Mevlevîliğin ilk kaynaklarından Menâḳıbü’l-ʿârifîn’de ve dönemin yazılı kaynaklarında bildirilmektedir. Hatta Hazretin Mesnevi gibi meşhur eserinin bazı bölümlerini Ilgın Kaplıcalarını ziyaretleri esnasında yazdırdığı erbabının malumudur. Ilgın'da Konya yolu üzerinde bulunan tarihi Ilgın Ulu Mezarlığında yapılan incelemelerde Mevlana Hazretlerinin aile efradından olduklarına kanaat edilen metfun bulunanların mezarları tespit edilmiştir. 

Mevlânâ Celaleddin, Hüsâmeddin Çelebi’nin hilâfet makamına geçişinden Sultan Veled’e göre on, Risâle-i Sipehsâlâr’a göre dokuz yıl sonra rahatsızlanarak 5 Cemâziyelâhir 672, 17 Aralık 1273 tarihinde vefat etti. Abdülbaki Gölpınarlı Mevlana'dan Sonra Mevlevilik isimli eserinde bildirdiğine göre İstanbul’da Mevlevîlere özgü ilk Mevlevî Tekkesi olarak 897/1491 tarihinde Dîvâne Mehmed Çelebi adına kurulan Kulekapısı Mevlevîhânesi gösterilmektedir. İstanbul’da açılan bir diğer Mevlevîhâne de II. Bayezid’in izni ve devlet ricâlinden İskender Paşa’nın gayretiyle yaptırılan 897/1491 tarihli Galata Mevlevîhânesi’dir. Bu dönemde Türk İslam coğrafyasında Mevlevihanelerin yanı sıra Mevlevi Tekkeleri de faal olarak işlevini sürdürüyordu. Aynı dönemde Ilgın'da Gölpınarlı'ya göre Ilgın'da sufi tarikatlardan olan Mevlevi Tarikatı Mevlana sevenleri, mensupları tarafından kurulmuş bir Mevleviyye olarak da bilinen Ilgın Mevlevî Tekkesi bulunuyordu. 

Fotoğrafta, Ilgın, Ulu Mezarlık, Tarihi Kabir Kitabeleri, Şahideler.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınBelediyesi #IlgınKaplıcaları #AbıGerm #Mevlana #Mevlevilik #UluMezarlık
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

15 Ocak 2022 Cumartesi

Konya Vilayeti Ilgın Nahiyesi Saitleli Kadınhanı

 Konya Vilayeti Ilgın Nahiyesi Saitleli Kadınhanı 

Osmanlı Devleti döneminde, günümüzde il yıllığı olarak bilinen Vilayet Salnameleri yakın döneme dair önemli veriler sunuyor. Konya Vilayet Salnamelerinin ilki olan Hicri 1285 Miladi 1868 ait salname kayıtlarına göre Saitleli günümüzdeki adı ile Kadınhanı'nın Ilgın'a bağlı bir nahiye olduğu kayıtlarda yer alıyor. Konya Salnamelerinin daha sonraki yıllara ait Hicri 1293 Miladi 1876 senesine ait salnamede Saiteli'nin (Kadınhanı) idari olarak Ilgın'dan ayrılarak Konya Merkez Vilayetine bağlandığını görüyoruz. Günümüzde Ilgın ile aynı idari yapıya sahip ilçe olan Kadınhanı ile Ilgın'ın tarihi beraberliğine salnamelerde de rastlıyoruz.

Fotoğrafta, ilk Konya Salnamesi, Hicri 1285 Miladi 1868 Konya Vilayeti Salnâmesinin kapağı görülüyor.

H. 1285/ M. 1869 Yılı Konya Vilayeti Salnâmesi

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınBelediyesi #IlgınKaplıcaları #AbıGerm #Salname #Saiteli #Kadınhanı
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

14 Ocak 2022 Cuma

Ilgın, Lala Mustafa Paşa, Kurşunlu Camii.

 Ilgın, Lala Mustafa Paşa, Kurşunlu Camii.

Hayırlı Cumalar 🕋

📍 Ilgın, Lala Mustafa Paşa, Kurşunlu Camii.

Cuma Bayramımız Mübarek Olsun. 

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınBelediyesi #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #IlgınŞifaŞehri #AbıGerm #HayırlıCumalar
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

12 Ocak 2022 Çarşamba

Ilgın Kaplıcaları Termal Tesisleri Kar

 Ilgın Kaplıcaları Termal Tesisleri Kar Manzaraları

Selçuklu ve Beylikler dönemi Karamanoğulları dönemi eseri olan, şehre adını Kudretten ılınmış su manasında Ab-ı Germ, daha sonra Osmanlı Devleti döneminde Ilgın, olarak veren Anadolu'da inşa edilmiş şifalar kaynağı ilk Türk Kaplıca Hamamı. 

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınBelediyesi #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #IlgınŞifaŞehri #Abıgerm #Konya

11 Ocak 2022 Salı

Ilgın Hatıraları Belediye Otobüsü

 Ilgın Hatıraları

Ilgın, Merkezde, çarşı içerisinde durakta bekleyen Ilgın Belediyesine ait toplu taşımada kullanılan hatıralarda kalan Belediye otobüsü.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #belediyeotobüsü
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Ilgın Göl Köy

 Ilgın Yerleşim Yerleri

Ilgın Göl Köy

Ilgın, Çavuşçu Gölünün yanındaki, şirin bir yerleşim yeri olan Göl Köyden 2021 senesine ait genel bir görünüm.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınBelediyesi  #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #Konya #IlgınTarihi  #GölKöy
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

9 Ocak 2022 Pazar

Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Sıbyan Mektebi

 Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Sıbyan Mektebi

Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi yapılar topluluğu içerisinde, Camii giriş kapısının hemen sağında bir eğitim kurumu olan Sıbyan mektebi yer almaktadır. Lala Mustafa Paşa Külliyesi içerisindeki yapı, caminin batısında, imaretin güneyinde yer almaktadır.

Sıbyan mektebi, Osmanlı Devletinde ve İslam ülkelerinde çocuklara temel eğitimin verildiği ilköğretim kurumlarına verilen genel ad. Çoğunlukla cami ve mescitlerin yanında yapılırdı. İsteyen hayırseverler de sıbyan mektebi açtırabilirdi ve yönetimini vakıf eliyle sağlayabilirdi. 

Lala Mustafa Paşa Külliyesinin cami giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre Sultan III. Murad döneminde Lala Mustafa Paşa tarafından Hicri 984 Miladi 1576 tarihinde inşa ettirilmiştir. Külliyenin Mimar Sinan tarafından yapıldığı bilinmektedir. Sıbyan mektebinin ayrıca bir yapı kitabesi mevcut değildir. Ancak Hicri 985 Miladi 1577 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından hazırlatılan külliye vakfiyesinde sıbyan mektebinin isminin bulunmasından hareketle külliye ile birlikte aynı tarihte inşa edildiği anlaşılmaktadır. 

Lala Mustafa Paşa Külliyesi Vakfiyesinde, sıbyan mektebine eğitim alacak öğrenci olarak sadece fakir ve yetim çocukların alınacağı, bir muallim ile bir halifenin görevlendirileceği belirtilmiştir. Muallime günlük 3 dirhem, halifeye ise 1 dirhem verileceği yazmaktadır (Güldal, 2001: 35-36, 40,53; Müderrisoğlu, 1993: 745).

Dıştan kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen bir alanı kaplayan sıbyan mektebi tek dershanelidir. Dershaneye doğu cephe üzerinde yer alan kapıdan girilmektedir. Dikdörtgen planlı dershane aynalı tonoz ile örtülüdür. Dershaneye sonradan asma bir kat eklenmiştir. Kapının güneyinde bir pencere vardır. Batı ve güney duvarda birer mazgal pencere bulunmaktadır. Moloz taş ve tuğla malzemeden almaşık teknikte inşa edilen sıbyan mektebinin giriş kapısı ile yanındaki pencerede düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır. İç mekânda duvarlar moloz taş, üst örtü tuğla malzemeyle inşa edilmiştir.

Sıbyan mektebinin giriş kapısı ile yanındaki pencere sivri kemer alınlıklıdır. Alınlık kemerlerinin üstünde tuğla malzemeli bir sivri kemer yer almaktadır. Yapının kuzey cephesi sağır, güney ve batı cephelerde ise birer mazgal pencere vardır. Kurşunla kaplı tonozun güneyinde yuvarlak kemerli pencere bulunmaktadır.

Lala Mustafa Paşa Sıbyan mektebi günümüzde bu bölüm halen ayakta ve kullanımakta olup, Ilgın İlçesi Camii ve Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ne tahsis edilmiştir. (Eyice, 1989: 172; Boran, 2001: 41; Çobanoğlu, 2007: 75-76; Eda Eriş Kızgın Menzil Külliyelerinde Yer Alan Sıbyan Mektepleri 2021)

Fotoğrafta, Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Sıbyan Mektebi Bölümü Girişi Görülüyor.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #SıbyanMektebi #IlgınIlgınLalaMustafaPaşaKülliyesi
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

3 Ocak 2022 Pazartesi

Ilgın Pazarı ve Ahilik Duası

 Ilgın Pazarı ve Ahilik Duası

Tarihte Selçuklulardan Osmanlıya ve günümüze bir pazar merkezi olma özelliğini koruyan Ilgın Pazarı (Yıgun Bazar) tarihi kayıtlarda civar ilçelerin pazartesi günleri gelerek alış veriş yaptıkları önemli bir toplanma merkezi ve ticaret alanı konumundaydı. 

Ilgın Pazarı geçmişte olduğu gibi günümüzde de ahilik geleneği olan hayır ve bereket dualarıyla sabah erken saatlerde açılıyor. 

Bugün Pazartesi, Ilgın Pazarı günü. Hayırlı ve bereketli pazar olsun inşaallah.

Ahilik Duası

Bizi haramlardan uzak eyle, başkalarına el açtırma, senin emirlerine karşı gelmekten muhafaza eyle, bizlere doğru yolu göster, dünya ve ahirette güzel sona ulaştır bizleri ya Rabbi! Dinin konusunda bizleri şüpheye ve ayrılığa düşürme, riyadan ve başkaları duysun diye dindarlık etmekten koru! Ey kalpleri evirip çeviren Allah’ım! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi eğriltme, bize katından rahmet bağışla, şüphesiz çok bağışlayan sensin, sen!”

YA RABBİ!

“Cümlemizi darlıktan, bereketsizlikten, aldanmaktan ve aldatmaktan, hak yemekten, kul hakkına tecavüz etmekten muhafaza eyle! Bizleri açlık, yokluk, kıtlık, kuraklık, arazi ve semâvî musibetlerden koru! Kanaat etmeyi, gönlü zengin, gözü tok olabilmeyi, hayırda yarışmayı, veren el olmayı nasip eyle! Rızkımız gökte ise yere indir, yer altındaysa yeryüzüne çıkar, uzakta ise yakınlaştır, zorsa kolaylaştır. Rızkımızı temiz ve helâl eyle Allah’ım!”

EY ALLAHIM!

“Esnafımızı alırken satanı gözeten, satarken alanı gözeten, eksik ölçüp yanlış tartmayan, doğru ve güvenilir kimselerden eyle! İsraftan, cimrilikten, azgınlıktan, korkaklıktan, acizlikten, tembellikten, ahlâksızlıktan, haddi aşmaktan sana sığınırız Ya Rabbi! Bizleri nefsine uyarak kötülük işleyenlerden eyleme, kesata uğratma!”

Ey kâinata yön veren YÜCE RABBİMİZ!

“Milletimizi ve vatanımızı her türlü afet ve musibetten koru. Devletimize ve milletimize birlik, dirlik ve düzen bahşeyle! Hastalara şifa, dertlilere deva, borçlulara eda nasip eyle ya Rabbi!” 

AMİN

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #Konya #IlgınPazarı #AhilikDuası
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

2 Ocak 2022 Pazar

Ilgın Araştırmaları Ağalar 2021

 Ilgın Araştırmaları Ağalar 2021

Geçen sene 2021, Ağustos ayında Ilgın Araştırmaları saha çalışmalarımda Ilgın, Ağalar Mahallesinde, Muhtar, 

Mahmut Orhan ile birlikte bir hatıramız.  

Göstermiş olduğu ilgi ve vakit ayırarak vermiş olduğu destek için kendilerine çok teşekkür ediyorum. 

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #Konya #AğalarMahallesi
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları