Ilgın Tarihi Mengücekoğulları Dönemi
Anadolu Selçuklu Beylikleri Mengücekoğlu Beyliği Döneminde Ilgın.
Mengücekoğlu Beyliği Alparslan’ın komutanlarından Mengücek Gazi tarafından Erzincan, Kemah, Divriği, Şebinkarahisar ve çevresinde kuruldu.
Mengücek Gazi’nin ölümünden sonra yerine oğlu İshak bey geçti. İshak Bey Artuklular ve Danişmentlilerle mücadele etti. Ölümünden önce ülkeyi üç oğlu arasında paylaştırdı. Ölümünden sonra ülke önce Erzincan, Kemah ve Divriği olmak üzere üçe ayrıldı 1142. Erzincan ile Kemah kolları birleşince Beylik Erzincan-Kemah ve Divriği kolları olmak üzere varlığını devam ettirdi. Erzincan-Kemah kolu Anadolu Selçuklu Sultanı I.Alaaddin Keykubat tarafından ortadan kaldırıldı. Divriği kolu ise 1277’de Anadolu Selçuklularına bağlandı.
Anadolu Selçuklu hükümdarı, I. Alaeddin Keykubat tarafından kendisine yaptığı yardımlardan dolayı Mengücekoğlu Dâvud’a H.624 M.1227 senesinde Akşehir ile birlikte Ilgın’ı (Âb-ı germ) dirlik olarak verdi. Dirlik verilen kişi devlet tarafından bahsi geçen bölgenin vergisine gelirlerine sahip oluyordu. Eski Erzincan hükümdarı Mengücekoğlu Davut Şah da yakın adamları ile birlikte buraya gelerek yaşadı. Fakat dirliklerinin zengin ve bayındır yerler olmasına rağmen sultana gönderdiği bir manzumede hayatının yokluk ve sıkıntı içinde geçtiğinden şikâyet etmişti.
Mengücekoğlu Dâvud’un ne zaman öldüğü ve nerede gömüldüğü net olarak belli değildir.
Fotoğrafta, Ilgın Merkezde, Cadde, Kurşunlu Camii minaresi ve çevresi görülüyor.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
https://ilginarastirmalari.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder