30 Nisan 2022 Cumartesi

Ilgın Çavuşçu Gölü

Ilgın Fotoğrafları

Ilgın Çavuşçu Gölü 

Ilgın, Çavuşçu Gölünü ve çevresini güzelliğini genel plan olarak gösteren panoramik bir manzara.

📍 Ilgın, Nisan 2022.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınÇavuşçuGölü #IlgınGölü #ÇavuşçuGölü
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

28 Nisan 2022 Perşembe

Ilgın Dediği Sultan Torunu Toruncan Çelebi ve Zaviyesi

Ilgın Dediği Sultan Torunu Toruncan Çelebi ve Zaviyesi

Ilgın, Beykonak evvelki adıyla Mahmuthisar Tekkesi, Tekke Köyün'de Tekke ve zaviyesi bulunan evliyanın büyüklerinden Dedeği Sultan’ın soyundan torunu olan Toruncan Sultan, Anadolu Selçuklu dönemi sonrası Karamanoğulları döneminde Konya Merkezinde Toruncan/Durdu Çelebi Zaviyesi ismiyle anılan bir zâviye yaptırmıştır. Yapılan tetkiklere göre Toruncan Sultan, 1450'li yıllarda Konya'daki zaviyeyi yaptırdığı tahmin edilmektedir.

Karamanoğlu İbrahim bey bu zâviyeyi yaptıranın her türlü tekliflerden muaf olduğu hakkında bir mektup (Ferman) vermiştir. Şeyh Didiği hazretlerinin beşinci batından torunu olduğu düşünülen Toruncan Sutan, daha sonra 1476'da llgın'daki Didiği Sultan Zaviyesi'nin dolayısıya İslam dinine mensup Sünni bir tasavvuf kolu olan Şeyh Didiği Tarikatının şeyhi konumundadır.

Osmanlı Devleti döneminde de Padişah Fâtih Sutan Mehmed Han da Seçuklu devrinde İbrahim bey’in vermiş olduğu muafnameyi olduğu gibi kabul ve alın terleri ile kazanarak misafirleri ağırlıyan zâviyenin şeyhini ve mütevellisini hiç bir kimsenin rencide etmemelerini emretmiştir. Sultan Fâtih zamanında artık zâviyenin şeyhi; Toruncan’ın oğlu olan Şeyh Saru Çelebi idi.

Toruncan Çelebi zaviyesinin döneminde oldukça faal olduğunu kaynaklarda görülmektedir. Ancak XVI. yüzyılın ikinci yarısından itibaren belgelerde zaviyenin adına rastlanmamıştır. Konya Merkezdeki Toruncan Çelebi Zaviyesinin tam olarak yeri tespit edilememiştir.

UZLUK, F. Nafiz, Fatih Devrinde Karaman Eyaleti Vakıfları Fihristi, Ankara 1958, s. 50.

KONYALI, İbrahim Hakkı, s. 946

888/1483 Tarihli Karaman Eyaleti Vakıf Tahrir Defteri, s. 53.

📍 Fotoğrafta, Ilgın Beykonak Tekke Dediği Sultan Tekkesi Haziresi Güneyindeki İki Mezar Kitabesi.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com 

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Beykonak #Tekke #DediğiSultan #ToruncanÇelebi #Konya
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

26 Nisan 2022 Salı

Ilgın Belekler Bel-Der Hıdırellez Şenliği

Ilgın Belekler Bel-Der Hıdırellez Şenliği

Belekler Mahallesi Muhtarlığı ve Belekler Koyumuz Bel-der Beleklerliler Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından 11. Geleneksel Belekler Köyü Şenliği bu sene Belekler Mahallesi, Dede Mevkii, Şenlik alanında; 3 Mayıs 2022 Salı, Ramazan Bayramının ikinci günü saat: 9 ile 17 arasında yapılması planlanmış. Yemek ikramı ve çeşitli eğlence etkinliklere davet ediyorlar.

Değerli Belekler'li hemşerimizin Hıdırellez şenliği şimdiden hayırlı ve mübarek olsun. Emeği geçen herkesi tebrik eder, başarılar dilerim.

📍 Belekler 2022. 

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Belekler #HıdırellezŞenliği
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Kitap Erdemli Yaşamak

Kitap, Erdemli Yaşamak 📗📚📘 

Ilgın, Çiğilli Ahmet Demirbaş hocamızın Erdemli Yaşamak isimli kitabı çıkmıştır.

"Rüzgâr ne kadar şiddetli, fırtına ne kadar yıkıcı olursa olsun, kökümüzü içimize, değerlerimize saldığımızda, sarsılsak da yıkılmayız. Sallansak da savrulmayız.

İşte bu yaşama sanatıdır. Nasıl sanatta bütünlük önemliyse, yaşamda da beden-ruh uyumu önemlidir. Trajik olan, yaşamın kısalığı veya yaşamda karşılaştıklarımızdan ziyade, hayatımız boyunca hiç yaşamamış olmaktır aslında.

Daha az kaygı, daha az elem,

Daha çok sükûnet, daha dingin bir yaşam,

Daha ahlaklı, daha erdemli bir yaşam hikâyesi,"

Bu kitap, bu arayışın izini sürüyor.

Tek daveti var; “Kendimize gelelim!”

Değerli hemşerimiz Ahmet Demirbaş'ı tebrik eder, başarılar dilerim.

📍 Nisan 2022

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #ErdemliYaşamak

25 Nisan 2022 Pazartesi

Ilgın Kaplıcaları Şifalı Suyunun Özellikleri

 Ilgın Kaplıcaları Şifalı Suyunun Özellikleri

Ilgın Kaplıcalarının antik dönemden, Roma (Bizans) döneminden günümüze kadar uzanan şifalı termal sularının şifası ve üstünlükleri hayli fazladır. Ilgın Ilıcası Selçuklu ve Osmanlı döneminde yoğun olarak kullanıldığını inşa edilen mimari eserlerden ve günümüze ulaşmış yazılı kaynaklarda görüyoruz.

Ilgın'da yeraltından çıkan şifalı sıcak suyun sıcaklığı yapılan ölçümlere göre 55 ile 42 derece aralığında değişmektedir. Dünya üzerinde bu ısı aralığında sıcak su çok nadir rastlanmaktadır. Ilgın termal suyu bu özelliği ile dünyada bilinen üç kaplıca suyundan birisidir. Diğer kaplıcalar, Avusturya'da Viyana yakınındaki "Baden" ve Almanya'da "Achen" kaplıcaları olan bu kaplıca kaynakları sıcaklık ve kükürtlü hidrojen ihtiva etmeleri bakımından Ilgın kaplıcasına benzemektedirler. Doğal olarak 38 ile 43 derece insan vücut ısısına en yakın sıcaklık olduğundan termal suyun kaynağından çıktığı gibi, içine soğuk su ilave edilip özelliğini bozmadan kullanmak mümkündür. Avusturya, Baden kaplıcalarının suyunun sıcaklığı 33 ile 35 derece aralığındadır. Ilgın'ın Baden'e üstün tarafı suyunun daha sıcak olması ile banyoya uygun en yüksek sıcaklıkta olmasıdır. Baden'in suyu daha soğuk, vücut ısısından biraz aşağıda kalmaktadır.

Kaplıca, Termal tedavide kullanılan suyun ısısı oldukça önemlidir. Birçok kaplıcada çıkan kaynak suyu yüksek derecelerde oldukları için kullanıma hazır hale gelebilmesi için ya dinlendirilerek veya içine haricen soğuk su ilave edilerek soğutulmakta banyo sıcaklığına uygun hale getirilmektedir. 

Her iki uygulamada kaplıca termal suyunun tedavi edici özelliğe sahip mineralleri ya kaybolmakta ya da seyrelmekte ve suyun tedavi edici etkisi azalmaktadır. Bu bağlamda vücut ısısına yakın sıcaklıkta çıkan Ilgın kaplıca termal suyu hem kullanım hem de tedavi edici yönü açısından oldukça avantajlıdır. Ayrıca, Ilgın Kaplıcalarının termal suyunun kokusuz, berrak ve içilebilir oluşu çekiciliğini arttırmaktadır.

Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tıbbi Değerlendirme Kurulu "Ilgın Belediyesine ait Kaplıca Termal Suyunun Niteliğine göre Tıbbi Balneolejik değerlendirilmesi yapılmış olup, "Anılan kaynağın içerdiği toplam mineral değeri ve içerdiği çözünmüş gazlar 1 Gram/Litre'nin altındadır. Çevresindeki kaynaklarda yapılmış çalışmalar sonuçları ile birlikte değerlendirildiğinde akrotermal sular sınıfında değerlendirilebilir." denilmektedir.

Yapılan incelemeler neticesinde, 14.01.1998 tarih ve 411 sayılı komisyon değerlendirme raporunda: "Anılan su akrotermal kaplıca suyu niteliğinde olup, yerel ve tedavi şeklinde ortopedik ve nörolojik hastalıklarla, romatizma hastalıkların kronik tedavilerinde rehabilitasyon amacı ile kullanılması uygundur" denilmektedir. 

Ilgın Kaplıca Termal suyunun sonuç olarak; Ortopedik Hastalıklar, Nörolojik Hastalıklar, Romatizma Hastalıklar, Deri ve Cilt Hastalıkları, Kadın Hastalıkları. Böbrek ve İdrar Yolları Hastalıklarına çok iyi geldiği bilinmektedir. 

📍 Fotoğrafta, Ilgın Tarihi Vakıf Çifte Kaplıca. Tarih, Aralık 2021.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınKaplıcaları #ÇifteKaplıca #IlıcaMahallesi
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

24 Nisan 2022 Pazar

Ilgın Tren Garı

 Ilgın Tren Garı

Hicaz Demiryolu, TCDD Ilgın İstasyonu.

Ilgın şehri, önemli kara ve demiryolları güzergahı üzerine kurulmuştur. Konumu itibariyle tarihî ipek yolunun uzantısı niteliğindedir. Osmanlı Devleti zamanında Sultan II. Abdülhamid Han tarafından 1896 yılında yaptırılan Tarihi Hicaz Demir Yolu Ilgın'dan geçmektedir.

Fotoğrafta, Ilgın Tarihi Tren İstasyonu Görülüyor. Sene 2016.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #AbdülhamidHan #IlgınTrenGarı #HicazDemiryolu
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

22 Nisan 2022 Cuma

Ilgın Tarihi Lala Mustafa Paşa Külliyesi

  Ilgın Tarihi Lala Mustafa Paşa Külliyesi

Cuma'nın feyiz ve bereketi üzerimize olsun 🕋

Cuma Bayramımız Mübarek Olsun.

📍 Ilgın, Lala Mustafa Paşa Külliyesi, Kurşunlu Camii.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #HayırlıCumalar #Ramazan #Sahur #Oruç
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

20 Nisan 2022 Çarşamba

Ilgın Tarihi Osmanlı Devleti Nüfus Katılarında Ilgın

 Ilgın Tarihi 

Osmanlı Devleti Nüfus Katılarında Ilgın

Ilgın Merkez Mahalleleri ve Köyleri 1831

Osmanlı devletinde ilk genel nüfus sayımı, Hicri 1246 Miladi 1831 yılında uygulanmaya başlamıştır. Osmanlı Devleti, Padişahı Sultan II. Mahmut 1831 yılında, Osmanlı Devleti sınırları içindeki nüfusun tam olarak belirlenmesi amacıyla Anadolu ve Rumeli’deki valilere nüfus sayımı yapılması için emirler vermiştir. 

Bu dönem 1831 tarihli Ilgın Kazası Nüfus defteri kayıtlarına göre Ilgın kaza merkezini oluşturan mahalleler: 

Köşk Mahallesi, Cami Âtik Mahallesi, Şeyh Bedrettin Mahallesi, Şeyh Vefa Mahallesi, Uçarı Mahallesi, Balı Fakı Mahallesi, Behlül Bey Mahallesi, Çavuş Mahallesi, Huşi Mahallesi, Zincirli Mahallesi, Turabi Mahallesi, Kasap Ali Mahallesi, Cömerd Mahallesi, Şeyh Carullah Mahallesi, Hacı Satılmış Mahallesi, Ahi Evran Mahallesi, 

olmak üzere nüfus sayımı kayıtlarında Ilgın Merkezinde toplam 16 mahalle bulunmaktadır.

Ilgına bağlı köyler ise: Deli, Beğri, Yekdiğin, Ruus, Ayaslar, Deşdiğin, Yenice, Geçit, Balkı, Göstere, Boğazçiğil, Belekler, Aşağı Çiğil, Balyas, Dervent, Yeğran, Yunuslar, Milegös, Kembos, Ağraz, Tekke, Mahmuthisarı, Ağalar, Sadık, Eldaş, Bulçuk, Çavuşçu, Sungur Bey, Karaköy ve Döğer isimlerini taşıyan 30 köye ait kayıtlar bulunmaktadır.

Fotoğrafta, Osmanlı Haritası 19. yy Konya Vilayeti sınırları: Niğde, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Antalya illerini kapsıyordu.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
https://ilginarastirmalari.blogspot.com
#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınTarihi #Nüfus #IlgınMahalleleri #IlgınKöyleri
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

18 Nisan 2022 Pazartesi

Ilgın Nostalji Fotoğraflarında Ilgınlılar

 Ilgın Nostalji Fotoğraflarında Ilgınlılar

Ilgın Nostalji Fotoğrafları

Ilgın hatıraları. Ilgın'da Mehmet Aslan Petrol Ofisi önünde bir zamanlar Ilgınlılar, solda Sedat Güçoğlu, Albay Necati Tarhan, Osman Aslan, Mustafa Kavas ve Vehbi. Hep birlikte, yakıt pompalarının önünde toplu halde mazide kalan siyah beyaz bir hatıra. Vefat Edenlere Allah rahmet eylesin. 

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #SiyahBeyaz
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

17 Nisan 2022 Pazar

Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Gece Görünümü

 Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Gece Görünümü

Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi

Ecdat yadigarı, Lala Mustafa Paşa Külliyesi 1576 ile 1584 yılları arasında Kıbrıs Fatihi ünvanlı Lala Mustafa Paşa tarafından Koca Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Osmanlı Külliyeleri içinde değerli bir yere sahip olan külliye, cami, sıbyan mektebi, medrese, hamam, imaret, kütüphane, tophane, han ve arastadan oluşan bir yapı topluluğundan oluşmaktadır.

📍 Ilgın, Şıhcarullah Mahallesi, Lala Mustafa Paşa Külliyesi, gece genel görünümü.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #ŞıhcarullahMahallesi #LalaMustafaPaşaKülliyesi
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

15 Nisan 2022 Cuma

Ilgın Merkez Camileri Şıhbedrettin Camii

 Ilgın Merkez Camileri Şıhbedrettin Camii

Cuma'nın feyiz ve bereketi üzerimize olsun 🕋

Hz. Yusuf a.s. duası: “…(Ey Rabbim!) Beni Müslüman olarak vefât ettir ve beni sâlihler arasına kat!”. Yusuf Sûresi: 101. Âyet

Cuma Bayramımız Mübarek Olsun.

📍 Ilgın, Şıhbedrettin Mahallesi, Şıhbedrettin Camii. Ağustos 2015.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #HayırlıCumalar #Ramazan #Sahur #Oruç
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

8 Nisan 2022 Cuma

Ilgın Merkez Camileri Yeni Camii

 Ilgın Merkez Camileri Yeni Camii

Cuma'nın feyiz ve bereketi üzerimize olsun 🕋

Yolumuz doğruluk, ahlakımız güzel olsun. Olsun ki gönüllerimiz muhabbetle, hanelerimiz huzurla dolsun.

Cuma Bayramımız Mübarek Olsun.

📍 Ilgın, Şıhcarullah Mahallesi, Bulcuk Yolu, Yeni Camii 2015.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #HayırlıCumalar #Ramazan #Sahur #Oruç
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

5 Nisan 2022 Salı

Ilgın Çobankaya Yalburt Hitit Kutsal Su Havuzu

 Ilgın Çobankaya Yalburt Hitit Kutsal Su Havuzu

Ilgın Ovası’nın kuzeyinde Gavur Dağı’nın eteklerine kurulmuş olan Yalburt Yaylası’nın hemen yukarısında bulunan buz gibi, hiç eksilmeyen soğuk sularıyla meşhur Hitit Kralı 4. Tuthaliya‘nın yaptırdığı Yalburt Kutsal Su Havuzu Anıtı.

Tarihi Yalburt Anıtı (Yalburt Yazıtı); 1970 yılında Konya'nın Ilgın ilçesinin 23 kilometre kuzeybatısındaki Yalburt çayırında, Y.S.E. çalışmaları kapsamında tepenin yamacı düzenlenirken buldozer tarafından tesadüfen bulunmuş, üzerinde hiyeroglif yazıları bulunan 20 taş bloktan oluşan, 13 metreye 8 metre boyutlarında dikdörtgen anıttır.  İçe bakan yüzeyleri Luvice yazılı bloklar havuzun 3 kenarını (güney, batı ve kuzey) oluşturur. 4. kenarın da (doğu), zamanında benzer bloklara sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Ilgın, Çobankaya, Yalburt Çayırı, 1970 - 1975 yılları arasında Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Raci Temizer tarafından kazılmış ve anıt bugünkü haline restore edilmiştir. Yalburt Yazıtı aslında iç tarafa bakan yüzeyleri üzerinde hiyeroglif yazılar bulunan 20 kireçtaşı bloğun duvarlarının en üst sırasını oluşturduğu, 13 metreye 8 metre boyutlarında dikdörtgen şeklinde bir havuzdur.

Yalburt Havuzunun içe bakan 3 yüzeyi Luvicedir. ilk bloğunda Hitit Kralı Tuthaliya adı, kanatlı güneş simgesi ile birlikte açıkça görülmektedir. Blokların çoğu aynı yerde geç devirlerde inşa edilmiş yapılarda kullanılmış olarak bulunmuştur. Blokların şu anki restore edilmiş sırası tamamen doğru değildir ve bir miktar bloğun da eksik olduğu anlaşılmaktadır. Poetto ve Hawkins’in incelemelerine göre 1., 16. ve 10. bloklar çok büyük ihtimalle yazıtın ilk üç bloğudur ancak kalan bloklar için kesin bir şey söylenemez.

Yazıt, (IV.) Tuthaliya‘nın savaşlarından ve başarılarından bahsetmektedir. Anıt, büyük ihtimalle Hititlerin diğer su anıtlarına (örneğin Eflatunpınar) benzer şekilde bir havuz veya su rezervuarı olarak yapılmış olmalıdır. 

Havuzu besleyen su kaynağı 1970'lerde civardaki köylere yönlendirildiğinden havuz günümüzde kurudur. Kaynak: arkeolojikhaber.com

Fotoğrafta, bu sene bol yağışlı geçen kış sezonu ardından tarihi Yalburt Havuzu asli hüvitine bürünerek yeniden su ile dolmuş görmeye aıştığımızdan farklı bir manzara oluşmuştur. Fotoğraf: Ismail Bilir 05.04.2022 

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Çobankaya #Luvice #Tuthaliya #Yalburt
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

1 Nisan 2022 Cuma

Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan

 Hoşgeldin Ya Şehri Ramazan 🌙 

Cuma'nın feyiz ve bereketi üzerimize olsun 🕋

On bir ayın Sultanı Ramazan-ı Şerifimiz hayırlara vesile olsun. Rabbimiz! Günahların affedileceği bu günlerde bizleri de bağışla, bizleri de temizle, affedilmemize vesile eyle, Sevdiklerinle ve sevdiklerimizle beraber bizleri bugünlere tekrar eriştir. Cumanın ve Ramazan'ı şerifin hayrı ve bereketi üzerimize olsun. 

Ramazan-ı Şerifimiz ve Cuma Bayramımız Mübarek Olsun. 

Fotoğrafta, Ilgın, Ilıca Mahallesi, Handevi Kandevi Hz. Türbesi ve Kapıca Camii. 

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #KaplıcaCamii #Ilıca #RamazanıŞerif #HayırlıCumalar #HandeviKandevi
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları