Ilgın Kaplıcaları Şifalı Suyunun Özellikleri
Ilgın Kaplıcalarının antik dönemden, Roma (Bizans) döneminden günümüze kadar uzanan şifalı termal sularının şifası ve üstünlükleri hayli fazladır. Ilgın Ilıcası Selçuklu ve Osmanlı döneminde yoğun olarak kullanıldığını inşa edilen mimari eserlerden ve günümüze ulaşmış yazılı kaynaklarda görüyoruz.
Ilgın'da yeraltından çıkan şifalı sıcak suyun sıcaklığı yapılan ölçümlere göre 55 ile 42 derece aralığında değişmektedir. Dünya üzerinde bu ısı aralığında sıcak su çok nadir rastlanmaktadır. Ilgın termal suyu bu özelliği ile dünyada bilinen üç kaplıca suyundan birisidir. Diğer kaplıcalar, Avusturya'da Viyana yakınındaki "Baden" ve Almanya'da "Achen" kaplıcaları olan bu kaplıca kaynakları sıcaklık ve kükürtlü hidrojen ihtiva etmeleri bakımından Ilgın kaplıcasına benzemektedirler. Doğal olarak 38 ile 43 derece insan vücut ısısına en yakın sıcaklık olduğundan termal suyun kaynağından çıktığı gibi, içine soğuk su ilave edilip özelliğini bozmadan kullanmak mümkündür. Avusturya, Baden kaplıcalarının suyunun sıcaklığı 33 ile 35 derece aralığındadır. Ilgın'ın Baden'e üstün tarafı suyunun daha sıcak olması ile banyoya uygun en yüksek sıcaklıkta olmasıdır. Baden'in suyu daha soğuk, vücut ısısından biraz aşağıda kalmaktadır.
Kaplıca, Termal tedavide kullanılan suyun ısısı oldukça önemlidir. Birçok kaplıcada çıkan kaynak suyu yüksek derecelerde oldukları için kullanıma hazır hale gelebilmesi için ya dinlendirilerek veya içine haricen soğuk su ilave edilerek soğutulmakta banyo sıcaklığına uygun hale getirilmektedir.
Her iki uygulamada kaplıca termal suyunun tedavi edici özelliğe sahip mineralleri ya kaybolmakta ya da seyrelmekte ve suyun tedavi edici etkisi azalmaktadır. Bu bağlamda vücut ısısına yakın sıcaklıkta çıkan Ilgın kaplıca termal suyu hem kullanım hem de tedavi edici yönü açısından oldukça avantajlıdır. Ayrıca, Ilgın Kaplıcalarının termal suyunun kokusuz, berrak ve içilebilir oluşu çekiciliğini arttırmaktadır.
Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tıbbi Değerlendirme Kurulu "Ilgın Belediyesine ait Kaplıca Termal Suyunun Niteliğine göre Tıbbi Balneolejik değerlendirilmesi yapılmış olup, "Anılan kaynağın içerdiği toplam mineral değeri ve içerdiği çözünmüş gazlar 1 Gram/Litre'nin altındadır. Çevresindeki kaynaklarda yapılmış çalışmalar sonuçları ile birlikte değerlendirildiğinde akrotermal sular sınıfında değerlendirilebilir." denilmektedir.
Yapılan incelemeler neticesinde, 14.01.1998 tarih ve 411 sayılı komisyon değerlendirme raporunda: "Anılan su akrotermal kaplıca suyu niteliğinde olup, yerel ve tedavi şeklinde ortopedik ve nörolojik hastalıklarla, romatizma hastalıkların kronik tedavilerinde rehabilitasyon amacı ile kullanılması uygundur" denilmektedir.
Ilgın Kaplıca Termal suyunun sonuç olarak; Ortopedik Hastalıklar, Nörolojik Hastalıklar, Romatizma Hastalıklar, Deri ve Cilt Hastalıkları, Kadın Hastalıkları. Böbrek ve İdrar Yolları Hastalıklarına çok iyi geldiği bilinmektedir.
📍 Fotoğrafta, Ilgın Tarihi Vakıf Çifte Kaplıca. Tarih, Aralık 2021.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
https://ilginarastirmalari.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder