Ilgın Sungurbey Türbesi
Ilgın'daki Selçuklu, Beylikler dönemi önemli tarihi eserlerinden birisi olan, Mahmuthisar Mahallesine yaklaşık 4 Km. mesafedeki, çevresi mezarlık olan Sungur Bey Türbesi.
Türbe, Ilgın ve çevresini gösteren Osmanlı dönemi tarihi haritalarda "Kubbe" olarak kayıt edilmiştir. Günümüzde de yöre halkı yerel ifade ile aynı şekilde türbeyi Kubbe şeklinde isimlendirmektedirler.
Türbenin mimari özellikleri; Yapı şekli olarak kare planlı ve üzeri pandantiflerle geçilen bir kubbe ile örtülüdür. Cephelerde basma ve kırma taş ile bol miktarda devşirme malzemeden yapılmıştır. Kubbenin yapısında ise tuğla malzemeden yararlanılmıştır. Türbenin girişi kuzeyde ki mermer çerçeveli kapı ile sağlanmıştır. İnşâ kitâbesi olmayan yapının iç mekânında ise Sungur Bey’in mezarı mevcuttur. Mezarın baş taşında, Hicri 742 (Miladi 1341) tarihli kitâbe yer almaktadır.
Sungur Bey Türbesi, mezar kitabesindeki yazılı olan Hicri Kameri 742 sensi tarihine göre Anadolu'da kurulmuş en güçlü Türk beyliği kabul edilen Konya ve çevresinde de hüküm sürmüş olan Karamanoğulları döneminde inşaa edildiği anlaşılıyor.
Ecdat yadigarı, yüzyılları geride bırakarak günümüze ulaşmış olan tarihi Kubbe'nin bölgemizdeki diğer tarihi eserlerimizde olduğu gibi ciddi bir bakım, onarıma ve korumaya ihtiyacı olduğu aşikardır.
Konya, Ilgın, Tarihi Sungur Bey Türbesi ve çevresinden genel bir görünüm.
Beytullah YILDIRIM Ilgın Araştırmaları©
ilginarastirmalari@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder