Ilgın Haydar Çelebi Ruznamesinde
Osmanlı Devleti Padişahı, Yavuz Sultan Selim Han'ın Çaldıran ve Büyük Mısır Seferini (1516-1517) anlatan "Haydar Çelebi Ruznamesi" isimli eserinde bu seferin kayıtları gün gün kaydedilmiştir.
Yavuz Sultan Selim Han (I. Selim), 9. Osmanlı padişahı ve 88. İslam halifesidir. Aynı zamanda ilk Türk İslâm halifesidir. Hâdim'ül-Haremeyn'uş-Şerifeyn (İki kutsal caminin hizmetkârı) ünvanına ve divan edebiyatındaki Selîmî mahlasa sahiptir. Allah ondan razı olsun. Mekanı cennet olsun.
Bu sefer kayıtlarında Ilgın'dan bahsedilen bölüm'de:
Cumartesi 27 Mayıs 1514
Karaman'a bağlı Arkan Özü (argıt Hanı) konağına gelindi. burada Dukak'ın oğlu Ahmed Paşa Rumeli, Anadolu ve Karaman sipahilerinin işe yararlarından seçilerek bunlara bir miktar kapu kulu da katıp 20.000 mevcutlu bir kuvvetle Sivas'a gönderdi.
Pazar 28 Mayıs 1514
Ilgın'dan (şehir merkezinden) geçilip Bül-Hasan (ebul Hasan - Hasanoğlu) Bulasan çayırı konağına gelindi.
Pazartesi 29 Mayıs 1514
Konya'ya tabi Said elindeki Zengi sahrasına konuldu. Rumeli askeri alay gösterdi.
Akşehir menzili yoluyla ulaştıkları Ilgın'dan bahsederken "Ilgın yakınında (Ilıca) Ilgın Kaplıcaları yurduna, Kasaba-i Ilgın geçilüb Bü’lhasan Çayırı Konağına" Ilgın çıkışında olan günümüzde Bulasan olarak anılan tarihi kayıtlarda ve salnamelerde "Ebul Hasan" şeklinde geçen Bulasan Çayırında Osmanlı ordusunun konakladığı anlaşılıyor.
Fotoğrafta; Haydar Çelebi Ruznamesinde Ilgın yakınındaki menziller görülüyor.
Haydar Çelebi Ruznamesi Ilgın Şehiri.
Beytullah YILDIRIM Ilgın Araştırmaları©
ilginarastirmalari@gmail.com
#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #Konya #Termal #AbıGerm #HaydarÇelebi #ruznamçe #ruzname #YavuzSultanSelim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder