27 Ekim 2024 Pazar

Ilgın Lala Mustafa Paşa Kervansarayı

Ilgın Lala Mustafa Paşa Kervansarayı 

Ilgın Hatıraları 📸
Ilgın şehir merkezindeki, Osmanlı dönemi eseri Lala Mustafa Paşa Külliyesi önemli işlevlerinden biri olan kervansaray olmasıydı. Fotoğraflarda siyah beyaz hatıralar.
Ilgın Şehir merkezindeki külliyenin bünyesindeki; 1584 senesinde inşa edilen Lala Mustafa Paşa kervansarayı vaktiyle bir menzil konumunda olan Ilgın'a ulaşan kervanların emniyet içerisinde bütün ihtiyaçlarının karşılandığı konaklama yeridir.
Önceleri askeri savunma için düşünülmüş, zamanla artan ticaret ve dini ihtiyaçları karşılaması için kervansaraylar genişletilmiştir. Selçuklu devrinde ticari yol ağı üzerinde kervanların akşamları güvenli bir şekilde konaklamaları ve ihtiyaçlarını görmeleri için sultan hanı da denilen kervansaraylar yapılmıştı. Büyük ticaret yolları üzerinde kurulmuş olan Selçuklu kervansaraylarının aralarındaki uzaklıklar, deve yürüyüşü ile günde dokuz saat, yani 40 kilometre esas tutularak saptanmıştır.
Kervansaraylar çevrelerindeki yüksek duvarlarla korunan ve barış zamanlarında konaklama han ve ticari amaçlı pazaryeri bedesten çarşı olarak da iş gören bu kervansaraylar savaş halinde askeri amaçlı kale olarak da kullanılırdı. Selçuklu kervansarayları üç genel tipe uygun olarak yapılmışlardır. Bunlar, yazlık denilen avlulu, kışlık denilen kapalı ve her iki türün birleştirilmesinden oluşan karma tiplerdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehirlerdeki hanlar ticaret ve konaklamak için yapılmış gelir getirici vakıf yapılar ile desteklenmişlerdir.
Türk İslam medeniyeti gelişmesinde Türkiye Selçuklulardan Osmanlı Devletine devam eden yapılar topluluğundan oluşan külliyeler toplumun hemen her katmanına hitap edecek şekilde sosyal ihtiyaçları ön planda tutularak inşa edilip desteklenmişlerdir.
Fotoğrafta, Konya Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi dış duvarlarına ait maziden mahzun, bakımsız ve virane eski günlere ait bir hatıra görülüyor.
📍 Konya, Ilgın Şehir Merkezi. Lala Mustafa Paşa Külliyesi.
©️ Beytullah YILDIRIM Ilgın Araştırmaları©
🔗 ilginarastirmalari@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder