1 Ocak 2018 Pazartesi

Ilgın Çavuşçu Gölü

Ilgın Çavuşçu Gölü
Ilgın Çavuşçu Gölü

Bulunduğu İl: Konya / Ilgın
Kapladığı Alan: 1.200 km2
Kordinatlar: D 31’ 53° K 38’ 21°
Ortalama Yükseklik: 1.026 M.
Yönetim Planı: Yok

Alan Tanımı:
Battal ve Çebişçi dereleri tarafından beslenen bir tatlı su gölüdür. Kuzey ve güneyinde seddeler bulunur. Gölden su çıkışı DSİ tarafından kontrol altına alınarak sulak alan bir baraj gölüne dönüştürülmüştür. Güneydeki gidenek ve batı kıyısındaki pompa istasyonu yoluyla su seviyesi kontrol edilmektedir.
Göl geçmişteki doğal haliyle 5.000 km2’lik bir alanı kaplıyordu. Geniş sazlık alanlara sahipti ve kurak dönemlerde kuruyordu. Sadece yüksek su seviyesinin olduğu dönemlerde, güneyden çıkan bir suyla, önce doğudaki Atlantı Ovası’na, oradan da Sakarya Nehri’ne boşalıyordu. 1960 yılı sonlarında Devlet Su İşleri seddeler inşa ederek Çavuşçu (Ilgın) Gölü’nün güneyindeki üç dereyi (Bulcuk çayı, Eldeş çayı ve Tekke çayı) Çavuşçu Gölü’ne akan Battal Deresi’ne bağladı. Bu derelerdeki su miktarı da üzerlerine kurulan göletlerle azalmıştı. Bugünkü gölün güney ve kuzeyinde kalan binlerce hektarlık sulak alan kurutularak tarım alanına dönüştürüldü. Eskiden Kurugöl olarak bilinen kuzeydeki bataklıklar da bu süreçte ortadan kayboldu. Seddelerin arasında kalan bugünkü göl alanında su seviyesinin yüksek tutulması, göldeki sazlıkların ve bitki örtüsünün yok olmasına yol açtı. Çavuşçu, doğal bir göl olmaktan çıkarılarak bir baraj gölüne dönüştürüldü.

Fauna:
Alan, üreyen bıyıklı sumru popülasyonu ve Macar ördeğinin de dahil olduğu büyük sayılarda kışlayan su kuşu ile özel koruma alanı statüsü kazanmıştır. Alanda üreyen kuşlar arasında büyük miktarda sumru, bıyıklı sumru, kara sumru ve bıyıklı kamışcın ile leylek bulunmaktadır. Macar ördeği ve boz kaz başta olmak üzere alan kışları çok fazla su kuşuna ev sahipliği yapar. Gölün su rejimi düzenlenmeden önceki doğal dönemi hakkında fazla bilgi yoktur. 1969 kışında sayılan 100.241 su kuşu, bu konuda az çok fikir sahibi olmamızı sağlar.
Çavuşçu Gölü, endemik balıklar açısından Orta Anadolu’nun önemli alanlarından biridir. Gölü dünya çapında önemli kılan balık türleri arasında sadece burada üreyen Aphanius villwocki ve Cobitis (Bicanestrinia) turcica ile nesli küresel ölçekte tehlike altında olan Pseudophoxinus anatolicus bulunur.
Ilgın Çavuşçu Gölü

 Flora:
Alanın üçte biri göl aynasını oluşturmaktadır. Alanda kuru ve sulu tarım ile meyvecilik yapılmaktadır. Göl çevresindeki bitki örtüsü birkaç küçük sazlıktan ibarettir (çoğunlukla Phragmites australis).

Gölün batı ve doğu taraflarında, otlatma alanları sonucu kıraçlaşmış tepeler ve bir taş ocağı bulunurken, güney ve kuzeyde tarım alanları, söğütlükler, meyve bahçeleri ve büyükbaş hayvan otlatılan meralar vardır. Bölgede küçükbaş hayvancılık ve meyvecilik yaygındır. Gölde çevredeki köyler balıkçılık yaparak geçimini sağlar. Çavuşçu, su ürünleri açısından önemli bir göldür. 1987 yılı sayımına göre, gölde 50 ton sazan (Cyprinus carpio) ve 80 ton kerevit (Astacus leptodactylus) tutulmuştur.

Çavuşçu Gölü 1992’de SİT alanı ilan edilmiştir. Göl ve çevresi koruma altına alınmıştır.

DSİ, Çavuşçu Gölü’ne baraj ismini vermektedir. Gölün aldığı takviyelerle artık yaz aylarında kurumadığından yola çıkarak, projenin çevre bakımından da faydalı olduğu dile getirilmektedir. Bugün Ilgın ve Atlantı Ovaları’nda toplam 22.000 km2’lik arazi Çavuşçu Gölü’nün sularıyla sulanıyor. Yeni projelerle bu miktar gittikçe artırılıyor. Göle akarsular vasıtasıyla taşınan çamurdan dolayı göl alanında yeni bataklık ve sazlık alanlar oluşmuştur. Bu alanların çiftçi baskısından korunması, gelecekte gölün doğal önemini artırabilir.

Kaynaklar:
BEYTULLAH YILDIRIM / ILGIN ARAŞTIRMALARI




Ilgın Şeyh Bedreddin Türbesi

Ilgın Şeyh Bedreddin Emir Sadeddin İsa Türbesi
Ilgın Şeyh Bedreddin Emir Sadeddin İsa Türbesi

Türbenin Selçuklu Emir Sadeddin Köpek ile hiç bir ilgisi yoktur.
Emir Sadeddin İsa Türbesi Selçuklu dönemi olan eserin, giriş kapısı üzerinde bulunan nefis Arapça kitabesine göre Hicri: 685 / Miladi: 1286-1287 yılında inşa edilmiştir.
Eserin vakfiyesi yoktur. Yapının mimarı bilinmemektedir.

Kurucusu Banisi ve Hayatı
Banisi Seyfeddin Balaban’ın oğlu Emir Sadeddin İsa’dır. Memluk Sultanı Baybars, Anadolu’ya Seyfeddin Balaban kumandasında bir askeri kuvvet göndermiştir (H 675 / M 1276). Eğer bu kumandan ile Sadedin İsa’nın babası aynı şahıs ise Sadedin İsa’nın babası ile birlikte Anadolu’ya geldiğini ve burada kalarak emirliğe kadar yükseldiğini kabul etmek gerekmektedir.

Onarımlar ve Bugünkü Durumu
Türbe 1975 yılında vakıflar genel müdürlüğünce restore edilmiştir. Bu restorasyon sırasında kısmen yıkık külah yenilenmiş, dökülen taş kaplamalar değiştirilmiş, ortadan ikiye ayrılan kapı kemeri desteklenmiş. Kübik kaide de dökülen taşların yerine yenileri konulmuştur.

Mimari Tanım - Plan (kesit ve İç tasvir)
Türbe iki katlı olup, kare kaide üzerinde yükselen sekizgen gövde piramidal külahla örtülüdür. Türbenin içerisine, birinci kata batı cephesinde açılan kapıyla girilir. Bu kat içte sekizgen oluşturmaktadır. Bu kata moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Kubbeye geçiş üçgenli kuşakla sağlanmıştır. İç mekân kuzey ve doğu kenarlarında alt sıralarda açılan iki pencere ile aydınlanır. Zemin çimento kaplı olup bu kata sanduka yer almaz. Alt kata giriş ise üst kat girişiyle aynı yönde olup, üst kata çıkışı sağlayan merdivenin sahınlığı altında açılmış bir açıklıkla sağlanır. Düzgün kare planlı cenazelik bölümü sivri kemerli bir beşik tonozla örtülüdür. Duvarlar ve tonoz moloz taş örgü olup, kireç sıva ile kaplanmıştır. Cenazelik bölümü dört adet menfezle aydınlatılır. Zemini toprak olan bu kata sanduka bulunmamaktadır. Ancak üzerinde lafza-i Celaller bulunan taşar mevcuttur, bunların parçalanmış sandukaya ait olması ihtimal dâhilindedir.

Mimari Tanım - Üç Boyutlu Mimari Özellikler (Cepheler ve dış tasvir)
Kare kaide üzerinde yükselen türbe gövdesi dışta, mermer benzeri taşla kaplıdır. Batı kenarında bulunan giriş kapısına iki tarafında bulunan yedişer basamaklı merdivenlerle çıkılır. Basık kemerli giriş açıklığı bir niş içine alınmıştır. Çoğunda görülen mukarnaslı niş açıklığı burada görülmez, nişin iki köşesinde iki sütunce yer alır. Sütunce başlıkları dal ve yaprak motifleriyle süslüdür. Silmelerle çerçevelenen nişin bir köşesinde lafza-i Celal yer almaktadır. Kapının basık kemerinde çizikleme üslubuyla geçme tarzında süsleme yer alır. Niş kemerinin alınlığında yapı kitabesi bulunur. Girişin bulunduğu batı kenarı dışında, kuzey penceresinin bulunduğu cepheye de önem verildiği buradaki süslemelerden anlaşılmaktadır. Dikdörtgen pencere açıklığı niş içine alınarak , üzeri istiridye kabuğu şeklinde dilimli yarım kubbe ile son bulur. Silmelerle çerçevelenen pencerede çeşitli geometrik süslemeler ve köşelerde rozetler yer almaktadır. Burada dikkati çeken en önemli husus kabartma olarak yapılmış saç örgülü bir kadın başının bulunmasıdır. Diğer cepheler tezyinatsız gayet sade ele alınmıştır. Kare iadenin köşelerinde üçgen şeklinde çıkıntılar yer alır.
Ilgın Şeyh Bedreddin Emir Sadeddin İsa Türbesi

Mimari Tanım - Malzeme ve Teknik
Şeyh Bedreddin Türbesi’nde kesme taş, moloz taş ve tuğla bir arada kullanılmıştır.

Mimari Tanım - Süsleme Özellikleri
Süsleme dışta iki cephede, giriş cephesinde ve kuzey cephede yer alır. Kuzey cephedeki insan başıyla beraber kullanılan rozetlerin, gökyüzü yolculuğunda varılan gezegenleri ve uhrevi âlemi sembolize etmesi mümkündür.

Tarihlendirme
Sadeddin İsa tarafından yaptırılan türbenin bugün Şeyh Bedredin Türbesi denilmesi, sonraları bu isimle bir zatın bu türbeye defnedilmesindendir.

Değerlendirme
Şeyh Bedreddin Türbesi giriş cephesi ve kuzey cephesinde yer alan süsleme özelikleri, içeride kubbeye geçişte kullanılan üçgenli kuşakla, dikkati çeken bir yapıdır.

Ekler (Kitabe)
“Bismillahirrahmanirrahim, Büyük Sultan, fetihler babası Gıyaseddin Mesud bin Keyhüsrev’in Saltanatı yılarında emir Sadedin İsa bin Seyfeddin Balaban…685senesinde bu mübarek türbenin yapılmasını emretti”

Konumu: Şeyhbedreddin Mahallesi, 5. Sokak, No: 24 Ilgın Konya'dadır.

Kaynaklar
BEYTULLAH YILDIRIM / ILGIN ARAŞTIRMALARI
TUNCER, Orhan Cezmi; Anadolu Kümbetleri I Selçuklu Dönemi, Ankara 1986. ÖNKAL, Hakkı; Anadolu Selçuklu Türbeleri, Ankara,1996.

Ilgın Şeker Fabrikası

Ilgın Şeker Fabrikası

Fabrika Kuruluş: 1982
Adres: Camiatik Mahallesi, 48. Sokak No:43, 42600 Ilgın / Konya

Ilgın Şeker Fabrikası

Ilgın Şeker Fabrikası
Kayanaklar:
BEYTULLAH YILDIRIM / ILGIN ARAŞTIRMALARI

Ilgın Dr. Vefa Tanır Devlet Hastanesi

Ilgın Dr. Vefa Tanır Ilgın Devlet Hastanesi
Ilgın Dr. Vefa Tanır Devlet Hastanesi

Ilgında ilk olarak 1959 yılında sağlık merkezi olarak hizmet vermeye başlamış, 1973 yılında ilave kat ile sağlık merkezi konumundan, hastane konumuna dönüştürülmüştür. 100 yataklı hastane binasının, Nisan 2001 tarihinde teslim edilmesi ile birlikte yeni binada hizmet verilmeye başlanılmıştır. 2015 yılında hastanemiz daha iyi ve kaliteli hizmet vermesi için yeni hizmet binasına taşınmıştır

Ilgın Dr. Vefa Tanır Ilgın Devlet Hastanesi
Dr. Vefa Tanır Devlet Hastanesi; yaklaşık 100-120 bin arasında nüfus potansiyeline sahiptir. Ilgın ve çevresi başta olmak üzere, Kadınhanı, Doğanhisar ve Tuzlukçu İlçesinin büyük nüfus çoğunluğuna hizmet vermektedir. Ilgın ilçesi civarındaki en büyük ve kapsamlı sağlık kuruluşudur.

Hastanemizde çalışan Uzman hekimler ve tabipler ile halen 11 servis, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetleri ile 10 makinelik diyaliz hizmetleri verilmektedir.

Adres: Fahrettin Altay Mahallesi 573.Sokak No:2 Ilgın - Konya
Telefon: 0 (332) 881 6100
Web sitesi: ilgindh.saglik.gov.tr

Kayanaklar:
BEYTULLAH YILDIRIM / ILGIN ARAŞTIRMALARI

Ilgın Termal Tesisleri

Ilgın Termal Tesisleri
Ilgın Kaplıcaları, Ilıca, tarihi çifte hamam, açık ve kapalı havuzlar, termal oteller, pansiyonlar ve dinlenme konaklama tesisleri.
Ilgın Termal Tesisleri Ilgın Konya
Kayanaklar:
BEYTULLAH YILDIRIM / ILGIN ARAŞTIRMALARI