Ilgın, Mecidiye Köyü eski adı ile Havuşlu, köyünün 10 km. güneybatısında, Akşehir ve Ilgın karayoluna 3 km bir yolla bağlanır. Böcüklü, Tokadınarkası, Ayazma, Sarı Gazi, Havuşlu gibi yöresel adlar alan mevkilerle çevrili düz bir arazi üzerinde kurulmuştur. Havuşlu denilen ve eski köyün kurulduğu mevkide Havuşlu deresinin önünde sulama amaçlı bir gölet yapılmıştır. Köy 1893 yılında Osmanlı-Rus harbinden sonra yurdumuza getirilen Ahıska Türkleri tarafından kurulmuştur. Havuşlu ve Hüyük mevki köyün eski bir yerleşim yeri olduğunu gösteren çanak ve çömlek parçalarının bulunduğu ören yerleridir. Havuşlu adını bu mevkiden almıştır. Daha sonra “Mecidiye” olarak değiştirilmiştir.
Mecidiyenin Tarihçesi
Mecidiye, Osmanlı Devleti, Padişah Sultan Abdülmecid döneminde inşa ettirilen, yerleşim birimleri ve birçok yeniliğe verilen ortak addır. Mecidiye ismi taşıyan her yer, yapı ve kuruluş Sultan Abdülmecid döneminden günümüze gelen hatıralardır.
Osmanlı-Rus Savaşı, 1878 (1293) halk arasında (93 Harbi diye bilinen ve Türk tarihi için bir felâket olan, dokuzuncu Osmanlı Rus savaşında Ardahan'ın Posof ilçesi de işgal edildi. Bu savaşla Kırk Yıllık Kara günler başladı. Bu esaret, göçlere sebep olmuş, birçok insan, ata yurdunu, baba ocağını terk ederek Anadolu içlerine çekilmiştir. Mecidiye (Havuşlu)da bunlardan biridir. 93 Harbi felâketiyle vatandan ayrı düşenler 1876 (Rumi 1293) yılında Posof İşgal edilince LAMİYAN (Çayırçimen), SUSKAP (Aşıkzülali), ŞUVASKAL (Gönülaçan), VARHANA (Uluçam), CACUN (Doğrular), Köylerinden ve Batum'dan göç etmişlerdir.
Bu bölgeyi 1883 yılında dolaşan bir Rus bilgininin Posof'la ilgili notlarında, bölge halkının tamamının Türkçe konuştuğunu, yine bu notlarda, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra, Posof' tan 331 hane (aile) Anadolu' ya göç ettiği, bunlardan 103 ailenin geri döndüğü belirtilmektedir. Muhacirlik ilk olarak, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından başlamıştır. Mecidiye Köyümüzün Kurulduğu tarih kesin bilinmemekle birlikte 1873 ile 1876 ve En son 1921 yılında gelenler olduğu bilinmektedir.
Nuri Korkmaz, (1940), asker ve siyasetçi Ilgın Mecidiye doğumludur.
Nuri Korkmaz, Kara Harp Okulu ve Kara Harp Akademisi mezunudur. Kara Harp Akademisi ve Millî Güvenlik Akademisi Öğretim Üyeliği, 6. Kolordu Kurmay Başkanlığı, Ege Ordusu Harekât Başkanlığı, 29 Eylül 1980-2 Aralık 1981 tarihleri arasında Adana Belediye Başkanlığı, Demokratik Sol Parti Kurucu Üyeliği, TBMM XVII. Dönem Adana Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır.
Mecidiye köyünün 3 kahvehanesinde köy kurulduğundan bu yana iskambil, okey vb. hiçbir oyun oynanmamıştır. Ahıska Türklerinin yaşadığı bu köyden kız alanlar dahil, dışardan hiçbir kimse yerleşmek amacıyla kabul edilmemiştir. Dört mahalle fırınında kendilerine has fırın ekmeği yapılır. Fırınlarda Saman yakılarak pişirilen bu ekmeklerin ortası deliktir. Mecidiye köyünün Geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.
Fotoğraf, Ilgın Mecidiye Mahallesi 2020 Senesi.
Kaynaklar:
Ilgın Araştırmaları / Beytullah YILDIRIM
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder