Ilgın Bulcuk Mahallesi Uyuz Kuyusu
Bulcuk köyü hem doğası hem de tarihi açısından hayli zengin bir bölge. Uzun bir aradan sonra bu yıl 2021 yazında tekrar yerinde inceleme fırsatı bulduğum Uyuz Kuyusu, Bulcuk köyünün 1.25 km doğusunda, günümüzde bataklık halinde bulunan bir su kaynağı, pınardır. Konum itibariyle İçme Tepesi mevki’nin etrafı buğday tarlaları ile dolu olan vadiye doğru akan etrafı ağaçlık alt teraslarda, yol kenarında, yamaç bir mevkidedir. Bölge, Ilgın ovasına hakim yüksek bir yerde olup rakımı yaklaşık 1.200 Metredir.
Bulcuk Uyuz Kuyusu suyunun halk arasında çeşitli deri hastalıklarına şifa olduğu söyleniyor. Şifalı suyun, geçmişte çeşitli tecrübelerle bilindiği naklediliyor. Önceleri suyun özelliğini bilenler civar köylerden de gelerek bu şifalı sudan istifade ettikleri anlatılıyor.
Eskiden bu su kaynağına adını veren taş yapımı bir kuyu bulunduğu uzun süre bu şekilde kullanıldığı fakat zamanla bu kuyu harap olup yıkılarak üzeri örtüldüğünden günümüzde sözü edilen kuyu mevcut olmayıp, görülmemektedir.
Bulcuk köyü, Uyuz Kuyusu pınarı mevkii ve civarında bulunan arazide ve tarlalarda yapılan incelemelerde bu bölgede antik dönemde küçük bir yerleşim yeri olduğuna dair kalıntılar tespit edilmiştir. Uyuz Kuyusu mevkiinin, hemen yakınında köyün girişinde bulunan antik dönem yerleşim yeri olan Bulcuk Höyük ile bağlantılı olduğu düşünülüyor.
Fotoğrafta, Ağustos 2021 tarihindeki incelemelerimden Ilgın Bulcuk Uyuz Kuyusu ve civarı genel görünümü.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
https://ilginarastirmalari.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder