Ilgın Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyâseddîn Keyhusrev Dönemi
Sultan II. Kılıcarslan’ın oğludur. Annesi Bizanslı bir prensestir. II. Kılıcarslan, devleti hânedan mensuplarının ortak malı sayan eski Türk geleneğine ve hâkimiyet anlayışına uyarak ülkeyi on bir oğlu arasında taksim etmiş, en küçük oğlu Keyhusrev’e de melik sıfatıyla Borgulu (Uluborlu) ve Kütahya yörelerini vermişti. Ancak bir süre sonra kardeşler arasında saltanat mücadelesi başladı.
Sivas Meliki Kutbüddin Melikşah başşehir Konya’ya gelip babasına kendisini zorla veliaht ilân ettirdi. Bunun üzerine Sultan Kılıcarslan, Borgulu’ya Gıyâseddin Keyhusrev’in yanına giderek onu veliaht ilân etti ve onunla birlikte Konya’ya yürüyüp şehre hâkim oldu. Keyhusrev ile beraber Kutbüddin Melikşah’ın idaresindeki Aksaray’ı kuşattığı sırada hastalandı ve Konya’ya götürülürken vefat etti. Ardından da Keyhusrev Konya’da tahta çıktı (588/1192). Kardeşleri onun sultanlığını tanımamakla birlikte kendilerini resmen sultan ilân etmeye de çekindiler.
Kısa bir süre sonra sultanın ağabeyi Tokat Meliki Rükneddin Süleyman Şah diğer kardeşlerine karşı üstünlük sağladı ve kalabalık bir ordu ile I. Keyhusrev’in savunduğu Konya’yı kuşattı. Karşı koymanın mümkün olmadığını gören Keyhusrev, istediği yere gitmesine izin verilmesi şartıyla tahtı II. Rükneddin Süleyman Şah’a bırakmak zorunda kaldı (593/1196).
Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyâseddîn Keyhüsrev ikinci saltanat dönemi öncesinde Konyalılar tarafından tahtan indirilerek şehre sokulmamış ve bunun üzerine sultan 1205 yılının ilk aylarında ordusu ile birlikte Akşehir’e ve Akşehir’e bağlı Ilgın’a sığınmak zorunda kalmıştır.
Bu sırada II. Rükneddin Süleyman Şah ölmüş (600/1204), yerine küçük yaştaki oğlu III. Kılıcarslan hükümdar yapılmıştı.
Aradan geçen zaman içerisinde Selçuklu uç beylerinden yardım alan I. Gıyâseddîn Keyhüsrev, Uluborlu’da büyük bir ordu hazırladı. 1205 yılının Ocak ayının ilk günlerinde Konya üzerine yürüdü. Konya’yı muhasaraya başladı. Konyalılar, Süleymanşah’a III. Kılıçarslan’ın veliahtlığı için söz verdiklerini belirterek Konya’yı teslim etmiyorlardı. Keyhüsrev, Konya’yı teslim almak için Meram’daki evleri ve köşkleri yakmış ve bağları tahrip etmişti. Bununla beraber bir ay süren muhasara ve kış şartları dolayısıyla başarısızlığa uğradı ve Konyalılar şehri teslim etmediler.
Gıyâseddîn Keyhüsrev bunun üzerine ordusuyla birlikte Akşehir’e ve Akşehir’e bağlı Ilgın’a çekildi. Kendisi Ilgın’da yerleşti ve burada kaldı. Ordunun bir kısmı Akşehir’e geldi. Giyaseddin burada ümitsizliğe kapılmış bir halde beklerken 1205 yılının Şubat ayını bu şekilde geçiren Giyaseddin’in bu esnada, babası II. Kılıcarslan’ın askerî üssü olan ve Konya ile rekabet halinde bulunan Aksaray halkı onu kendi şehirlerine davet ettiler. Bu defa Konyalılar, Aksaraylılar’dan önce davranıp şehirde Keyhusrev adına hutbe okuttular ve tahta çıkmak üzere Konya’ya çağırdılar. Keyhusrev hemen şehre gidip ikinci defa Anadolu Selçuklu Devleti tahtına oturdu .
Akşehir ve Ilgın’daki ordusunu toplayarak 1205 yılı Mart ayı başlarında Konya’ya girdi ve ikinci kez Türkiye Selçuklu tahtına oturdu (Receb 601 / Mart 1205). Böylece yaklaşık bir ay Akşehir’e bağlı Ilgın, Sultan I.Giyaseddin Keyhüsrev’e ev sahipliği yapmıştır. Ordusu da bu zaman zarfında Akşehir ve Ilgın’da konaklamıştır.
Fotoğrafta, Ilgın Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyâseddîn Keyhusrev dönemine ait bir sikke görülüyor.
https://ilginarastirmalari.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder