Ilgın Tarihi 16. yüzyıl
Osmanlı Dönemi Konya Hac Menzilleri Ilgın:
Osmanlı Döneminde İstanbul Konya Şam Hicaz hac yolunun geçtiği Karaman Eyaleti’nde günümüzde Konya ili sınırlarına dâhil olan ilçeler, Akşehir, Ilgın, Ladik, Konya merkez, İsmil, Karapınar ve Ereğli menzilleri han ve kervansaraylarıyla birlikte ziyaret yerleriyle de hac farizası içinde önemli yer tutmaktadır. 16. yüzyıl itibarıyla Konya hac menzilleri ve bunların nitelikleri sırasıyla şöyledir; Akşehir: Konya’nın 136 kilometre kuzeybatısında, Üsküdar’dan sonra on üçüncü hac menzili olan Akşehir’e, Afyon İshaklı’dan beş saatlik bir yolculukla varılmakta idi. Çarşısı, cami ve hanları ile Akşehir kasabası hacıların tüm ihtiyaçlarına cevap verebilen büyük bir menzil konumundaydı. Akşehir menziline ulaşan hacı adayları için Nasreddin Hoca Türbesi önemli bir ziyaret yeriydi.
Akşehir'den yola çıkan hacılar, Argıthanı yoluyla Ilgın'a ulaşır ve şifalı sularıyla Ilgın Kaplıcaları şehir girişinde yorgun misafirlerini karşılardı. Ilgın Kaplıcalarında, tarihi hamamlarda yaz kış her dem kurnalardan akan türlü derde derman sular ile yıkanır, kana kana içer ve şifa bulurlardı.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
Tarihi Ilgın Kaplıcaları ve çevresinden kış mevsimi kar manzarası. Sene 2021.
#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #Konya
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder