Ilgın Hatıraları
Ilgın, Osmanlı dönemi eseri Lala Mustafa Paşa Külliyesi önemli bir işleve sahip yapılarından birisi olan İmaret, Aşevi bir zamanlar. Fotoğraflarda siyah beyaz hatıralar.
Ilgın Şehir merkezindeki külliyenin bünyesindeki; İmaret lügatte mamuriyet, umran, bayındırlık manasında veya fakirlere yemek dağıtılan aşevi şeklinde kullanılmaktadır. İslam anlayışında yer alan bu kavramın geçmişi Medine'ye kadar uzanmaktatır.
Türk İslam medeniyeti gelişmesinde Türkiye Selçuklulardan Osmanlı devletine bir hayır kurumu, sosyal yardımlaşma ve dayanışma anlamında yaygın olarak İmaretler (aşevleri) faal durumdaydı. Bu kavram "şehirleşme manasındaki medenileşme" imaret tabiriyle de karşılanmıştır.
İmaret, yoksullara yiyecek dağıtmak için kurulan aşevlerine verilen isimdir. Burada tahsil gören medrese öğrencilerine, külliye çaışanı görevlilere, han'da konaklayan yolculara ve gelen geçen bütün misafirlere günde iki öğün yemek verilirdi. İmaretler, yapı itibariyle aşhanesi (mutfağı), yemekhanesi, deposu, kileri, ambarı, ahırı, tuvaletleri, odunluğu, fırını ile tam teşekküllü kuruluşlardır. Yönetim ve muhasebe için ayrılmış mekanların da bulunduğu kabul edilmelidir.
Fotoğrafta, Lala Mustafa Paşa Külliyesi İmaret ve diğer bölümlere ait maziden mahzun, bakımsız ve virane eski günlere ait bir hatıra görülüyor.
Konya, Ilgın Şehir Merkezi. Kurşunlu Camii ve Külliyesi.
Beytullah YILDIRIM Ilgın Araştırmaları©
ilginarastirmalari@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder