18 Haziran 2024 Salı

Ilgın Sanayi Hatıraları

Ilgın Sanayi Hatıraları 

Ilgın Hatıraları 📸
Ilgın Şehir Merkezinde, bir zamanlar metal işleri ile alakalı bir atölye.
Sanayileşmenin en mühim adımı olarak enerji kaynağı elektriğin gelişi gazete haberlerine konu olmuştu. Ilgın ilk defa elektrik yaygın ismiyle "ceryan" ile 1933 senesinde tanışmıştı. Lokal olan, ilçede kendi bünyesinde üretilen bu yenilik sınırlı saatlerde ve genel olarak aydınlatma amaçlı kullanılıyordu. Köyler için bu durum henüz çok uzak bir hayaldi.
Aslında bir tarım merkezi olan Ilgın ilçesindeki eskiden beri sürdürülen geleneksel el sanatı olarak yapılmaktaydı. En çok ihtiyaç duyulan tarım aletleri ve ekipmanları sanayii ve endüstriyel imalatlar ve üretimler artık makineleşerek yeni bir döneme geçmeye başlamıştı. Bu süreçte en fazla talep gören at arabası, tarım ekipmanları ve benzeri diğer aletler imal edilenlerin dışında Akşehir, Konya gibi merkezlerden temin ediliyordu.
Dünyada meydana gelen pek çok yeniliğe, sanayi devriminin yanı sıra kendi bünyesinde bulunan yerel yer altı ve yerüstü kaynaklarına rağmen 1970'li senelere kadar büyük bir köy görünümünden kurtulamayan Ilgın, Akşehir gibi komşu ilçeler ile kıyaslanamayacak ölçüde geri kalmış veya bırakılmışmıydı?
Fotoğrafta: Ilgında bir atölye. Metal işlerinde kullanılan eksantrik pres, ayaklı punta kaynak makinaları ve diğer aletler ile birlikte iş yerinde poz veren bir yetişkin adam ve bir çocuk görülüyor. Dükkanı ve fotoğraftakileri tanıyanlar yorumlara yazabilir.
📍 Ilgın Şehir Merkezi, siyah beyaz yıllar.
©️ Beytullah YILDIRIM Ilgın Araştırmaları©
🔗 ilginarastirmalari@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder