1 Temmuz 2025 Salı

Ilgın ve Hazreti Mevlana Celaleddin-i Rumi

Ilgın ve Hazreti Mevlana Celaleddin-i Rumi 

Ilgın ve Hz. Mevlana ve Ilgın Kaplıcaları 📗📚📘
Günümüze ulaşan en önemli tarihi yazılı kaynaklar arasında olan ve menkıbelerden oluşan Menakıpnamelerin naklettiği rivayetlere göre Hz. Mevlana'nın Ilgın ziyareti ve dönüş yolu;
Anadolu Selçuklu Devleti devrinde gülistan olan Konyamızın manevi önderlerinden ve büyüklerinden olan Mevlâna Celâleddin-i Rumî Hazretleri her sene aile efradı talebeleri ve sevenleriyle birlikte Ilgın kaplıcasına topluca gelirlerdi. Ilıca'nın şifalı sıcak sulardan istifade ederlerdi. Bu adı ile müsemma Ab- Germ'de Kudretten ılınmış sıcak sular beldesinde binlerce senedir akan Ab-ı hayat kaynağı olup aynı zamanda içilebilen, insan vucut sıcaklığına denk olan ıççak suların aktığı kadim banyolarda hamamlarda havuzlarda 15, 20 günden ziyade kalır, ibadet eder, tefekkür eder, dinlenir, yunur, yıkanır, maddi ve manevi her türlü arınırlar derman bulurlarmış.
Derin ilimler mahsulü olan nice hikmetli İslâmi kıssa ve hikayeleri satırları daha sonra Mesnevi isimli eserinde yer alacak şekilde talebeleri tarafından burada kaleme almıştı.
Aslında bu yönüyle bir diyar-ı Mevlana'dır Ilgınımız. Mesnevî-i Şerif ya da Mesnevî-yi Manevî her yere sirayet etmiştir Ilgın'da.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin Ilgun ziyaretlerinde hayli zaman göreslediği nice Ilgın Evliyasından Veliyullahtan dostlarından ve yaranından olan Ilgınlı dostlarıyla kucaklaşılıp, şehir merkezinde hanelerde hep beraber sohbetler, zikir meclisleri ve Semâlar eylermiş.
Vakitler tamam olduğunda ise gayri Selçuklu Payitahtı Konya'ya dönüş yolunda geleceği vakti önceden bilen dostları, sevenleri ve dervişleri kendisini (Ruzbe hanı)'nda beklemeye başlardı. Karşılamada ise; ney ve kudüm çala çala, rubâî ve gazeller okuya okuya kendilerini Konya’ya getirirlermiş.
Lala Ruzbe (Horozlu) Hanı, Sultanların karşılandığı ve uğurlandığı Ruzbe ovasında bir kervansaraydır. Günümüzde şehir merkezi içinde kalan han, Konya'nın kuzeyinde, Konya-Ankara ve Konya-Aksaray yol ayrımının öncesinde yer alır. Halihazırda turistik bir tesis olarak kullanılmaktadır.
Menâkıb-ı Mevlânâ Celâluddin-i Rumî
Şeyh Ahmed Eflaki Menakıbü'l-Arifin - Ariflerin Menkıbeleri
Terceme-i Sevakıb (Tarikatname-i Mevlana)
Mevzu bahis Ilgın Kaplıcaları gibi bir şifa kaynağı olunca. Boşa söylememiş koca Kanuni Sultan Süleyman Han:
Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihânda bir “nefes” sıhhat gibi.
Cümleten hayırlı, bereketli ve sıhhatli günler dileklerimle.
📍 Konya, Ilgın Kaplıcaları.
©️ Beytullah YILDIRIM Ilgın Araştırmaları©
🔗 ilginarastirmalari@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder