Ilgın Çavuşçugöl Mahallesi
Çavuşçugöl, Ilgın'ın 17 km kuzeyinde, Ilgın gölü kenarında Tombaktepe, Kızılbayır, Aldıvermezler ve Gavurdağı arasında düz, verimli bir arazi üzerinde kurulmuş bir mahalledir. İlk adı yöresel ağızla “Çavışcı” "Çavuşçu köyü" adıyla anılan köy, 29 Şubat 1972 tarihindeki bir kararla "Çavuşçugöl" adıyla belediye statüsü alarak beldeye dönüştürüldü. Çavuşçugöl, 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı Büyükşehir kanunu ile günümüzde Ilgın'a bağlı bir mahalle konumundadır.
Çavuşçugöl'ün tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte köy merkezinde ve doğusunda yer alan Koca Hüyük'le Küçük Hüyük, Sarayaltı, Kurugöl, Tombaktepe Çavuşcugöl’ün eski bir yerleşim birimi olması ihtimalini güçlendirmektedir. Bazı evlerin duvarlarında veya avlularında bulunan mermer sutun başlıkları, küpler, resimli ve yazılı kayalar da bunu ispatlamaktadır. Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Hasan BAHAR, Çavuşçugöl civarında bir-iki tümülüs belirlediğini ifade etmektedir.
Eski Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi'nde eş-Şeyh es-Seyyid Abdurrahman Efendi vakfı olarak kayıtlıdır. Camiye yakın olup 30-40 yıl öncesine kadar kör bir kuyu olarak varlığını koruyan Kocakavak Mevkii'ndeki Şıh Kuyusu'nun ve Çavuşçu Çayı'ndan eskiden Maden veya Hüyük olarak anılan mevkiine doğru su taşıyan Şıh Irmağı'nın isimlerinden hareketle söz konusu Şıh (veya Şeyh) ailesinin Çavuşçu'nun kurucuları olduğu sonucuna varılabilir.
Çavuşçu, Osmanlı Devleti zamanında Ilgın'la birlikte barut imalatında büyük öneme sahip güherçile merkezlerinden birisi olarak hizmet vermiştir. Başbakanlık Osmanlı Arşivinden temin edilen 1846 tarihli bir belgeye göre 2 çobanı ve 25 vergi mükellefi olduğu tespit edilmiştir.
Geçim kaynakları arasında tarım ve hayvancılık başta olmak üzere Ilgın Çavuşçu Gölü, açık ılıcası, kömür ocakları, Çavuşçugöl tren istasyonu, yaylaları, uyuz çeşmesi ve bereketli toprakları ile Ilgın civarındaki kadim ve güzel bir yerleşim yerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder