Ilgın Tarihi Gıyaseddin Keyhüsrev Hanefi Hamamı
Selçuklular, Ilgın'ın merkez dahilinde şehrin imarı ve gelişmesi için farklı yapıların yanı sıra kızdırma hamamlar inşa etmişlerdir.
Selçuklu Devleti Sultanlarından Kıyaseddin-i Keyhüsrev bin Kılıçarslanın bina ettiği Hanefi (Hanife) hamamının bir kızdırma hamam olduğunu ve 660 yılında inşa edilen, diğer bir kızdırma hamamın çok muazzam bir binaya sahip bulunduğunu bildiriyor.
Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılan bu çifte hamam, Lala Mustafa Paşa Külliyesi'nin yakınına isabet ediyordu. Yaklaşık bundan elli yıl kadar önce belediye tarafından yıktırılmıştır.
Meşhur Osmanlı Dönemi seyyahı Evliya Çelebi Seyahatnamesinin üçüncü cildinde Akşehir'den sonra ulaştığı Ilgın'ı ve kaplıcaların yanı sıra Ilgın Merkezinde iki kızdırma hamamının da bulunduğundan bahis ediyor. Kızdırma hamamı, kaplıcalar gibi değil suyunu kendisi ısıtmak suretiyle kullanan normal hamam banyo yapılan yerlerdir.
Ilgındaki kızdırma hamamlardan birinin yerinin, hal'in kıblesindeki eski pazar yerinin yanındaki ekmek fırınının yeri olduğunu, bunun yakın zamanlarda duvar kalıntılarının mevcut olduğu, duvarlarının da yaklaşık olarak 1 ile, 1,5 metre eninde sağlam bir mimari yapıda hamam olduğunu naklediliyor. Cumhuriyet döneminde, daha yakın zamana kadar duvarlarının durduğu, sonradan dönemin Ilgın Belediye başkanı tarafından yıkılarak Selçuklu dönemi eseri bu ecdat yadigarı tarihi eser tamamen ortadan kaldırıldığı bildiriliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder