Ilgın Ağalar Mahallesi
Ilgın, Ağalar Köyü Ilgın'ın 7 Km doğusunda düz ve verimli bir arazi üzerinde kurulmuştur. Ağaların nüfusu 2007 nüfus sayımına göre 713 kişi iken 2019 rakamlarına göre 617 nüfuslu bir köyümüzdür. Ağalar köyünün tarihçesi anlatılanlara göre adını köyün olduğu bu bölgeye yerleşen 3 “Ağa”dan almıştır. Köy halkı, Bozkır, Balkı, Çiğil, Atlantı ve çevre köylerden gelenlerden oluşmuştur. İlk yerleşim yeri 3 Ağa'nın yerleştiği şimdiki köyün bir kilometre doğusunda Yeniköy üstü mevkiidir. Köyün tarihi hakkında kesin bilgiler yoktur. Ağalar'da Çayır Höyük (Saman Tepe) bölgenin önemli bir antik dönem yerleşim yeri ve ören yeri olduğunu göstermektedir.
Ağalar Köyü sınırları içerisinde, kum ocaklarındaki çalışmalarda ele geçen üzerinde yazı ve resimler bulunan antik döneme ait lahitler (Kaya mezarları) Ilgın Belediyesi itfaiye bahçesinde bulunmaktadır. Bölgenin eski bir yerleşim yeri olduğunu belgeleyen tarihi eserlerden bazılarının da Akşehir müzesinde sergilenmektedir.
Bulcuk ve Saraycık bağları (Saracık) tarafından Antalya'ya kadar uzanan tarihi Tuz yolu bu köyümüzden Ağalardan geçmektedir.
Ağalar, Harmanyeri mevkiinde 1970'li yıllara kadar şifalı olduğuna inanılan kükürtlü bir maden suyu çıkmakta idi. Çevre il ve ilçelerden gelen ziyaretçiler bu suyun çevresinde bir çadır köy oluştururlardı. Doğal yollardan, kendiliğinden çıkmakta olan bu pınar, içmece suyu günümüzde kaybolmuş durumdadır. Bu kaynağın incelenerek yeniden araştırılarak ortaya çıkarılması Ağalar köyümüz ve Ilgın ilçemiz için yararlı olabilir.
İstanbul Ilgınlılar Derneğimizin kurucularından merhum, kıymetli büyüğümüz, Ilgının sevilen simalarından Avukat Mustafa Aydın Ağalarlıdır. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.
Ağalar Köyünün iki yaylası vardır. Yaylada sürekli kalınmakta ve hayvancılık yapılmaktadır. Köy halkının geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder