Ilgın Tarihi Ahşap Camii Kapısı
İstanbul, Sultanahmet, tarihi At Meydanı'nda bulunan, Türk ve İslam Eserleri Müzesinde kayıtlı olan ve Ilgın'da bir camiden getirilmiş olan tarihi ahşap camii kapısının hangi camiye ait olduğu bilinmiyor.
Bahaeddin Ögel'in "Selçuklu Devri Anadolu Ağaç İşçiliği Hakkında Notlar" isimli çalışmasında konu hakkında şöyle diyor:
"Eski Bir Ilgın Kapısı
Türk ve İslam Eserleri Müzesinde bulunan bu kapı, Müze envanterine göre Ilgın'dan gelmiştir. Hangi camiden geldiğine dair bir kayıt yoktur. Eser tarihlenmemiştir.
Eser, on köşeli bir yıldız kompozisyonudur. Ortada bir madalyonlu kompozisyonu ihtiva eder. Tabla tezyinatı Anadolu'daki diğer eserlerden farklı olarak rozet veya ufak simetrik şekillerden müteşekkildir. Çıtaların kıvrım noktaları ufak düğmelerle süslenmiştir. Aşağı ve yukarı kısımlardaki badem şeklindeki madalyonlar da baklava şeklinde dilimli şekilde bir kafes tezyinatı ve kıvrım yerlerinde de görmekteyiz. Kenarında bıçak kertikleri ile süslenmiş bir bordür de vardır.
Köşelerdeki Mührü Süleyman yalnızca Ankara Sülünlü kapısında bulunur. Küçük bıçak kertikleri bu eserde de vardır.
Madalyonun sağ ve sol yukarısında gene aynı bıçak kertikler ile kuşlar da tasvir edilmiştir. Kuşlar çok iptidai bir şekilde yapılmıştır. Bu kuşların mevcudiyeti Karaman ve Ankara kapılarındaki arslan, sülün ve grifonların tesadüfen konmadığını izah eden bir delildir."
Tarihi Ilgın Camii Ahşap Kapısı fotoğrafına ulaşamadık. Eser hakkında Bahaeddin Ögel ayrıntılı bilgiler vermektedir.
güzel çalışmalar https://koseogluahsap.com/
YanıtlaSil