Ilgın Çiğil İnderesi Mağara Yerleşimleri
Ilgın, Çiğil, İnderesi Söğütlü İni ve Ballıkaya İni Mağarları
Ilgın ve civarında bilinen mağaraların başında Aşağı Çiğil İnderesi bölgesinde, Söğütlü ve Ballıkaya Mağaraları’dır. Günümüzde Ilgın, Çiğil Mahallesi sınırlarında ormanlık alan içerisinde bulunan antik dönem, tarih öncesi ve kırsal yerleşim alanları mağara gibi doğal oluşumlardan istifade edilerek yapılmış insan yerleşmeleri vardır.
Çiğil, İn Deresi mevkisindeki bir vadinin ulaşılması güç yamacından giriş çıkışları görülen mağara sistemi, oymaları eski yerleşim alanları, dikkati çekmektedir. Bu mağara yerleşimlerinin erken Hıristiyanlık döneminde de kullaınldığı veya yapıldığı yönünde rivayetler mevcuttur.
İnderesi, Söğütlü ve Ballıkaya mağaralarından, İnderesi mağarasında tarih öncesi yaşam izlerine rastlanmaktadır. Mağaranın insan eliyle oluşturulduğu gözlemlenmektedir. Mağara yerleşmesi, birbirine bağlı geçitler, odalar, katlar, merdivenler veya baca şeklindeki bağlantılarla irtibatlı muntazam bir yapı sergilemektedir.
Bu mağaraların günümüzde insan faktörü ve doğal koşullar nedeni ile yer yer tahrip olduğu gözlenmektedir. İnderesi mağaraları Çiğil bölgesinde tarihi yönden olduğu kadar doğal yönü ile de dikkati çeken güzel bir bitki örtüsüne sahiptir. Bölge yürüyüş ve mağara turizmi açısından değerlendirilebilecek yüksek bir potansiye sahiptir.
Çiğil, İnderesi mevkii, çam ağaçları ve nefis doğası ile Ilgın civarında gezilip görülmesi gereken önemli tarihi doğal güzelliklerden birisidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder