Ilgın Çavuşçu Gölü Oxynoemacheilus Nasreddini Balığı
Ilgın Gölünün de aralarında bulunduğu havzada yeni bir balık türü keşfedidi.
Ilgın, Çavuşçu Gölü tatlı su balıkları ekolojisi ve çeşitliliği üzerine araştırmalar yapan bilim insanları zoologlar tarafından (Hayvanbilimciler), Akşehir Gölü, Eber gölü, Eğirdir gölü ve Ilgın gölü havzasında yeni bir balık türü keşfettiler. Yeni keşfedilen bu tatlı su balık türüne Nasreddin Hocanın adı verildi.
Zoolog Baran Yoğurtçuoğlu keşfi sosyal medya hesabından "Akşehir Gölü, Eber gülü, Eğirdir gölü ve Ilgın gölü havzasında keşfedilen yeni balık türüne Hasreddin Hoca'nın adına ithafen Oxynoemacheilus nasreddini adı verildi.
Teleostei (Gerçek kemikli balıklar) sınıfından Oxynoemacheilus cinsi, Nemacheilidae (taş çoprabalığı) ailesine mensup Nasrettin Hoca Balığının (Oxynoemacheilus nasreddini) keşfiyle ilgili makale Hayvan Bilimi konusunda Akademik makalelere yer veren Zootaxa dergisinin Mayıs sayısında yayınlandı.
Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Baran Yoğurtçuoğlu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Cüneyt Kafa ve Leibniz Evrim ve Biyoçeşitlilik Bilimi Enstitüsü ile Berlin Naturwissenschaftliches Museum (Doğa Bilimleri Müzesi) görevlisi Jörg Freyhof'un imzaları ile yayınlanan makale Orta Anadolu'dan yeni bir çoprabalığı türü; Oxynoemacheilus nasreddini (A new nemacheilid fish from Central Anatolia (Teleostei: Nemacheilidae) başlığını taşıyor.
Oxynoemacheilus Nasreddini'nin İç Anadolu'daki Akşehir, Eber, Eğirdir ve Ilgın gölü havzalarında yaşayan Oxynoemacheilus türlerinden yan yüzündeki düzensiz şekilli lekeler ve kuyruk yüzgeci üzerinde bulunan 2, 3 ya da 4 koyu kahverengi bant ile ayırt edilebiliyor.
Nasreddin Balığı diğer akrabalarına göre daha ince vücuda ve daha hafif kuyruk yüzgecine sahip.
Oxynoemacheilus Nasreddini kendisine çok benzeyen iki türden çok zor ayırt edilse de şekilsel farklılıkları onu diğerlerinden farklı kılıyor.
Fotoğrafta, Nasreddini tatlı su balığı ve hakkında bilgiler yer alıyor.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder