Ilgın Çavuşçu Gölü Su Kaçış Ayakları
Ilgın Çavuşçu Gölü, geçmişten günümüze Ilgın'ın doğasının önemli güzelliklerinden olan bir su kaynağı. Her alanda olan faydaları saymakla bitmez. Bölgemize her dönemde önemli ekonomik katkıda bulunmuştur.
Ilgın Gölü tarihten günümüze yaz kış akar sular, çaylar ve civarında içerisinde bulunan sıcak ve soğuk kaynak suları ve ile beslenmektedir. Çiğil istikametinden gelen Çiğil Deresi, Melek Çayı ve diğer akarsular ana su kaynaklarıdır. Bol yağış olan senelerde etrafına taşar, su hacmi artar ve Ilgın şehir merkezine doğru uzanan doğal yatağına doğru sokulur.
Ilgın Çavuşçu Gölü, deprem iki sismik fay kırığı arasındaki alanda birikmiş, yakınında bulunan Akşehir Gölü, Jeolojik 2. Dönemde Argıthanı çöküntüsü ile Ali çayı yönüne, doğu kırığı yatağına dönerek Ilgın Çavuşçu gölüne dökülmüştür.
Bölge ile birlikte gölleri ve kaynaklarını inceleyen Jeoloğ H. WENZEL ve ekibinin 1940'lı yıllarda yaptığı ilmi tetkiklerde gölün yeraltı su kaçışları konusundaki incelemelerine göre uyarılarda bulunmuş ilerleyen yıllarda bölgedeki Akşehir ve Ilgın göllerinin kuruyabileceği konusuna dikkat çekmiştir.
Akşehir gölü ve Ilgın Çavuşçu gölü su ayaklarının Eşme ovası altından, Yunak merkezi geçip, Hacıfakılı köyünde yüzeye vurduğunu, son dönemde Hacıfakılı ayağının kuruduğunu, ve devamındaki İmamoğlu yüze çıkışının da kuruduğu tespitinde bulunuyor.
Günümüzde Akşehir, Eber ve Ilgın gölleri ve eko sistemleri bulundukları çevre açısından önemli bir konuma sahipler. Koruma ve her anlamında gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor.
Ilgın (Çavuşçu) Gölü
Havzası: Sakarya Havzası
Yüzey Alanı: 2670 Ha.
Uzunluğu: 7.7 Km.
Genişlik: 3.5 Km.
Rakım: 1025 M.
Deniz Seviyesinden En Düşük Yeri: 1020 M.
Deniz Seviyesinden En Yüksek Yeri: 1025 M.
En Derin Yeri: 5 M.
Oluşum Tipi: Tektonik
Koruma Durumu: Sulak Alan
Gölde; Kerevit ve Sazan balığı doğal ortamında.
📍 Haritada; Ilgın Çavuşçu Gölü Su Kaçış Ayakları, Yunak Hacıfakılı ve İmamoğlu Harita Konumları Görülüyor.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
https://ilginarastirmalari.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder