Seyyah Herevi Ilgın'da
HEREVÎ, Ali b. Ebû Bekir علي بن أبي بكر الهروي künyesi ile birlikte Ebü’l-Hasen Takıyyüddîn Alî b. Ebî Bekr b. Alî el-Herevî el-Mevsılî Hicri 542 (1147-48) senesinde Musul'da doğdu. Vefatı Hicri 611/1215)dir. Herevi, Kitâbü’l-İşârât ilâ maʿrifeti’z-ziyârât adlı eseriyle tanınan seyyah, Müslüman, Şâfiî âlimidir.
Heratlı bir çıkrıkçı olan babasının mesleğine nisbetle İbnü'l-Harrât, çok seyahat yapması dolayısıyla da "sâih" lakaplarıyla tanınır. Kitâbü'l-İşârât adlı eserinden, Roma (Bizans) İmparatoru Manuel Komnenos zamanında (1143-1180) İstanbul'a gittiği ve muhtemelen imparator tarafından kabul edildiği, 567 (1171-72) yılında Kudüs'ü, Halîl'i ve Filistin'in diğer bazı şehirlerini gezdiği, ertesi yıl Askalân Limanı'ndan İskenderiye yoluyla Mısır'a geçtiği anlaşılmaktadır.
Kitâbü'l-İşârât ilâ maʿrifeti'z-ziyârât isimli ünlü seyahatname kitabını Herevî, bazı dostlarının isteği üzerine kaleme aldığını söylediği bu eserinde Suriye, Filistin, Irak, el-Cezîre, Yemen, Mısır, Mağrib, Habeşistan, Hindistan, Mâverâünnehir, Horasan, İran, Azerbaycan, Hicaz, Anadolu, Akdeniz adaları ve İstanbul gibi çoğunu ziyaret ettiği şehir ve ülkelerin tarihi hakkında bilgi vermiş, buralarda gördüğü kabir, türbe, imaretlerle diğer tarihî eserleri tanıtmıştır.
Herevi, 11. Yüzyıl sonlarında Anadolu Selçuklu Devleti idaresinde olan Anadolu'da, Konya istikametinde yol güzergahı üzerindeki Ilgın'a da uğramıştır. Seyyah bahsi geçen Arapça eserinde, adından Ab-ı Germ olarak bahsettiği Ilgın hakkında; Selçuklular ile Roma (Bizans) arasında sınır şehirlerinden birisi olduğu bilgilerinin kaydetmiştir.
📍 Fotoğrafta; Herevinin, Kitâbü’l-İşârât ilâ maʿrifeti’z-ziyârât adlı Arapça olarak yazdığı kitabının baskılarında birisinin ilk sahifesi görülüyor.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
https://ilginarastirmalari.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder