Ilgın Amblemi Logosu
Ilgın görseli olarak hafızalarımızda yer eden Yrd. Doç. Mehmet Büyükçanga tarafından hazırlanan Ilgın Amblemi.
Büyükçanga hocanın kaleminden Ilgın Belediyesi Amlemi:
"ILGIN AMBLEMİNİN TASARIMI
İlçenin amblemi oluşturulurken harflerden meydana gelen bir tasarım yöntemi kullanılmıştır. Tipografik unsurlar, estetik değerler, grafik tasarımda aranan özellikler gözönüne alınarak amblem hazırlanmıştır.
Amblem Ilgın halkı tarafından çok beğenilmiş, toplumun her tabakasına hitap edebilmiştir. Yani köylü, kentli okuma yazması olan veya olmayan tüm insanlar zaman içinde amblemle bütünleşmişlerdir.
Ilgın Belediyesi’nin arabalarında, çöp kovalarında, flamalarda, hizmet binasında, biletlerinde, çelenklerde vb. gibi esnafların vitrin camlarında, otobüs ve dolmuşlarında, Ilgın’ın giriş ve çıkış tabelalarında vb. gibi kullanılmaktadır.
Ilgın Amblemi Ilgın’da o kadar ilgi gördü ki Konya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde “Tarihi, Turizmi, Kültürü ve El Sanatları Sergisi”nin 20 Ekim 1982 tarihinde açılmasına vesile olmuştur.
Feyzi Halıcı (Meram Gazetesi, 21 Ekim 1982 Perşembe) “MUHTEŞEM ILGIN SERGİSİ” köşe yazısında “Ilgın’ın gepe-genç Kaymakamı V. Mesut ŞENOL BÜTÜN Ilgın’ı rengarenk bir kompozisyon içinde köy, köy değişik ses ve görünüşte amma yekpare bir bütünlükte sarmaş-dolaş olarak gören gözlere, duyan gönüllere başarıyla sundu. Tarihi devirler boyunca ev eşyası olarak, giysi olarak, günlük hayatı içinde insanı tamamlayan, geleneği, göreneği yaşatan el emeği, göz nuru nesi varsa, hepsini yalın bir güzellik içinde sergiledi.” yazdı. Sergilenen eserlerin bir bölümü Konya Türk-İslam Eserleri Müzesi’ne kazandırıldı.
Ilgın Amblemi, Ilgın Belediyesi sınırlarını aşarak Konya Selçuklu Belediyesi Kültür Yayınları 10 nolu “Yaşayan Konyalı Sanatçılar ve Eserleri” kitabının 67. sayfasında yer almıştır. Amblem ayrıca İtalya Milano Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gabriel Mandel Khan’ın hazırladığı “L Alfabeto Arabo” kitabının 173. sayfasında Latin Alfabesi ile hazırlanan kaligrafi örneği olarak yer almıştır. 55 ülkeye yayılmıştır."
Büyükçanga, M. (2003). “Konya Merkez İlçe belediye amblemleri”. Caner Arabacı (Ed.),Konya Kitabı Cilt IV (373-378) içinde. Bahçıvanlar Basım San. A.Ş.
Büyükçanga, M. (2004). “Ilgın, Kadınhanı, Sarayönü, Karapınar, Hadim İlçelerinin Belediye Amblemleri”. Caner Arabacı (Ed.),Konya Kitabı Cilt IV (403-406) içinde. Damla Ofset.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
Fotoğraflarda, Ilgın Belediyesi amblemi ve günümüzde kullanılan logo görülüyor.
#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #Konya #IlgınAmblemi #IlgınLogosu
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder