Ilgın Tarihi Lidyalılar Dönemi
Antik dönemlerden günümüze kadim Anadolu topraklarında tarih sahnesine çıkmış pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan şehrimiz Ilgın ve civarı Frigler'den sonra bir dönem Lidyalıarın hakimiyeti altına girmiştir. Tarihi kaynaklara göre, Konya bölgesi Geç Demir Çağı döneminde M.Ö. 6. yüzyılın başlarında Lidya kralı Alyattes, Kızılırmak civarına ulaşmış olan Medlere karşı bir sefer düzenlemişti. Böylelikle Kızılırmak’ın batı kısmı Lidyalıların, doğu kısmı ise Medlerin denetimi altına girmiştir (Devries 2006, 52).
Lidya (Grekçe: Λυδία), Anadolu'da Tunç Çağı'nın sonlarından başlayarak MÖ 6. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya medeniyetinin merkezini oluşturan tarihî bölge. Lidyalılar Batı Anadolu'da devlet kurmuş eski bir kavim. Asıl merkezleri, Menderes ve Gediz nehirleri vadilerini kapsayan, günümüzde yaklaşık olarak Manisa ve Uşak illerine denk gelen bölgedir. Ülke güneyinde Karya, doğusunda Frigya, batısında Eolya, kuzeyinde Temnos Dağları ile çevrilidir.
Konya Ovası’nda ise Akşehir ve Ilgın’ın bir süreliğine Lidya yönetimi altında kaldığı tahmin edilmektedir (Bahar ve Koçak 2004, 27).
Yaklaşık olarak M.Ö. 550’lerde II. Kyros yönetimindeki Persler Orta Anadolu’da etkili olmaya başlamışlardı. M.Ö. 546 yılında Pers ordusu, Lidya ordusuna aniden saldırıp mağlup etmişti. Bu olaydan sonra Anadolu, Büyük İskender’in bölgeye girmesine kadar Pers İmparatorluğu’nun kontrolü altına girmiştir. Lidya medeniyetinin tarih sahnesinden çekilmesinden sonra da Roma İmparatorluğu dönemine kadar bu isimle anılmıştır. Kuzeyinde Misya, güneyinde Karya, doğusunda Frigya, batısında ise İyonya bölgeleri bulunmaktadır. Ilgın bu dönemlerde Tyriaion olarak kayıtlarda yer almaktadır.
Fotoğrafta, haritada Ilgın'ın Lidyalıların idaresinde gösteren harita. Lidya kraliyet sembolü olan aslan başının işlendiği bir sikke görülüyor.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #Tyriaion #Lidya #Frigler
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder