Ilgın Çavuşçu Gölü Kamışı
Ilgın Çavuşçu Gölü, küçük bir tektonik çukurluk içinde yer alır. Çavuşçu Gölü’nün suları tatlıdır. Kendi içerisindeki ve kıyılarındaki su kaynaklarının pınarların yanı sıra, Ilgın'ın güneyindeki Sultan Dağları’nın doğu uzantılarının kuzeye bakan yamaçlardaki kaynaklarından oluşan Çiğil Çayı gibi çaylar Çavuşçu Gölü’nü besler.
Gölün kuzey kesiminde yakındaki Çavuşçu köyünün adından dolayı Çavuşçu Gölü; güney bölümüne de ilçe merkezinin adı nedeniyle Ilgın Gölü adı verilmektedir.
Ilgın Çavuşçu Gölü küçük bir tektonik çukurluk içinde yer alır. Kıyılarda saz, kamış yetişir. Sazlıklar, sulak alanda yaşayan kurbağa, su yılanı, kuşlar, su kaplumbağası gibi canlılara yaşam alanı oluştururlar. Saz kamış olarak da bilinen bu bitki ağaç gibi odunsu bir gövdeye sahip olup, 4 metre boya ulaşabilirler. Sulak ortamları seven kamış bitkisi bulunduğu bölgede hızla çoğalır ve kısa sürede yetişkin hale gelebilirler. Eski dönemlerden günümüze genellikle kerpiç yapı evlerin çatı örtüsü yalıtım malzemesi olarak ve bu sazlıklarda yararlanılmıştır. Yakın zaman öncesine kadar hemen her evde bulunan çok amaçlı olarak kullanılan kamış ile örülerek yapılan uzun ömürlü ve sağlam, kamış sepetleri de unutmamak gerekiyor bunlar da plastik istilasına yenik düşmüştür.
Günümüzde klasik mimari yerini betonarme yapılara bırakması ile çevreci, doğal ve organik bir inşaat yardımcı malzemesi olan saz kamışına olan talep hızla azalmaktadır.
Ilgın, Çavuşçu Gölü Saz Kamışı.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder