Ilgın Ulu Mezarlığı Selçuklu Beylikler Dönemi
Gönüller sultanı Konya denilince ilk akla gelen Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Hazretlerinin Ilgınımızı vakti zamanındaki ismi ile Ab-ı Germi sık ziyaret ettiğini Eflaki'nin ünlü eseri Menakıpnamesin'den biliyoruz. Ailesinden ve Ilgın'da bulunan Mevlevilerden pek çoğunun kabirleri Ilgın Konya Yolu Tarihi Ulu Mezarlığında metfundurlar.
Bu şehir, Mevlana Hazretlerinin nazarında “evliyalar şehri” dir:
“Bundan sonra Konya şehrine Medinetü’l- evliyâ (evliyalar şehri) lâkabını veriniz. Çünkü her kim bu şehirde dünyaya gelirse velî olur. Baha Veled’in kendi babası mübarek cismi ve onların nesli bu şehirde bulundukça, bu şehre kılıç işlemez. Bu şehre gelen düşman, sonuna kadar burada kalamaz, yok olur. Bir kısmı harap olup izi silinse ve zedelense de tamamıyla yıkılmaz; çünkü o harap olsa da bizim hazinemiz onda gömülüdür.” Buyuruyor Mevlana'mız.
Fotoğrafta; Ilgın Ulu Mezarlığında Selçuklu Beylikler dönemi Hicri 716 Miladi 1316 vefat eden Pir Muhammet bin Mevlâna Mahmut’un mezarı baş şahidesinden bir detay. Kitabede şöyle yazıyor: "El hükmü lillahi ‘l-aliyyi’l-kebir".
Meali: Hüküm, Yüce ve Kudreti Sonsuz olan Allah C.C'ya aittir.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder