7 Nisan 2016 Perşembe

Ilgın Saadeddin İsa Türbesi

Ilgın Saadeddin İsa Türbesi
Ilgın'da Selçuklu Devri Tarihi Eserleri
Ilgın Saadeddin İsa Türbesi

Konu ile ilgili olarak Ilgın Belediyesinin İnternet sitesinde yayınlanan yazıya aynen aşağıda yer verilmiştir.

ILGINIMIZ’IN BİR DEĞERİ “SADEDDİN İSA”
Ilgın için birçok özellik sayılabilir fakat, Ilgın’a bir tarih kenti demek diğer özelliklerinden belki de bir adım öne geçirir. Çünkü günümüzden 5000 yıl öncesinden başlayan geçmişinde, üzerinde yaşayan medeniyetler ve bıraktığı eserler bunların en büyük ispatı. Yalburt Su Anıtı’ndan, başlayıp Redif Taburu Merkez Konağı’na kadar gelen süreçte her medeniyet Ilgın’a birçok eser bırakmıştır.

AK Parti Hükümetleri tarihi mirasımıza sahip çıkma, onu koruma ve gelecek nesillere aktarma konusunda gelmiş geçmiş en hassas hükümetleridir. Bu bağlamda ilçemizdeki değişik medeniyetlere ait eserler de bir bir ele alınıp aslına uygun bir şekilde restore edilerek, ilk günkü ihtişamıyla insanlığa hizmetine devam ediyor.

İlçemizin en görkemli eseri Lala Mustafa Paşa Külliyesi olsa da Anadolu Selçuklu Devleti gibi bir cihan devletine Başkentlik yapmış Konya’nın kazası olması Ilgın’daki Selçuklu döneminden de göze çarpan eserler bırakmıştır. Bu eserlerin bir kısmı zamana yenik düşüp ortadan kaybolmuş olsa da Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bu eserlerin hepsinden bahsedilir.

Seyahatname’de bahsedilen ve günümüze ulaşan eserlerin en önemlisi ise Sadeddin İsa Türbesi, kitabesine göre 1286 yılında Sultan Mesud döneminde yaptırılan Kümbet tipik Selçuklu Kümbetleri tarzında inşa edilmiştir.

Kitabesinin orijinal çevirisinde: “Bağışlayıcı ve merhamet edici Allah’ın adıyla büyük Sultan, fetihler babası, din ve dünyanın yardımcısı Keyhüsrev oğlu Mesud’un saltanatı yıllarında Müslümanların barınağı olan Seyfeddin Balabanü’l-üs oğlu Emir Sadeddin 685/1286 yılında bu mübarek türbenin yapılmasını emretti.” Şeklinde yazmaktadır.

İlçemiz tarihi Ulu Mezarlığı’nın güney tarafında bulunan ve halk arasında yanlış bir bilgi ve oluşan kanaatle Sadeddin Köpek ismiyle de anılan türbenin aslını araştırıp gerçek kimliğiyle ortaya çıkarmak istedik. Eldeki bütün yazılı belgeler ve arşivler tarandı. Üniversite ve akademisyenlerimizle yapılan görüşmelerin sonucunda da mevcut türbemizin kesin bir şekilde Sadeddin İsa Türbesi olduğu görüşüne varıldı. Bunu birkaç örnekle açıklayacak olursak; Sadeddin Köpek’in babasının adı Muhammed’dir oysa kitabede Emir Sadeddin’in babasının Seyfeddin Balaban olduğu geçmektedir, Sadeddin Köpek 1238 yılında Beyşehir’de Kubadabad Saray’ında öldürttürülüyor ve cesedi ibreti alem için sarayın önünde çürüyünceye kadar asılı bırakılıyor. Yani Beyşehir’de ceset neredeyse zaten çürümüş halde iken o günkü şartlarda cesedin Ilgın’a getirilmesi anlamsız ve mümkün görünmüyor. Sadeddin Köpek’in ölüm tarihi kaynaklarda 1238 olarak geçiyor oysa kitabeye göre türbenin yapılış tarihi 1286, aradaki 48 yıllık fark böyle bir türbenin yapılışını imkansız kılıyor. Bütün bu gerçeklerin ışığında bir de hain olarak Sultan tarafından öldürttürülen Sadeddin Köpek’e böyle bir türbenin yaptırılmış olması akli izahı olmayan bir durumdur. Kümbetin Ahlatşah Beyliğinin son hükümdarı Seyfeddin Balaban’ın oğlu olan ve sonradan Selçuklu Devletine sığınan büyük komutan Emir Sadeddin’e ait olduğu kuvvetle ihtimaldir.

Yaklaşık 800 yıl öncesinde yapılmış ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından da 1973 yılında restore edilerek ismi de “Sadeddin İsa Türbesi” olarak tescillenen bu eserimiz 3 tane evin arasında bir avluda bulunmaktadır. Belediyemiz öncülüğünde hem fiziki olarak hem de ecdadımızın bize bir emaneti olarak bu eserin açığa çıkması orijinal haliyle restore edilmesi için Konya Büyükşehir Belediyemiz nezdinde yaptığımız girişimler sonucu vatandaşlara ait olan evlerin kamulaştırılmasına kara verildi. Konu Büyükşehir Belediye Meclisimizde de görüşülüp kabul edilerek evlerin kamulaştırılması ve eserin restore edilmesi yetkisi verildi şuanda evler yıkılıp etrafı açılmaktadır. Eserin bulunduğu ada bir bütün olarak değerlendirilip bir kısmı da Yatılı Hafızlık Kız Kuran Kursu yapılması için gerekli Meclis Kararları alınıp çalışmalar başlatıldı.

Özellikle arka tarafında bir hayırsever tarafından bağışlanan arsa üzerine yapılacak Yatılı Hafızlık Kız Kuran Kursunun da haziresi içerisinde kalacak olan türbe, yanı başında bulunan bu kuran kursuyla da manen bir bütünlük arzedecek.

Yeni Büyükşehir Yasasıyla birlikte her alanda ilçemize yatırım talimatı veren Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Akyürek’e Ilgın adına teşekkürlerimi sunarım.

Şehrimizin bir değeri Sadeddin İsa Türbesi’nin hem tüm ihtişamıyla açığa çıkması hem de etrafında oluşan bilgi kirliliğinin aydınlatılması beni ziyadesiyle mutlu etmektedir. Şehrimize bir kültür hizmeti daha sunmanın mutluluğu ile saygılar sunarım.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Ilgın Belediyesi: http://www.ilgin.bel.tr/haberdetay.php?id=898

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder