3 Mart 2013 Pazar

Ilgın Sungurbey Türbesi

Ilgın'ın belde ve köylerindeki tarihi eserler:
Ilgın Sungur Bey Türbesi
Ilgın Sungur Bey Türbesi
Beykonak beldesinin önemli bir ören yeri olan ve Sungurbey mezrasında bulunan Sungurbey kümbetinin çevresi eski bir mezarlık konumundadır. Ilgın'da Mahmuthisar köyünün 4 km kuzeyinde, Ilgın ovasına hâkim bir tepede yine aynı isimli mezrada bulunan Sungur Bey Türbesi Beykonak kasabasına bağlıdır. Bölge halkı tarafından "Kümbet" olarak bilinmektedir.
Ilgın Sungurbey türbesinin yapısı ayakta kalarak günümüze ulaşmıştır. Türbe içinde bulunan mezar taşı osmanlıca olarak mevcuttur. Türbe ve mezar bakımsız olup kısmende olsa zarar görmüştür. 
Hasan Bahar Doğanhisar, Ilgın, Kadınhanı ve Sarayönü Yüzey Araştırmaları 1995 isimli araştırmasında Sungurbeyin eski bir yerleşim yeri Osmanlı döneminde Aksungur köyü olduğunu işaret ediyor. "XVI. Yüzyıl Osmanlı tahrirlerinde Akşehir kazasına bağlı Aksungur Köyü olarak geçen ve yeri bilinemeyen köyün bugün Sungurbey Türbesi olarak bilinen Ağalar Köyü'nün 3 km doğusunda olduğunu tespit ettik." diyor.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları


3 yorum:

  1. Türbe cok ama cok cok bakimsiz, yaziktir, kimileri hic saygi bile göstermemis, etrafini bari demir bariyerlerle cevrelense cok iyi olur.

    YanıtlaSil
  2. Ana yoldaki kahverengi tabeladan başka bir tabela göremedik türbeye varıncaya kadar. Türbenin yolu izi yok. Çok bakımsız ve saygısızca davranılmış. Türkçe bir kitabesi bile yok. En azından mezar taşı Türkçe'ye çevrilebilir. Türbe çevresi sanırım alkol almak için kullanılıyor. Etraf bira şişeleriyle doluydu. Tarihimize hiç önem vermiyoruz ve çok duyarsızız maalesef.

    YanıtlaSil
  3. Bugunumuze kadar yikilmamis ayakta kalan tarihi yerleri lutfen daha duyarli olalim ve devletimizden buraya bir an evvel restore edilmesini rica ediyorum

    YanıtlaSil