9 Nisan 2013 Salı

Ilgın Gökçeyurt (Kempos) Kasabası

Ilgın'ın Beldeleri
Ilgın Gökçeyurt Belde Belediyesi
Ilgın Gökçeyurt (Kempos) Kasabası
Ilgın Gökçeyurt (Kempos) Belde Belediyesi ılgın’dan 18 km. güney doğusunda. Sultan Dağları’nın tam ortasında, kocaman bir koyakta. Halkın Yumurta Tepe, Çam Deresi ve Akdağ dedikleri dağların arasında. Bütün dağ köylerinde, beldelerinde olduğu gibi geçmişin onlarca kültürünün izi var. Kuruluşu Selçukluların ilk yıllarına dayanıyor. Kempos adı da at yetiştirilen yer, hara anlamına geliyormuş. Başarakavak’ın yaylalarında çok değerli atlar yetiştirilirmiş. Belki burası da Selçuklu sultanlarına at yetiştiren bir belde olabilir, yerleşimi, arazi yapısı da buna uygun. Halkın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık ama ancak kendilerine yetecek kadar üretebiliyorlar. Köyün tam ortasında bir havuz var. Başkan Eşref Korkmaz, bu havuzu alabalık tesisi yapacağını söylüyor. Belde halkının dediğine göre havuzun suyu yazın buz gibi kışın ise ılık oluyormuş. Çevreden gelen satıcılar da mallarını havuzun kenarında satıyor, havuzun serinliğinden yaralanıyorlar.
Beldenin birkaç km batısında bir mağara var. Üreticiler buraya tuluk peynirlerini koyuyor, güzün alıyorlarmış. Bu küfle peynirlerin İstanbul’dan bile isteklileri oluyormuş. Jeneratörle aydınlatılan mağarada dışarıda ortalık 
yanarken içerde üşüyor insan.
Gökçeyurt, eski adıyla kembos veya kempos, yayla turizmi ve kamp yapmak isteyenler için bulunmaz bir cennet. Her biri ayrı güzellikte onlarca yaylası var. En uygunu gurup olarak gitmek.Yiyecek sorunu yaşamamak için tedarikli gitmekte fayda var. Ayrıca ve zamanı olanlar için bu bölgede görmeye değer güzellikte bölgeler var. Bulcuk Göleti ve çevresi, Mahmuthisar doğal göleti, Tepeköy yaylaları, Başarakavak yaylaları hepsi birbirinden güzellikte. Canınız soğuk bir ayran istediğinde karşınıza çıkan ilk köylüye sıcacık bir merhaba demeniz yeterli.
GÖKÇEYURT (KEMPOS) :
İlçemizin 18 km güneydoğusunda, Sultan Dağları'nın bir uzantısı olan, Yumrutepe, Çamderesi ve Akdağ ile çevrili ormanlık bir arazide çıkan su kaynağının çevresinde kurulmuş, 1945 rakımlı şirin bir kasabamızdır. Kempos; At yetiştirilen yer, hara anlamındadır. Daha sonra adı Gökçeyurt olarak değiştirilmiştir. 300 hanelik kasabada 865 kişi yaşamaktadır. Eski bir yerleşim yeri üzerinde kurulmuş olan kasabada Örenler ve Elmalı mevkilerinde İslamiyet öncesi dönemlere ait resimli ve yazılı taşlar bulunmuştur. Özlem mahallesi ve Gümüş mahalle olmak üzere iki büyük mahallesinde; Humalar, Zarifler, Kulalar, Tırıslar ve Osman Efendiler adlı sülaleler yaşamaktadır. Örenler, Yarıktaş, Armutlu; Cırıkçı, Kozlu ve Ketenlik başta olmak üzere 10 civarında yaylası vardır. Ayrıca ilçemizin yüksek dağlarından Morbel Tepesi Gökçeyurt Kasabasının sınırları içerisindedir. Yüksekliği 1875 metredir. Kurtuluş Savaşı sırasında, Ilgın Manevralarını yöneten Fahrettin Altay Paşa'nın emir subaylarından Osman Efendi buralıdır. Osman Efendi'nin torunlarından Osman Elmalı dedesinin Fahrettin Altay'la birlikte İzmir'e çıktığını, dedesinden dinlediğini söylemektedir. 9 sınıflı İlköğretim okulu, 10 öğretmeni, 2 camisi 2imamı ve 2 imam evi 1hizar, 3demir doğrama atölyesi vardır . İki katlı, kerpiç yapılı ve bazıları toprak damlı evlerde yaşayan halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Hayvancılığın gelişmesi için alınan 4 boğayı Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı beslemektedir. Üretilen peynir kasabada bulunan bir inde saklanarak doğal yöntemlerle küflü peynir elde edilmektedir. 3 000 dekar arazisinin, 1 000 dekarında sulu tarım yapılmaktadır. Şeker pancarı, haşhaş ve kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. İlçe tarım Müdürlüğünden temin edilen 1 600 adet tüplü ceviz fidanının uygun yerlere dikilerek erozyonla mücadele edilmesi belediyenin ve kasaba halkının örnek bir davranışıdır. Kasabada 7 km. uzaklıktaki Karaburun ve Dumlu su kaynaklarından getirilen içme suyu kapalı şebeke 
ile evlere dağıtılmıştır. Sertlik derecesi düşük şifalı bir sudur. Kasaba içindeki Çaybaşı mevkiinden çıkan su 
hemen yanında küçük bir havuz oluşturarak aşağıya doğru akmaktadır. Beyşehir Gölü ile bağlantısı olduğu anlatılan bu kaynaktan yün ve çamaşır yıkamada, sulamada yararlanılmaktadır. Kasabaya ayrı bir güzellik veren bu su yazın buz gibi soğuk, kışın ise ılık ve buharlıdır. Köy odası geleneğini, çağımıza uygun şekilde devam ettiren kasabamızdaki Ahmet ADIGÜZEL'in ve Mehmet ÖZTÜRK'ün odaları modern şekilde hazırlanmış ve gelen misafirleri ağırlamakla birlikte, bu odalar dini bayramlarda toplanma ve bayramlaşma yeri olarak kullanılmaktadır. Kasabada okuma oranı düşük olmasına rağmen Erdemli Emniyet Müdürü Şinasi DEMİRBAŞ, Selçuklu Kadastro Müdürü Halit ELMALI, eczacı Sabri ARSLAN, Pancar Kooperatifi eski başkanı İsmet TURAN kasabamızın yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden bazılarıdır. Temiz havası, orman manzarası, şifalı suları, yüksek yaylaları, Örenler, Elmalı ve “Asurlu papazların günah çıkarttığı yer” anlamına gelen Asarlık tepesi gibi tarihi yerleri ile Gökçeyurt, söylenmemiş bir masal gibidir. Kasabanın her bölgesi bir piknik alanı ve bir mesire yeri özelliğindedir. Kanalizasyon tertibatının kurulması, kasaba içindeki yolların düzenlenmesi,kasabanın önemli sorunlarındandır. 

Konya Ilgın'ın Belde Belediyesi Gökçeyurt (Kempos) Kasabası haritası
Konya Ilgın'ın Belde Belediyesi Gökçeyurt (Kempos) Kasabası resimleri
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder