Ilgın Sungur Bey Köyü
Ilgın'ın sınırları içinde olup tarihi kayıtlarda rastladığımız, fakat günümüzde mevcut olmayan yerleşim yerlerinden birisi de Sungur Bey Köyüdür. Mahmuthisar Köyüne yakın bir mevkide, Ilgın'a bağlanan ana yol üzerine olan köy, bölgede hakim bir tepe üzerinde bulunan ve halk arasında "Kubbe" olarak anılan Selçuklu dönemi önemli bir tarihi eseri olan aynı zamanda Sungur Bey köyüne adını veren Sungur Bey Türbesi yer almaktadır. Son dönem Osmanlı haritalarında "Sungur Bey" köyü ve "Kubbe" olarak resmi kayıtlarda isimlendirildiği görülmektedir. Günümüzde yayla şeklinde kullanılan verimli tarım arazilerinin olduğu ve devamlı yerleşik olarak yaşayan bir kaç hane ailelerin bulunduğu bölge Beykonak Mahallesi sınırları içerisinde kalmaktadır. Tarihi Sungur Bey Türbesi ve çevresi Sungur Bey köyü mezarlığı konumundadır. Fakat günümüze bu mezarlıktan Türbe haricinde kayda değer bir şey ulaşmamıştır. Tarihi türbe ise ilgiye muhtaçtır.
Tarihte Osmanlı Devleti Ilgın Kazasına bağlı köylerine ait Temettuat Defteri kayıtlarında, imam atamalarında, Sungur Bey köyünün adına ve bilgilerine 17, 18 ve 19 yüzyıl resmi kayıtlarında rastlanmaktadır. Ilgın kazası nüfus ve hane bilgileri kayıtlarında adı geçen Sungur Bey köyü Ilgın'ın diğer köyleriyle birlikte Osmanlı dönemi nüfus ve hane bilgileri kayıt altına alınmıştır. Örneğin, Osmanlı son dönemi 1830 yılı hane sayısı 5, 1834 yılı hane sayısı 9, 1838 yılı hane sayısı 10, 1841 yılı hane sayısı 10, ve 1844 yılı hane sayısı 7 hane olarak nüfus kayıtlarında görülmektedir. Hane sayısı az olarak düşündüğümüzde ise o yıllarda Ilgın'ın diğer bazı köylerinin Sadıkköy, Belekler, Göstere, Yenice, Döğer ve Balyas gibi köylerinde 10 hane ve altında olduklarını göz önüne almak gerekir. Sungur Bey köyünün 1844 yılı nüfusu 40 kişi olduğunu göz önüne alarak aynı zamanda Ilgın'ın az nüfusa sahip küçük köylerinden birisi olduğunu görülüyor.
Nüfusunun tamamının tarım ile uğraştığı rençberlik yaptığı Sungur Bey köyünde yaşayan hanelerin tarım arazisi ortalaması 30 dönümün üzerindedir. Sungur Bey köylüsü içerisinde hayvancılık olarak keçi yetiştiriciliği dışında kayıtlarda mesleki olarak çoban kaydına rastlanmamaktadır. Ilgın Kazasının pek çok köyüne yerleştirilen aşiretlerden birisi olan Rişvan Aşiretine mensup olanların bu köye de yerleştirildiği görülüyor.
Sonuç olarak günümüzde Beykonak Mahallesi (Tekke köyü) sınırları dahilinde kalan Kubbe mevkii olarak anılan ve Sungur Bey Türbesinin doğu istikametinde olan alanda kalıntılarına rastlanan Sungur Bey köyünün sadece adı kalmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder