Ilgın Dediği Sultan Haziresi
Ilgın Beykonak Tekke Haziresi
Ilgın, Beykonak Mahallesi, eski ve bilinen ismiyle Tekke'de Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemi Dedidiği Sultan Tekkesi Beykonak Didiği Sultan Mezarlığı Haziresi.
Beykonak Dediği Sultan Mescid ve Tekkesi’nin içinde ve dışında çevresinde her biri bir sanat eseri mesabesinde olan onlarca mezar taşı kitabeleri baş ve ayak şahidedeleri bulunmaktadır.
Yüce İslam Dini, Ehl-i Sünnet, Sünni geleneğe mensup olan burada defin olunmuş metfumların sırlandığı bu kabirlerdeki kitabelerde; Kitabımız, ve yegane rehberimiz olan Kurân-ı Kerim'den ayet-i kerimeler, Peygamberimiz Efendimiz iki cihan serveri Hz. Muhammet S.A.V. den sözler hadis-i şerifler ve şiir şeklinde ölüm ile alakalı edebi beyit şeklinde ifadeler de Arapça ve dönemin Türkçesi Osmanlıca olarak yazılmış olup günümüze kadar ulaşmıştır.
Kitabeler yapıldığı dönemin izlerini yansıtan bu mezar taşları XIV. yüzyıldan XVIII. yüzyıl arasına aittir. Mezar taşları İslami unsurlar başta olmak üzere çeşitli ağaç ve bitki motifleri yanı sıra ait oldukları dönemlerin sanatsal güzelliklerini ve özelliklerini yansıtmaktadır.
Bu kitabeler aynı zamanda tarihe ışık tutan bilgiler de içermektedir. Dediği Sultan’ın soyağacı ile tekkesindeki müritleri sevenleri bağlıları hakkında az da olsa tarihi bilgiler içermektedir.
Haziredeki mezar taşlarının bir kısmı ise mescidin avlusuna yerleştirilmiştir. Çoğu kırılmış baş ve ayak taşları birbirine karışmış, parça parça hâlindeki bu taşlarda sanat tarihi açısından farklı teknikler icra edildiği görülüyor.
Fotoğrafta, Beykonak, Dediği Sultan Tekkesi restorasyon öncesi maziden hazin bir görünümü.
Konya, Ilgın Beykonak Tekke.
Beytullah YILDIRIM Ilgın Araştırmaları©
ilginarastirmalari@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder