18 Mayıs 2013 Cumartesi

Ilgın Termal Kaplıcaları

Ilgın Kaplıcaları ve Termal Tesisleri
Ilgın Hakkında Genel Bilgiler
Ilgın Kaplıcaları ve Termal Tesisleri
Ilgın, kaplıcaları yüzyıllardır şifa kaynağı olarak hizmet vermektedir. Ilgın'da sezonda otel ve moteller hastalıklarına derman bulmak isteyen insanlarla dolup taşar, yoğun ilgi nedeniyle konaklama için yer bulmak için önceden rezervasyon yapmak gerekir. Kaplıca suyu, yöresel olarak adlandırılan Hamam Dağı eteklerinde güneyden kuzeye doğru uzanan alivyum tabakası ile örtülü bir kırık üzerindedir. Kadınlar hamamında saniyede 14 litre ,erkekler hamamında ise 35–40 litreyi bulan su ulaşmaktadır. Şifalı kaplıca suyu hiçbir işleme tabi tutulmadan iki kadınlar hamamına, iki erkekler hamamına, otel ve motellere dağılmaktadır. 
Tahlil raporlarına göre, suyun içeriği şöyledir: 
Potasyum, Sodyum, Amonyum, Kalsiyum, Magnezyum, Demir, Alimınyum, Klorür, Nitrat, Sülfat ve hidrokarbonat gibi kimyasal özellikleri için de taşıyan şifa kaynağı kaplıca suları berrak, renksiz ve kokusuzdur. Su bir miktar da Bromür ve İyodür ihtiva ettiğinden Kükürtlü ve Hidrokarbonatlı sular grubunda yer alır. Radyo aktivitesi 19,1 eman dır. Ayrıca su az miktar da tuz ihtiva etmesi ile dünyanın tanınmış sularına benzediği bilinmektedir. 
Bu özelliklerinden dolayı Ilgın kaplıcalarının şifalı suyu şu hastalıklara şifa verdiği bilinmektedir. Başta Göz Hastalıkları, Ekzama, Cüzzam, Felç hastalıkları, Bers (Abraş) hastalıkları, Sinir hastalıkları, Akciger iltihaplanmaları, Böbrek ve idrar yolları hastalıkları, Kadın hastalıkları, her türlü iltihaplanma ve yara iyileşmelerine, Deri ve Cilt hastalıklarına, Romatizmal gibi hastalıklarda etkilidir. 
Tarihi kayıtlarda Ilgın kaplıcalarından sayısız insan şifa bulmuştur. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Selçuklu devleti Sultanlarından Alaeddin Keykubat’ın Romatizma (Nikris-Ayaksızısı) hastalığına yakalanmasından dolayı yapılan tavsiye üzerine Ilgın Kaplıcasına geldiğini kaplıcada hastalığına şifa bulduğunu sağlıklı şifa dağıtan su olmasından dolayı var olan inşaatın üzerine bir kubbe yaptırdığını yazmaktadır. 
Ilgın kaplıcalarının suyu ile aynı fay kırığı üzerinde bulunan Çavuşcugöl ‘ün güney tarafında ve Ilgın’a 10 km kadar uzaklıkta bulunan ve halk tarafından Açık Ilıca olarak bilinen sıcak su büyük ve küçük ılıca suyu olarak adlandırılıp sazlıklar arasından Çavuşcu gölüne dökülmektedir. Ünlü seyyah Chput adındaki Avrupa tarihçisinin yazdığı eserinde Ilgın kaplıcası ile Açık ılıca suyunun aynı memba ya tabii olduğu ayrıca Çavuşcugöl’ün içindeki ada'da aynı suyun mevcut olduğunu yazmaktadır.
Ilgın Termal tesisleri; şifalı banyoları, uygun konaklama koşulları, hepsinden önemlisi sayısız hastalıklara şifa olması nedeni ile sağlık turizmi açısından doğru bir tedavi ve dinlenme merkezi konumundadır. 

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder