28 Nisan 2022 Perşembe

Ilgın Dediği Sultan Torunu Toruncan Çelebi ve Zaviyesi

Ilgın Dediği Sultan Torunu Toruncan Çelebi ve Zaviyesi

Ilgın, Beykonak evvelki adıyla Mahmuthisar Tekkesi, Tekke Köyün'de Tekke ve zaviyesi bulunan evliyanın büyüklerinden Dedeği Sultan’ın soyundan torunu olan Toruncan Sultan, Anadolu Selçuklu dönemi sonrası Karamanoğulları döneminde Konya Merkezinde Toruncan/Durdu Çelebi Zaviyesi ismiyle anılan bir zâviye yaptırmıştır. Yapılan tetkiklere göre Toruncan Sultan, 1450'li yıllarda Konya'daki zaviyeyi yaptırdığı tahmin edilmektedir.

Karamanoğlu İbrahim bey bu zâviyeyi yaptıranın her türlü tekliflerden muaf olduğu hakkında bir mektup (Ferman) vermiştir. Şeyh Didiği hazretlerinin beşinci batından torunu olduğu düşünülen Toruncan Sutan, daha sonra 1476'da llgın'daki Didiği Sultan Zaviyesi'nin dolayısıya İslam dinine mensup Sünni bir tasavvuf kolu olan Şeyh Didiği Tarikatının şeyhi konumundadır.

Osmanlı Devleti döneminde de Padişah Fâtih Sutan Mehmed Han da Seçuklu devrinde İbrahim bey’in vermiş olduğu muafnameyi olduğu gibi kabul ve alın terleri ile kazanarak misafirleri ağırlıyan zâviyenin şeyhini ve mütevellisini hiç bir kimsenin rencide etmemelerini emretmiştir. Sultan Fâtih zamanında artık zâviyenin şeyhi; Toruncan’ın oğlu olan Şeyh Saru Çelebi idi.

Toruncan Çelebi zaviyesinin döneminde oldukça faal olduğunu kaynaklarda görülmektedir. Ancak XVI. yüzyılın ikinci yarısından itibaren belgelerde zaviyenin adına rastlanmamıştır. Konya Merkezdeki Toruncan Çelebi Zaviyesinin tam olarak yeri tespit edilememiştir.

UZLUK, F. Nafiz, Fatih Devrinde Karaman Eyaleti Vakıfları Fihristi, Ankara 1958, s. 50.

KONYALI, İbrahim Hakkı, s. 946

888/1483 Tarihli Karaman Eyaleti Vakıf Tahrir Defteri, s. 53.

📍 Fotoğrafta, Ilgın Beykonak Tekke Dediği Sultan Tekkesi Haziresi Güneyindeki İki Mezar Kitabesi.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com 

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Beykonak #Tekke #DediğiSultan #ToruncanÇelebi #Konya
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder