23 Mayıs 2022 Pazartesi

Ilgın Haydar Çelebi Ruznamesi

 Ilgın Haydar Çelebi Ruznamesi

Tarihi Kaynaklarda Ilgın 

Haydar Çelebi Ruznamesi Menzilleri arasında Ilgın.

Osmanlı Devleti dönemi Padişahı, büyük devlet adamı Yavuz Sultan Selim Han'ın Çaldıran ve Büyük Mısır Seferini (1516-1517) anlatan "Haydar Çelebi Ruznamesi" isimli eseri bu dönem ve olaylarına ışık tutmuştur. Ruzname, Farsça kökenli birleşik bir isim olup rûz ile (gün) nâme (mektup) kelimelerinden oluşmuş ve rûznâmec (rûznâmce) şeklinde Arapça’ya da geçmiştir. Batı dillerindeki journal kelimesi de aynı anlamdadır. Osmanlı döneminde Rûznâme günlük ve gazete için de kullanılmıştır.

Şanlı ecdadımız Yavuz Sultan Selim Han (I. Selim), 9. Osmanlı padişahı ve 88. İslam halifesidir. Aynı zamanda ilk Türk İslâm halifesidir. Hâdim'ül-Haremeyn'uş-Şerifeyn (İki kutsal caminin hizmetkârı) ünvanına ve divan edebiyatındaki Selîmî mahlasa sahiptir. Yavuz Sultan Selim Han, 9 Ocak 1517'de Gazze'den Mısır'a doğru yola çıkan Yavuz Sultan Selim, yeniden toparlanan Memlük ordusunu bu kez Ridaniye'de bozguna uğrattı ve 4 Şubat 1517'de büyük bir törenle Kahire'ye girdi ve Mısır tahtına oturdu. Böylece hilafet Abbasi soyundan Osmanlı Türk soyuna geçmiş oldu. Allah ondan razı olsun. Mekanı cennet olsun.

Bu seferde Ilgın ile alakalı olarak Argıthanı, Ilgın Kaplıcaları ve Ilgın Bulasan Çayırı kayıtlarda geçmektedir. Haydar Çelebi Ruznamesi kitabındaki Osmanlı ordusunun Büyük Mısır Seferi menzilleri zikredilirken Agıthanı menzilinden "Karaman'a tabi (Arkınözü) Argıthanı Konağı’na ki Dukakinoğlu Ahmed Paşa Rum-ili" şekinde bahsedilirken, Ilgın'dan ise "Ilgın yakınında (Ilıca) Ilgın Kaplıcaları yurduna, Kasaba-i Ilgın geçilüb Bü’lhasan Çayırı Konağına" Ilgın çıkışında olan günümüzde Bulasan olarak anılan tarihi kayıtlarda ve salnamelerde "Ebul Hasan" şeklinde geçen Bulasan Çayırında Osmanlı ordusunun konakladığı anlaşılıyor.

Haydar Çelebi Ruznamesi

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

📍 Fotoğraftaki haritada, Büyük Mısır Seferi menzilleri görülüyor.

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Konya #IlgınAraştırmaları #Bulasan #Argıthanı #Ruzname

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder