2 Ekim 2022 Pazar

Ilgın Evliyaları Şeyh Sadreddin-i Konevi Hz.

 Ilgın Evliyaları Şeyh Sadreddin-i Konevi Hz.

Ilgın Evliyaları Şeyh Sadreddin-i Konevi Hz. 🕌🌙🕋
Ilgınlı tarihi şahsiyetlerden Sadrettin-i Konevi Hazretleri 13. Yüzyıllarda Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Ilgın'da yaşamış döneminin mühim şahsiyetlerinden birisi olan, evliyadan, ilim ehli ecdadımızdandır. Konya'da yaşamış olan dedesi büyük alim, mutasavvıf, Sadrettin Konevi ile aynı ismi taşımaktaydı.
Dedesi, sufi mütefekkir Şeyh Sadrüd’Din Muhammed Konevi Hazretleri, doğumu Hicri 605, Miladi 1208 Mevlana Celaleddin-i Rumi ile aynı dönemde yaşamış Selçuklu devrinin büyük hadis alimlerinden olup Konya ve çevresinde birçok vakıf eseri bırakarak adını ebedileştirmiştir. Bu vakıflar arasında Ilgın’a bağlı Dibekli (Argıthanı) köyü de sayılan vakıf kayıtları arasında bulunmaktadır. Vefatı 16. Muharrem 673 Miladi 22 temmuz 1274 senesidir. Konya’da kendi ismiyle anılan caminin yanında üzeri açık olan türbede metfundur.
Ilgındaki Şeyh Sadrettin Konevi türbesi, şehir merkezinde, Şıh Carullah Mahallesi, Pir Hüseyin Bey Ulu Camii kıble istikametindeki 429 Sokak'ta, günümüzde maalesef yol üzerinde kalmış bulunan, sonradan yapılmış mütevazi, sade bir mezardan ibarettir. Tarihte bir türbe ve bir ziyaretgah olarak bilinen mezardan günümüze herhangi bir yazılı kitabe ulaşmamıştır.
Ilgın evliyalarından, Ilgında yaşamış olan Konevi ailesi fertlerinden birisi olan Şeyh Sadrettin Konevi Hazretlerinin kaybolmaya yüz tutan türbesinin olduğu yere 2008 yılında Ilgın Belediyesi tarafından yeniden yapılan mezar ve düzenleme ile son şekli verilmiş koruma altına alınmıştır. Ilgın için önemli bir tarihi değer olan Şeyh Sadrettin-i Konevi Hazretleri Türbesi, yoldan kurtarılarak, mezar ve çevresi yeniden ihya edilmeye ve layık olduğu şekle, tarihi kimliğine uygun hale getirilmeye ve yetkililerin ilgisine muhtaç olduğu görülüyor.
Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Rabbim bizleri şefaatine nail eylesin.
Mevla C.C. cümle geçmişlerimize rahmet eylesin.
📍 Ilgın, Şıhcarullah Mahallesi Şeyh Sadrettin-i Konevi Hazretleri kabri ve çevresinden genel görünüm. Sene 2022.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
✅ iletişim: ilginarastirmalari@gmail.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder