28 Şubat 2023 Salı

Ilgın Deprem Haritası

Ilgın Deprem Haritası

Ilgın Birinci Derece Deprem Bölgesi
📌
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından paylaşılan bilgiye göre, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 kentin doğrudan şehir merkezinden aktif fay geçiyor. Öte yandan 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde yer alıyor.
Ilgın, 1. Bölge deprem kuşağı üzerinde olup, Ilgın'da iki fay hattı mevcuttur. Birinci fay hattı Çiğil bölgesinden gelip Kaplıca dağı eteklerinden güneydeki Çavuşcugöl kasabasına doğru uzanmaktadır. İkinci fay hattının Sivri ve Tekne dağlarının eteklerini takip ederek yine Çavuşcugöl kasabası ve Haremi linyit işletmelerine uzanmaktadır.
Konya ve çevresindeki en önemli faylar Akşehir, Beyşehir, Emirdağ ve Tuz Gölü faylarıdır. Söz konusu fayların dışında Ilgın fayının da içinde bulunduğu çok sayıda fay bulunmaktadır. Bölgenin en önemli fayı olan Akşehir fayının bulunduğu kesim “Argıthanı sismik boşluğu” olarak tanımlanmış ve bu fayın gelecekte önemli depremler oluşturabileceği üzerinde durulmuştur. Geçmişte farklı tarihlerde bu fay merkezli depremler olmuştur. Bununla birlikte deprem riski açısından Konya ili’nin %8’i 1. derece, %8’i 2. %17’si 3. %40’ı 4. ve %27’si ise 5. derece (tehlikesiz) zon içinde yer almaktadır.
Haritada gördüğü gibi Konya bölgesinde, Ilgın, Akşehir, Tuzlukçu ve Doğanhisar ilçeleri, 1. derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır.
Cenab-ı Allah (ﷻ) her türlü afetinden muhafaza buyursun.
📍Konya ili deprem haritasında Ilgın
✅ Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder