16 Eylül 2023 Cumartesi

Ilgın Gazete Haberi Akşam Gazetesi 29 Temmuz 1932

Ilgın Gazete Haberi Akşam Gazetesi 29 Temmuz 1932

Ilgın Gazete Haberlerinde 1932
Ilgın'ın Cumhuriyetin ilk senelerindeki halini ve ahvalini nakleden tarihi Akşam Gazetesi 29 Temmuz 1932 tarihli nüshası 6. sayfasında yeralan gazete kupürü.
Akşam Gazetesi muhabiri M. Doğan'ın Memleket Haberleri sayfasındaki dönemin Ilgın Belediye Başkanı olan Şükrü Bey ile yaptığı mülakat haberde Ilgın'ın o yıllardaki halini ve ahvalini nakleden haber, söyleşi yazısı;
"Ilgın 21 (Hususi) — Ilgın kaplıcaları ile meşhur Konya’ya tabi bir kazadır. Kaza 34 bin nüfuslu, oldukça vasidir (geniştir). Şehir yeknazarda (ilk görünüşte) fakir olduğunu gösteriyor. İmar yok, harabiyet vardır. Evlerin hariç (dış) duvarları saçlarla kaplıdır. Muntazam bir çarşı yerine dağınık sergi halinde dükkânlar var. Otel yerine üç tane han vardır ki bunların da ücretleri nispetsizdir.
Kaza, Konya havalisinde sıtması ile meşhurdur. O da bugün yüzde seksen azalmış bir vaziyettedir.
Belediye reisi Şükrü beyle yaptığım bir mülâkatta öğrendiklerimi karilerimize(okuyucularımıza) bildirmeği bir vazife telâkki ettim.
Kazanın arazisi dahilinde muhiti 40 kilometre karelik bir göl vardır ki, bu sıtma membaıdır (kaynağıdır). Gölün kurutulması 500.000 liraya muhtaçtır. Bununla beraber göl kuruduğu takdirde hükümet bir milyon lira kazanacaktır. Zira en münbit (verimli) ve en mahsuldar arazi göl ve havalisidir.
Memlekette ucuzluk en son hadde gelmiştir. Koyun etinin okkası 25 kuruş bir koyun 150 kuruştur. Buğdayın kilosu 80-90 kuruşadır. Belediyenin vaziyeti geçen senelere nispetle fenadır. 1932 bütçesi 17 bin liradır.. Su ihtiyacı kuvvetlidir..
Tam bu sıralarda kazanın mahallelerinden 15kadar kadın belediyeye gelerek bahçelerinin yandıklarından bahs ile su istediklerini söylediler.
O sırada belediye reisi: “İşte gazeteci gözü ile gördükleriniz, dediler. Bu sene kazada kuraklık hüküm sürmüştür.
Bugün böyle olan kaza evvelce harice (600) vagon hububat sevk eder ve kazaya 2 milyon 500 bin lira varidat temin eylerdi. Bugün bu miktar - 250 - bin liraya düşmüştür.
Kazada bir ilk mektep vardır. - 400 - kadar çocuğun tahsil çağında olmasına rağmen evvelâ müsait bir bina saniyen tahsisat olmaması yüzünden mektep açılamıyor.
Bundan anlaşılıyor ki kazada maarif hayatı da zaif. 54 köyden ancak on üçünde mektebin bulunması da biraz acıdır. Bu şekilde kazaları bulunan bir vilâyetin maarif tahsisatını yarı yarıya indirmesi kadar garip bir şey olamaz.
Kazanın asayişi gayet iyidir.
Bir sene zarfında iki katil, 6 cerh (yaralı), bir kaç darp ve bir hayvan hırsızlığı olmuştur. Asayişi daha ziyade tahtı emniyete almak için jandarma kumandanının yorulmayan faaliyeti eseri olarak bilumum köylere telefon tesisatı yapılmaktadır.
Kaplıcanın da ıslahı düşünülmüş ve bu iş için de 30 bin liralık bir tahsisat verilmiştir.
M. Doğan"
📍 Akşam Gazetesi 29 Temmuz 1932.
✅ Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
🔗 ilginarastirmalari@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder