19 Ocak 2024 Cuma

Ilgın Tarihi Redif Taburu Binası

Ilgın Tarihi Redif Taburu Binası

Ilgın Tarihi Redif Taburu Binası 📸
Ilgındaki Osmanlı Devleti son dönemi tarihi eserlerden birisi olan Redif Taburu (Eski Askerlik Şubesi) binası. Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı, 113. İslam halifesi, Cennet Mekan Sultan II. Abdülhamid Han döneminde inşaa edilmiştir.
Osmanlıda Redif askerî teşkilâtı 8 Temmuz 1834’te Redif Kanunnâmesi’nin çıkarılmasıyla oluşturuldu. Tam adı Redîf-i Asâkir-i Mansûre veya Asâkir-i Redîfe-i Mansûre olan bu ordunun kuruluş amacı, Yeniçeri Ocağı’nın ilgasını (1826) müteakip Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye adıyla oluşturulan yeni orduya destek sağlamak ve halkı uzun süre mecburi hizmette tutmadan kendi bölgelerinde eğiterek iç güvenliği sağlamaktı. Sözlük anlamı “arkadan gelen, birinin ardından giden kimse” olan redîf kelimesi burada “fiilî ve muvazzaf ordunun yedeği” (ihtiyatî kuvvet) mânasında kullanılmıştır. Bu ordunun en önemli özelliği subaylarının ve “efrâd-ı redîfe” denilen erlerinin dâimî statüde oluşuydu.
Ilgın Şehir Merkezinde, Behlülbey Mahallesi, Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi, üzerinde yer alan bina döneminde kurulan redif askerî teşkilatına bağlı bir karargâh binası olarak hizmet vermiştir.
Tarihi vesikalarda, Hicri 1310, Miladi 1892, Tarihli Konya Vilayet Salnamesi’ne göre, 1892 ile 1893 senelerine tarihlendirilen mevcut binanın, Birinci Dünya Savaşı öncesinde, Osmanlı kara kuvvetlerinin yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında inşa edilmiştir.
Ilgın Redif Taburu Binası’nın 1890’lı yıllarda, Anadolu-Bağdat demiryollarının inşa sürecine paralel bir tarihte inşa edildiği söylenebilir. Millî Mücadele’nin kazanılmasında önemli yere sahip olan 5. Süvari Birliği, Ilgın Manevraları esnasında da karargâh işleviyle hizmet vermesi muhtemel yapı, 1980’li yılların sonuna kadar Ilgın Askerlik Şubesi olarak hizmet vermiştir.
Kapsamlı bir bakım onarım ve restorasyon geçiren bina, bir dönem müze olması planlanırken, günümüzde Ilgın Merkez Kütüphanesi olarak hizmet vermektedir.
📍 Konya, Ilgın, Tarihi Redif Taburu binası ön cepheden genel bir görünümü. Sene 2019.
©️ Beytullah YILDIRIM Ilgın Araştırmaları©
🔗 ilginarastirmalari@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder