6 Haziran 2014 Cuma

Ilgın Çiğil El Sanatları

Ilgın Çiğil El Sanatları
Geleneksel Türk El Sanatları Kilim

Ilgın Yukarı Çiğil Kilimi
Ilgın, Yukarıçiğil Beldemizde tarihte ilk Müslüman Türk devleti Karahanlıların bir kolu olan Çiğil Türkleri'ne dayanan Yukarı Çiğil beldesi Selçuklu döneminden izler taşıyan çok sayıda yapı, ören yeri ve mezarlar bulunmaktadır.
Yukarı Çiğil'de kilim dokumacılığı Türk insanı Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar dokumaları, hayatının vazgeçilmezlerinden biri haline getirmiş ve hatta son yolculuğuna bile bu dokumalara sarılarak çıkmıştır. Çiğil Türkleri de bu kilim kültürünü Selçuklular'dan günümüze kadar yaşatarak taşımıştır. 
Yapılan araştırmalarda, Çiğil Türkleri'nin kilim dokuma sanatını Ilgın'a geldikten sonra öğrenmedikleri, bunun, Orta Asya kökenli gelenek haline gelmiştir. Çiğil'de dokunan kilimler, Orta Asya kökenli diğer dokumalarla karşılaştırıldıklarında motif ve renk benzerlikleri taşıdıkları tespit edilmiştir. Burada yaşayan Çiğil Türkleri, bundan aşağı yukarı bin yıl önce Orta Asya ve Selçuklular'dan gelen kilim dokuma kültürlerini bugüne kadar yaşatmışlar. Burada dokunan kilimler, çok eski kültürlere ait olduğu için desenleri ve modelleri de oldukça farklı. Günümüze kadar kilimlere dokunarak yaşatılan desenler, yüzyıllar öncesinin kültürünü yansıtıyor. Çiğil Türkleri kendi kültürel kaynaklarından beslenerek, üstün bir estetik anlayışı ile halı ve kilimini dokumuştur. Hızla akıp giden zaman, değişik coğrafyalar, farklı kültürler ve pek çok açık ya da gizli asimilasyonlara tarih boyunca karşı koyabilmiş çiğil dokuma kilimleri, Türk kültüründe özel bir yere sahiptir.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder