1 Şubat 2021 Pazartesi

Ilgın Eski Askerlik Şubesi Redif Taburu Merkez Konağı

Ilgın Eski Askerlik Şubesi Redif Taburu Merkez Konağı
Ilgın'ın şehir merkezindeki Osmanlı dönemi tarihi eserlerden olan Redif Taburu binası Osmanlı Padişahlarından II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılmıştır. 
Günümüzde Ilgın merkezde Fahrettin Altay parkı içerisinde bulunan ve restore edilerek günümüzde şehir müzesi haline dönüştürülen Ilgın Redif Taburu binası çevre düzenlemesi ile ve sosyal tesisleri ile Ilgın'da ilgi merkezi konumundadır.


Askerlik Şubesi binası bodrum üzerinde iki katlıdır  Kitabesi olmamasına rağmen Konya salnamesinde eski hükümet konağı ile Jandarma konağının H. 1310 M. 1892 yılında yapıldığı belirtilmektedir. 12x23 m. Ölçüsünde olan bu bina kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen plan üzerine oturtulmuştur. Girişi kuzey cephesinde olan yapı kesme taşlarla yapılmıştır.
Barok cephe özellikleri ile 18. yüzyıl sonlarında yapılmış Osmanlı dönemi eserlerinden biridir. Tanzimat üslubu şeklinde de adlandırılan bu çeşit yapıların en tipik özelliği, cephelerinde bir çok antik taklidi sütuna dayanan üçgen biçimli alınlığı ve bu alınlığın üçgen bölümünde bir Osmanlı tuğrasının olması dikkat çekicidir. 
Kaynaklar:
Ilgın Araştırmaları / Beytullah YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder