1 Şubat 2021 Pazartesi

Ilgın Melek (Çiğil) Çayı Üzerindeki Tarihi Hamam Köprüsü

Ilgın Melek (Çiğil) Çayı Üzerindeki Tarihi Hamam Köprüsü 
Hamam Köprüsü IV. Murat 1638’de Bağdat Seferine giderken kârgir Taş Köprüyü ve Ilgın Hamamının karşısına inşa ettirdiği ve günümüze ulaşamayan Sarayı da aynı şekilde siyah taşlardan inşa Edilmişti. Bu taş köprünün genişliği (2.50 Metre) genişliğinde, günün koşullarına göre bir at arabası geçebilecek şekilde yapılmıştı. Bir araba geçerken diğeri bekler öyle geçerlermiş.




Siyah beyaz fotoğraf II. Abdülhamid Han Fotoğraf Koleksiyonundan olup altında Osmanlı Türkçesiyle Osmanlıca: "Saye-i Mamûriyet vâye-i Mülûkânede Ilgın civarında vaki olup bu kerre inşaatı hitam bulan kârgir köprü ''Siyah taştan yapılmıştır" yazmaktadır.
Bu köprüde yağmur duası için (Turabı) Yukarı Mahalleliler ve (Şıhcarullah) Aşağı Mahalleliler gider yağış olması için dua eder, Yağış olduğunda burada şükür duası ederlermiş.
Dua sonrası 7 yaş ve 10 yaş arası bütün çocukları büyükleri, babaları dedeleri Taş Köprüden çocukları Suya yavaşça atarlarmış.
Düğün için hamama giderken Hacı Gazeteci Hacı Orhan Eğerci ve merhum Başkan Halis Dağlı köprü dar olduğundan motor bisikletten Kanala uçmuşlar suyun içine düşmüşler.
Tarihi Taş köprüden sonra ikinci köprü tek şeritli (5-5 Metre) genişliğinde, 1970 Yılında dönemim Belediye Başkanı Merhum Nevzat İspir zamanında genişletilerek yeniden yapılmıştır.
Köprünün günümüzdeki son hali Mayıs 2010'da Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral döneminde çift şeritli (11.30 Metre) genişliğinde, inşa edilmiş ve kurban kesilerek dualar edilerek açılışı gerçekleştirilmiştir.

Kaynaklar:
Ilgın Araştırmaları / Beytullah YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder