13 Mart 2021 Cumartesi

Ilgın'da Belediye Teşkilatı ve İlk Belediye Başkanı

 Ilgın'da Belediye Teşkilatı ve İlk Belediye Başkanı


Tarihi kayıtlarda Ilgın'da ilk Belediye Reisi (Şehremini) Osmanlı Devleti Padişah Sulatan II. Mahmud devrinde Ilgın Merkezde Huşi Mahallesi nüfusuna kayıtlı 56 yaşındaki Kır sakallı Seyyid Mehmet Efendinin oğlu Molla Osman Efendinin bu vazifeyi 1830 yılında ifa ettiği yazmaktadır.
"Klasik dönemde hassabaşı mimarının hesaplarını tutan memurun unvanı olan şehremini, şehrin idaresinden sorumlu belediye reisi için kullanılmaya başlandı. Ancak bu belediye reisliği, çağdaş anlamda hizmet veren Belediye ve Belediye Başkanlığı yapılanması değildi. Bu yapılanma, 9 Kanun-ı sâni 1286 /22 Ocak 1871 tarihli İdare-i Umumiye-i Vilayât Nizamnamesinde uygulanmaya başlanmıştır.
Ilgın kazasında şehremini kayıtlarına 1830 yılı nüfus sayımlarında rastlanılmaktadır. Huşi Mahallesi sakini olan Kır sakallı Seyyid Mehmet Efendi veled Molla Osman, 56 yaşında olup şehremini görevini ifa etmektedir. Daha sonra yapılan sayımlarda şehremini unvanlı bir kişiye rastlanmamıştır.
Kaynaklar:
Maliye Bakanlığı, Vilayet ve Mahalli İdareler Mevzuatı(1864- 1996), ss. 26-66; Düstur, 1. Tertip, 1, ss. 626-651; ÖNDER, İstanbul Şehremâneti, ss. 24-25.
Gazi Özdemir XIX yüzyılın ilk yarısında Ilgın kazası.
Fotoğrafta: Eski Ilgın Belediye binası görülmektedir.

Kaynaklar:
Ilgın Araştırmaları / Beytullah YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder