28 Mart 2021 Pazar

Ilgın'da Modern Bir Han Salih Ağanın Hanı

Ilgın'da Modern Bir Han Salih Ağanın Hanı

Osmanlının yeni çağ yapısı eser MS 1800'lü yıllarda yapılmıştır. Son dönemde hanın yalnız bir duvar parçası kalmıştı. 1869 yılı Konya Vilayeti Salnamesinin 2. Cildinde Ilgın Salih Ağanın Hanı'nın adı geçmektedir. 1970'li yıllarda sağlam yapı olarak hizmet vermekte idi. Han, günümüze ulaşamamıştır.
Alman oryantalist, arkeolog, sanat tarihçi. İslam sanatı uzmanı olan seyyah Friedrich Sarre 1895 yılında Ilgın’a ayak basıldığı andan itibaren ilgisini çeken bina için söyle diyor; 
"Yan duvarlarının uzaktan görüldüğü kocaman “modern han” Küçük Asya’da gördüğüm en büyük kervansaray. Sokağa bakan giriş binasından her iki tarafa da dik açıyla,  iki uzun kanat yapı ayrılıyor ve bu mekanlar geniş bir avluyu çevreliyor. Giriş  katında ahırlar yer alıyor ve yukarı iki katta yani zemin üstü bir ve ikinci katta, oda kapılarının açıldığı ahşap galeriler var. Her bir oda kapısının yanında bir pencere bulunuyor ama karşıdaki dış duvarda pencere açıklığı yok. Odaların önünden galerilerin merdiven tırabzanına uzanan ve masaya benzeyen çıkıntılarda yolcular yemek pişiriyorlar. O devirde iki katlı olarak kurulan bir han büyüklüğü ile dikkatimizi çekmişti ama hiçbir süslemeye sahip değildi."
Ilgın Salih Ağanın Hanı'nın misafirlerine 200 yıldan fazla hizmet ettiği tahmin ediliyor. Rivayete göre rahmetli Hancı Hacı Salih ağa bu hanı bir Rum'dan satın aldığını nakletmiş. Han, 1973 yılında Elektrik'ten çıkan bir yangın neticesinde ahşap yapı olan neredeyse tamamına yakını itfaiyenin müdahalesine rağmen kısa sürede kül olmuş. Kim bilir kimlerin misafir olduğu Ilgın'ın yakın geçmişinde derin izleri olan bir tarih böylece hatıralarda kalmıştır. 
Kaynaklar:
Friedrich Sarre, Minor Asya. 1895.
Fotoğrafta: Günümüze ulaşamayan 1895 yılında Ilgın Modern Han görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder